Koronavírus - Ausztriában ezek a szabályok érvényesek a lezárás végéig

Koronavírus

konzuliszolgalat.kormany.hu/alon.hu

2021.01.10. 20:13

Koronavírus - A január 24-ig tartó szabályok Ausztriában.

Ausztriában a harmadik lockdown első fázisa január 24-ig tart.

Egész napos kijárási korlátozás, kivételek:

Az életet, testi épséget és a vagyontárgyat közvetlenül veszélyeztető és súlyos kárral fenyegető helyzet elhárítása, a segítségre szoruló emberek gondozása és támogatása, a családi jogok gyakorlása és a családi kötelességek teljesítése, a mindennapi élet alapvető szükségletek biztosítása, az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele, hitéleti ok, állatok gondozása és ellátása, munkavégzés és képzés, testi és szellem felfrissülés és kikapcsolódás, halaszthatatlan hatósági és bírósági ügyintézés. A korlátozást megszegők 1.450 EUR-ig terjedő bírsággal sújthatók.

Az üzletek zárva tartanak, kivéve az alapvető ellátáshoz szükséges üzleteket: élelmiszer, patika, posta, drogéria, állateledel stb. Click and Collect ugyanakkor minden üzletben lehetséges az engedélyezett nyitvatartási időben (6-19).

A testközeli szolgáltatást nyújtók (pl. fodrász, kozmetika) zárva. Bank, szerviz, szabó, tisztító és egyéb nem testközeli szolgáltatást nyújtó ügyféltere nyitva lehet.

Kültéri sport folytatható, fejenként 10m2, 1 méter távolsággal.

A sífelvonók december 24-től kinyithattak, a zárt felvonók fele telítettséggel üzemelhetnek, itt FFP2 maszk kötelező 14 éves kor felett. Nyitott felvonókon bármilyen maszk hordható.

A gasztronómiai egységekben kizárólag a megrendelt étel elhozatala lehetséges, kivéve a munkahelyi étkezdéket. Házhoz szállítás 0-24 óráig megengedett.

A kereskedelmi szállások zárva maradnak, kivéve a szakmai célból történő igénybevételt.

Múzeumok, könyvtárak, állatkertek és botanikus kertek zárva.

A téli szünet utáni tanítás, január 7-én távoktatás formájában megkezdődött, majd január 18-tól a gyerekek visszatérhetnek az iskolákba.

Beutazás Ausztriába

1. A beutazási szabályokat módosító új rendelet szerint 2020. december 19-től Ausztriába korlátozásmentesen (teszt és karanténkötelezettség nélkül) a következő országokból lehet beutazni: Ausztrália, Finnország, Írország, Izland, Japán, Új-Zéland, Norvégia, Dél-Korea, Uruguay, Vatikán. 

Más országokból történő beutazások esetén minden személynek (magyar állampolgároknak is) kötelezően 10 napos karanténba kell vonulni, melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. Ez érvényes a Magyarországról beutazó személyekre is. Az Ausztrián keresztül történő tranzitálás - csak a feltétlenül szükséges megállással - továbbra is korlátozás nélkül lehetséges marad.

A nem egyedül utazó, 10 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség, a karantént a velük együtt beutazott felnőttel együtt fejezhetik be.

Az új szabály alóli kivételek: 

  • A humanitárius küldetést ellátók, 
  • munkavégzési/szakmai célból beutazók, 
  • az egészségügyi ellátás céljából beutazó személy kísérője, 
  • a halaszthatatlan hatósági vagy bírósági eljárásban meghatározott kötelezettségüket teljesítők (pl. idézésnek való megfelelés), 
  • kiváltságokra és mentességekre jogosító, osztrák hatóság által kiállított legitimációs kártyával rendelkező külföldi állampolgárok, 
  • amennyiben rendelkeznek 72 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy antigén tesztelési eredményről kiállított igazolással. Ilyen igazolás hiányában 10 napos karanténkötelezettség mellett lehetséges a beutazásuk, melyet teszttel kiválthatnak.

b.) Egészségügyi ellátás céljából korlátozás nélkül beutazhatnak az osztrák állampolgárok, továbbá mindazok, akik kötelező egészségbiztosítással rendelkeznek Ausztriában és azok is, akiket orvosi okokból egy meghatározott osztrák egészségügyi intézményben kell kezelni. A belépéskor be kell mutatni a halaszthatatlan orvosi kezelésről szóló igazolást.

c.) Az előreláthatatlan és halaszthatatlan, méltányolható családi okból beutazók korlátozás nélkül léphetnek be (pl. súlyos betegség, haláleset, temetés, születés, ápolás/segítségnyújtás sürgős esetekben). A tervezhető családi okból (pl.születésnap, esküvő, keresztelő) történő beutazás azonban csak korlátozás mellett lehetséges.

d.) Korlátozás nélküli beutazások: az áru- és személyforgalom fenntartása céljából (pl. buszsofőrök), halaszthatatlan állatgondozás, halaszthatatlan mezőgazdasági tevékenység, tranzit a feltétlenül szükséges megállással, rendszeres ingázás munkavégzés (kivéve: személyi gondozók), tanulmányok folytatása céljából, valamint családi okból vagy élettárs látogatása céljából, repatriáló járatok személyzete tagjaként történő beutazás.

Itt vannak az aktuális koronavírus információk Ausztriából.

.