Hirdetés

Kutatók éjszakája programjai Budapesten szeptember 27-én és 28-án

Kutatók éjszakája programjai Budapesten szeptember 27-én és 28-án

2019.09.25. 14:07

Hirdetés

Kutatók éjszakája - Filmvetítést rendeznek az MTA Kisebbségkutató Intézetében

A Magyarok Romániában - 100 év történelem című dokumentumfilm-sorozat hatodik részét tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomtudományi Kutatóközpontjának (TK) Kisebbségkutató Intézetében a Kutatók éjszakája programjaként szeptember 27-én.

A Kutatók éjszakáján a dokumentumfilm-sorozat hatodik, Az autonómia illúziója (1952-1965) című részét vetítik le, ezt követően beszélgetés lesz a rendezővel és a meghívott szakértőkkel - közölték a szervezők az MTI-vel.

A dokumentumfilm-sorozat hatodik része az 50-es, 60-as évekbe nyújt betekintést. Akkor alakult meg és működött a Magyar Autonóm Tartomány, de ugyanakkor tartóztatták le és börtönözték be a legtöbb erdélyi magyart az 56-os forradalom iránti szimpátiára hivatkozva. Ekkor teremtette meg a Román Kommunista Párt az etnokratikus államszocializmus kereteit, amely később a Ceausescu-korszakban teljesedett ki - olvasható a tájékoztatóban.

A rendezvényen Stefano Bottoni és Bárdi Nándor történészek szakszerű irányításával magyar és román kutatók vázolják fel a Gheorghiu-Dej nevéhez fűződő korszakot.

.