Hirdetés

Kutatók éjszakája programjai Budapesten szeptember 27-én és 28-án

Kutatók éjszakája programjai Budapesten szeptember 27-én és 28-án

2019.09.25. 14:07

Az Országos Széchényi Könyvtár, a BGE, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a KSH, és az az MTA Kisebbségkutató Intézet programjai. Kutatók éjszakája programok Budapesten szeptember 27-én és 28-án.

Hirdetés

Csak korlátozott számú résztvevőt tudnak fogadni a szervezők a Kutatók éjszakája programokra, a rendezvény regisztrációhoz kötött.

Itt lehet regisztrálni a Kutatók éjszakája programokra: www.kutatokejszakaja.hu 

Kutatók éjszakája - kétnapos rendezvény során szeptember 27-én és 28-án országszerte 260 helyszínen több mint 2600 program várja az érdeklődőket.  

Kutatók éjszakája - A Színháztörténeti Tár kincseit is bemutatják az Országos Széchényi Könyvtárban

A Színháztörténeti Tár kincseibe és az Ady-hagyaték dokumentumaiba is betekinthetnek az érdeklődők Országos Széchényi Könyvtárban a Kutatók éjszakája programjaként szeptember 27-én.

A Színháztörténeti Tárban olyan kérdésekre kaphatnak választ a látogatók, hogy ki a hibás, ha előadás közben leszakad az állványzat a színpadi hadsereg alatt, vagy hány krajcár büntetést kell fizetnie annak a színésznek, aki nem tudja a szerepét, és mi történik akkor, ha a jelenet vége előtt távozik a színpadról. Az érdeklődők a Nemzeti Színház törvényszékének 1841 és 1843 közötti jegyzőkönyveibe is belepillanthatnak a Kutatók éjszakáján - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az este során megmutatják a Bartók és Kodály színpadi műveihez kapcsolódó dokumentumokat is. A korabeli leírások, kritikák, nyilatkozatok alapján pedig felidézik, mit láthattak a nézők a 20.század első felében.

A Színháztörténeti Tár őrzi a Nemzeti Színház, és jogelődje, az 1837-ben megnyitott Pesti Magyar Színház szinte teljes szövegkönyvtárát, amelybe szintén betekinthetnek az érdeklődők.

A program során vezetést tartanak a Vörös Csillagok. A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revük című kamarakiállításon, és azt is megmutatják, miket gyűjtenek, hogyan kelthető életre a régvolt színházi élmény.

A Kézirattár az Ady-hagyaték dokumentumai közül válogat a Kutatók éjszakájára. Bemutatják a költő kéziratos Önéletrajzát, valamint olyan leveleket és képeslapokat, amelyeket Ady a barátainak címzett.

Az esten nem csupán az Ady Endréről készült fotográfiák között kalandozhatnak a látogatók, de "szelfizhetnek" is a költővel. Az eseményen kiderül, hogyan viszonyult Ady a fényképezéshez, milyen beállítások számítottak divatosnak és milyen hagyományai voltak a korabeli fotózásnak.
 A Kutatók éjszakája programjaira szeptember 27-én, pénteken 17 és 21 óra között várják a látogatókat az Országos Széchényi Könyvtárban.

  • Kutatók éjszakája - Fizikai kísérletek, filmvetítés és ételkészítés a BGE programjai között
  • Kutatók éjszakája - Programok a Petőfi Irodalmi Múzeumban
  • Kutatók éjszakája - A Magyar Nemzeti Múzeum előadásokkal, műhelylátogatásokkal várja a látogatókat
  • Kutatók éjszakája - A KSH és könyvtára is csatlakozik idén
  • Kutatók éjszakája - Filmvetítést rendeznek az MTA Kisebbségkutató Intézetében
Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.