Hirdetés

Étkezési tippek - Akkor most ezt is ehetem?

2007.09.15

Kedves olvasó, amit az alábbiakba olvashat, az nem egy újabb divatos fogyókúraprogram. Az egészségről van szó, arról, hogy egy kis odafigyeléssel miként változtathatunk életmódunkon. És aki túlsúlyos, az mellékesen fogyni is fog. Egy topszakács tanácsai.

Hirdetés

Felnőttként valami megváltozott


Amikor elkezdtem az egészséges táplálkozással törődni, a legfőbb gondot nem a súlycsökkenés okozta: egyszerűen nem éreztem jól magam. Ekkor még nem tudtam, hogy a helytelen étkezés miatt a testem energiahiányban szenvedett, és a reggeli fáradt ébredés az egész napomat végigkísérte. Tüneteim többek között gyomorfájás, kedvetlenség, indokolatlan hangulatváltozások és állandó kimerültség egyaránt voltak.

 

Séf László

És míg gyermekként valamit mindig sportoltam, rendkívül aktív voltam, felnőttként azon kellett gondolkodnom, vajon fogom-e valaha újra jól érezni magam? Csak legalább annyira, hogy az életem második felét is aktívan, egészségesen és jókedvűen éljem le.

Hol a hiba?

A hiba nem abban van, hogy kenyeret, tésztát vagy jégkrémet eszünk, hanem a nyersanyagok szervezetbe vitelével, és azzal, hogy mikor mit és mit mivel fogyasztunk.

 

 

Étkezési tanácsok


Mindenekelőtt minél több könnyen emészthető ételt fogyasszunk: ilyenek a zöldségek és a gyümölcsök. A helyes táplálkozás lényege az, hogy minél több vitamint és ásványi anyagot együnk úgy, hogy szervezetünk minél kevesebbé van terhelve. Az emberi gyomor az emésztésre rettentő sok energiát éget el, amiből az állandó fáradtság ered. A helytelenül összeállított ételeket gyomrunk nehezen emészti meg, a felesleg testünkben szinte méregként rakódik le, amit ráadásul csak óriási munkával tudunk ledolgozni.

Reggeli

Reggelire friss gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyasszunk. Legyen az bármilyen fajta, szőlő vagy mangó, dinnye vagy barack, a lényeg az, hogy tartsunk ki. Ebédig csak gyümölcs! A bőséges reggelik ideje lejárt, mostantól a tojás, a szalonna és a vastag szelet kenyér is a múlté. Ha ezt betartjuk, búcsút inthetünk a napközbeni fáradtságnak.

Ebéd

Mellőzzük a gyorséttermeket. A gyorséttermi hamburgerben, többek között a hús, a kenyér és a sültkrumpi párosítása a helytelen. Ha valamiért elkerülhetetlen a ez a fajta vendéglátóhely, akkor együnk „protein módra”! Amerikában a „protein diet” hódolói a zsemlét kihagyva, salátalevelekbe csomagoltatják a húst. Ne fogyasszunk szénsavas üdítőket, mert cukortartalmuk fölborítják a szervezetünket. Igyunk ásványvizet, az elegendő gyümölcsfogyasztással szervezetünk egyre kevesebb folyadékot kíván majd.

Étkezésenként csak egyféle fehérjét együnk. Jelentős fehérje tartalmuk miatt a következő ételek alkalmasak a fehérje pótlására; húsok, magok, tojás, nyers tej, lencse, sajtok, héjában sült krumpli és a tofu is. (Érdekességként: a húsok közül, a strucc húsa tartalmazza a legtöbbet.)

Együnk kevesebb húst, szervezetünknek havi 80 dkg hús elegendő. A szokványos krumplis, rizses köretek helyett együk a húst és a halat is salátával vagy zöldséggel. A köreteket magukban vagy zöldséggel fogyasszuk. A helyes táplálkozás valójában nem más, mint szelektív étkezés, ami egészséghez és súlycsökkenéshez vezet.

Ebédünk lehet:

a megszokott tojásos szalonnás reggeli, kenyér nélkül, paradicsommal, paprikával vagy más zöldséggel.
zöldsaláta magában vagy bármilyen zöldséggel (uborka, paradicsom, retek stb.), magokkal és dresszinggel.
egy szelet hús vagy pedig egy szelet hal salátával vagy zöldséggel.
bármilyen zöldségleves egy szelet kenyérrel, ha a levesben hús van, akkor kenyér nélkül.
tofu bármilyen zöldséggel, mártással.
bármilyen tészta zöldséggel, gombával, sajttal és mártással, tésztát soha se együk hallal, csirkével, darált hússal.
majonézes szendvics bármilyen zöldséggel, például avokadó vagy paradicsom.
lencsefőzelék répával főzve, hús nélkül.
A legjobb ebéd könnyű, mint például a párolt zöldség tofuval. Ha édességet kívánunk, akkor annak most van itt az ideje. Az új táplálkozásunk megünneplésére fektessünk be egy gyümölcslé készítő masinába, a jövőben ennek nagy hasznát vehetjük. Az ízletes zöldségleveket – melyeket sárgarépából, almából, zellerből és friss gyömbérből is készíthetünk- vígan ihatjuk étkezések között.

Vacsora

Vacsoránk legyen visszafogottabb, mint az ebédünk, legyen az hús, saláta, leves vagy tortillába csavart grillezett zöldség avokadóval és sajttal.

Vitamin, só, kalcium stb.

Kerüljük a lisztes, nehéz ételeket! Minden leves és főzelék liszt elhagyásával is elkészíthető. Szükségtelen és egészségtelen a vitaminpótlást tablettákkal, kapszulákkal megoldani, rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztással szervezetünk természetes úton kapja meg a szükségletet. Az asztali só veszélyes a magas vérnyomásra, helyett ajánlatos a darált tengeri só használata. Csökkentsük a kávéfogyasztást. A koffein fogyasztása káros, a kávé és a tea a szervezetben csak sav, ami fölborítja az egyensúlyt.

Fontos megértenünk a kalcium szerepét. A kalcium legfontosabb feladata a savak közömbösítése. A vaj kivételével az összes tejtermék rendkívül savképző. A vaj emellett az egyik legfontosabb kalciumforrás, természetes zsír, ami rendkívül egészséges, de figyeljünk, hogy ne együk fehérjével (hús, hal, magok stb.), ehelyett szénhidrátokkal, zöldségekkel fogyasszuk..

Ironikus, amikor az emberek tejtermékeket esznek a kálcium miatt. Kevesen tudják, hogy a tejételek savképzése miatt a szervezet – annak közömbösítése miatt - kalciumot veszít. Viszont a nyers magok (dió, mandula, mogyoró), csírák, gyümölcs és zöldség is remek forrása lehet a kalciumnak. A legtöbbet a nyers szezám mag, a tengeri hínár, a füge és a datolya tartalmazza. Szórjuk meg salátánkat, főtt zöldségeket szezám maggal: rendkívül egészséges!

 

Bambuszos füstölt polipsaláta
4 főre
Elkészítési idő 35 perc

Étkezési tippek


polip főzéshez:
½ kg. polip, (fejek nélkül)
½ liter testes vörösbor
1 finomra vágott vöröshagyma
1 finomra vágott sárgarépa
1 finomra vágott szár zeller
Kakukkfű, babérlevél
4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál oliva olaj
1 egész citrom leve

öntet:
1 dl oliva olaj
1 dl vörösborecet
2 egész citrom leve
Menta levél, tengeri só, őrölt fekete bors
Bambusz, konzerv vagy friss (kaphatók a nagyobb a szupermarketekben, a frisset forrázni kell
Friss bazsalikom a díszítésnek
Szezám mag

Lábasba tesszük a polipot, a vörösbort ráöntjük, és annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Adjuk hozzá a hagymát, a zellert, kakukkfüvet és a babérlevelet. Főzzük közepes hőfokon 25 percig, majd szedjük ki a polipot egy tálba, hagyjuk lehűlni, majd rakjuk egy zacskóba és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, olíva olajat, citromlevet. Rakjuk a hűtőbe és pácoljuk legalább 2 órán keresztül.

Ezután a polipot forró grillre dobjuk és forgatva 4-5 percig sütjük, ügyelve arra hogy nehogy túlsüljön, a túlsült polip rágós! Az öntethez a nyersanyagokat összeturmixoljuk, a polipot apró darabokra szeljük, hozzáadjuk a bambuszt és az öntettel alaposan összekeverjük. Szezám maggal és bazsalikom levelekkel díszítjük, hidegen tálaljuk.