Hirdetés

Felvételi - Egyetemek, jelentkezők, ponthatárok
MTI/Balogh Zoltán

Felvételi - Egyetemek, jelentkezők, ponthatárok

2019.07.25. 06:35

Hirdetés

Növelte hallgatói létszámát a központi felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a tavalyinál 6 százalékkal több, 6159 új diákot vett fel az intézmény - közölte Rovó László rektor szerda este a Tisza-parti városban.

A külföldi hallgatók jelenleg is folyó felvételi eljárásának eredményeként várhatóan több mint 7500 új hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n - mondta a professzor sajtótájékoztatóján.

A rektor úgy fogalmazott, egy egyetem kiválóságát számos tény határozza meg: a nemzetközi rangsorokban az oktatási és kutatási teljesítménye alapján az SZTE a legjobb magyar tudományegyetem, az igazán fontos hazai listákon is a legjobb vidéki felsőoktatási intézmény. 

A legfontosabb azonban az, hogy a diákok mennyire ismerik el az egyetem kiválóságát - tette hozzá.

A tavalyihoz képest - az országos átlagot jelentősen felülmúlva - 5 százalékkal, 8033-ra emelkedett az SZTE-re első helyen jelentkezők száma. Negyvennégy országból 14 596 továbbtanulni kívánó több mint 27 ezer jelentkezést adott be - tudatta Rovó László.

2021-ben százéves lesz az egyetem szegedi jelenléte, addigra az intézmény hallgatói létszámát 15-20 százalékkal kívánják növelni - mondta a professzor.
    Fendler Judit kancellár úgy fogalmazott, az SZTE nemcsak a régió, hanem az ország legjobb tudományegyeteme. Az intézmény célja, hogy a régióból csak azok menjenek máshova tanulni, akik olyan területen kívánják képezni magukat, amelyet nem oktatnak Szegeden.

A kancellár kitért arra, az SZTE nagyon erős nemzetközi versenyben, a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére tudta növelni hallgatói létszámát.
    Gellén Klára oktatási rektorhelyettes elmondta, az új hallgatók közül 4060-an alap-, 776-an mester-, 930-an osztatlan, 393-an felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Állami ösztöndíjas képzésen 5141, önköltséges finanszírozási formában 1018 új hallgató tanul majd a szegedi egyetemen.

A munkaerő-piaci igényekhez igazodva jelentősen, 98 fővel nőtt a műszaki képzési területre felvettek száma, emelkedett az informatikai tanulmányaikat elkezdő szegedi hallgatók létszáma is - tudatta az oktató.
A rektorhelyettes kifejtette, népszerű az SZTE tavaly indított, a hallgatók egyetemi beilleszkedését és későbbi szakmai fejlődését segítő Start-ösztöndíj programja is, amelyre 1393 első helyes jelentkező pályázott. 

Ez mutatja, jó úton halad az intézmény azzal, hogy a középiskolásokat is bevonja tehetséggondozó programjaiba - tette hozzá.
Szakál Péter oktatási igazgató közölte, az SZTE hétfőtől hirdeti meg azokat a szakokat, amelyre pótfelvételit adhatnak be azok, akik korábban nem jelentkeztek vagy nem nyertek felvételt egyetlen intézménybe sem.

.