Medvehagyma jótékony hatásai - Mire használhatjuk és mikor ne

alon.hu

2019.03.22. 21:37

A medvehagyma jótékony hatásai, mire és hogyan használhatjuk a medvehagymát és mikor ne.

A medvehagyma - vagy más néven vadfokhagyma - gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. 

A medvehagyma megjelenése a gyöngyvirágra hasonlít, de a fokhagyma illatára és ízére emlékeztet. A gyöngyvirággal nagyon könnyen összetéveszthető, bízzunk a szaglásunkban de legjobb szakemberre bízni a meghatározását, ha kételkedünk magunkban. Vigyázat, a gyöngyvirág fogyasztása mérgezést okozhat!
 

Medvehagyma jótékony hatásai - Mire használhatjuk?

  • Gyógyászati célokra a medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják.
  • C-vitamin tartalmának köszönhetően, javítja a szervezet ellenállóképességét.
  • Vérnyomásra jótékonyan hat - vérnyomás csökkentő hatású, javítja a végtagokban is keringést.
  • Rendszeres fogyasztása számos érrendszeri betegségmegelőzésének természetes gyógymódja.
  • Lassítja a koleszterin lerakódást az érfalban.
  • Felső légúti megbetegedések megelőzésére - tea formájában - ill. a már kialakult betegség enyhítésére is kiváló hatású.
  • A medvehagyma fokozza az étvágyat, javítja az emésztést.
  • Gombás fertőzések kezelésénél, külsőleg - borogatásra - jótékony hatású.

Főzéskor hogyan, mire használhatjuk a medvehagymát?

Levelét zöldköretként, de ízesíthetjük vele a húsos ételeket, pl. a fasírtot, a salátákat, a főzelékeket, a köreteket vagy a leveseket is.
Apróra vágva tehetjük pogácsába, vajas kenyérre vagy akár szendvicsbe is.


Mikor, ne fogyasszunk medvehagymát

  • Műtétek előtt, a megnövekedett vérzéshajlam miatt.
  • Ha valaki véralavadásgátló szert szed, inkább kerülje a medvehagyma fogyasztást.
  • Érzékeny bőrűek borogatásra ne használják, mert bőrpírt, akár bőrgyulladást is okozhat.

 

.