Milyen sütit süssünk karácsonykor? Segítünk! Öt gyorsan elkészíthető, hosszan tárolható aprósütemény receptet osztunk meg most olvasóinkkal.
A hosszan tárolható aprósütemények sütésének akár már holnap nekiláthat, bár akkor félő, hogy nem marad belőle az ünnepre.
Hozzávalók
A tetejére: 10 dkg porcukor és 3 cs. vaníliás cukor. Ha intenzívebb vaníliás ízt szeretnénk, a porcukrot ízesítsük vaníliarúd kikapart belsejével, majd ezzel hintsük meg, forgassunk meg a kisült kifliket.
Elkészítés
A lisztet keverjük össze a porcukorral. A diót daráljuk le, (nem kell túl simára) lehet egy kissé darabos is. Adjuk hozzá a porcukros liszthez. Mehet bele még egy csipet só, majd a kockára vágott hideg vaj.
Morzsoljuk el a hozzávalókat, azután gyúrjuk össze az egészet egy nagy tésztává.
Egy kis ideig hűvös helyen pihentessük. Sütőpapírral béleljünk ki két nagyobb tepsit. Csípjünk a tésztából kb. 20 g-os darabkákat és egyesével alakítsuk kifli formává és egymás mellé és mögé sorakoztassuk a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, majd süssük készre kb. 12-14 perc alatt. A tepsiben, de a ne a forró sütőben hagyjuk kihűlni. Ha langyosra hűltek a kiflik, forgassuk meg a vaníliás porcukorban.
Jól záródó fémdobozban tároljuk. Sokáig eláll.
Hozzávalók
Elkészítés
A vajat, a cukrot és a tejszínt óvatosan főzzük össze. A masszát vízfürdőbe állítva hűtsük le és keverjük bele a lisztet, diót, narancshéjat.
Miután kihűlt, kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra diónyi halmokat rakjunk, melyeket egy vizes kanál hátuljával korongokká simítsunk.
Kb. 170-180 fokra előmelegített sütőben, addig süssük, míg megszilárdul, széle világosbarnára sül.
Amikor teljesen kihűltek, olvasztott csokival kenjük meg az alsó lapját.
Jól záródó fémdobozban tároljuk. Sokáig eláll.
Hozzávalók
Elkészítés
Az olvasztott vajat keverjük simára a cukorral. Adjuk hozzá felváltva a kimért lisztet és a zabpelyhet, végül az aszalt és kandírozott gyümölcsöket.
Sütőpapírral béleljünk ki két nagyobb tepsit. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Kézzel, dió méretű golyókat formázzunk és kellő távolságra tegyük egymás mellé a sütőlapra, majd egy kanál hátával lapítsuk „tappancs” formává őket. 13-15 perc alatt süssük készre. Ha megsült a tepsit vegyük ki a sütőből, de a sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Jól záródó fémdobozban tároljuk. Sokáig eláll.
Hozzávalók 70 darabhoz
Elkészítés
1. A vaj/margarin, a cukrot és a mézet addig forrósítjuk, amíg a cukor fel nem olvad, majd vízfürdőben lehűtjük.
2. A lisztet, sütőporral, szódabikarbónával, az őrölt fűszerekkel, a reszelt citrom- és narancshéjjal összekeverjük.
3. Egy tojást eldolgozunk a mézes masszában, majd fakanállal a liszthez keverjük. (Most még ragad, de nem baj!)
Tetejét elsimítjuk, letakarjuk és 5-12 órára hideg helyre tesszük.
4. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy sütőlapot. A tésztát liszttel meghintett munkalapon kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Változatos formákkal kiszúrjuk, tepsibe tesszük majd tojással mindegyik tetejét megkenjük és díszítjük. A leesett darabokat újraformázzuk, míg el nem fogy.
5. A sütőt 200 °C fokra melegítjük és 7-8 perc alatt készre sütjük. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Frissen kemény, néhány nap múlva megpuhul. Jól záródó fémdobozban nagyon sokáig eltartható. Érdemes egyből dupla adagot készíteni.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A gyümölcsöket fél órára áztassuk vízbe. A cukrot keverjük simára a vajjal, majd habosra a tojásokkal. A lisztet keverjük el a sütőporral és a fűszerekkel, majd adjuk a tojásos-vajas krémhez. Végül keverjük bele az aszalt, kandírozott gyümölcsöket.
170 °C-ra előmelegített sütőben kapcsos tortaformában vagy őzgerincformában kb. 45-50 perc alatt süssük készre.
Tűpróbával ellenőrizzük!