Három kedvelt osztrák adventi sütirecept: egy burgenlandi, egy stájer és villachi recept, Burgenlandi kifli, almakenyér és aszalt körtés párnácskák.
Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Díszítés:
Elkészítés:
1. A vajat kockákra vágjuk, összegyúrjuk a liszttel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd puha tésztává gyúrjuk. A tésztát 25 percre hűtőszekrénybe tesszük.
2. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd mindből hengert formázunk, majd ezeket téglalapokká nyújtjuk.
3. A töltelékhez a tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot készítünk.
4. A tölteléket a tésztára kenjük, megszórjuk fahéjjal és dióval, majd feltekerjük. Tepsibe helyezzük, 180 ˚C-on 12 perc alatt készre sütjük
Mindezt összekeverjük, majd 1 éjszakán át pihentetjük.
1 kg lisztet 2 csomag sütőporral dagasztunk, és kb. 140 ˚C-on 1 1/2 órán át sütjük.
Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
Töltelék:
Elkészítés:
A lisztet az apróra vágott vajjal elmorzsoljuk, az élesztőt elkeverjük a cukorral, majd tejet és pici sót adunk hozzá, míg folyékony nem lesz. Mindezt tésztává gyúrjuk, majd egy órán át hűvös helyen letakarva pihentetjük.
A töltelékhez elsőként puhára főzzük az aszalt körtét. Eltávolítjuk a szárát és a magházát, a puha körtét ledaráljuk vagy apróra vágjuk. Hozzáadjuk a mézet és a darált mogyorót, ha szükséges, adunk hozzá a körte főzőlevéből, hogy a töltelék megfelelő állagú legyen.
A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, melyek közepére dió nagyságú gombócokat halmozunk a töltelékből. A négyszögek széleit megkenjük a felvert tojással, majd 2 átellenes sarkát összeillesztve háromszögeket formázunk belőlük. A széleket legkönnyebb egy fakanál nyelével összenyomkodni. Ezután a párnácskákat megkenjük a felvert tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. Sütőben 180° C-on 15-20 perc alatt készre sütjük.