Vetélkedőt hirdettek a középiskolásoknak - Kiderül, kik lesznek az Év Ifjú tudósai

alon.hu

2021.08.30. 17:57

Történelemből, biológiából és kémiából hidettek versenyt. A tévében megnézheti a vetélkedőket.

Szeptember 6-tól vetíti az M5, a közmédia kulturális csatornája az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal tudományos vetélkedője, az Ifjú tudósok első évadának televíziós elődöntőit, középdöntőit és döntőit.

Az idén történelemből, biológiából és kémiából meghirdetett versenyre Magyarországon és a szomszédos országokban élő 11–12.-es középiskolások nevezhettek - olvasható az oktatas.hu oldalán.

A vetélkedő célja, hogy a kiemelkedően tehetséges tanulók bemutathassák egy adott tudományban való jártasságukat, kimagasló tudásukat; egyúttal példát is adjanak hazai és külhoni diáktársaiknak, illetve a széles közönségnek: megéri tanulni, elmélyülni egy tudományterületben. A televíziós döntők pedig kreatív, izgalmas feladatokon keresztül teszik láthatóvá, hogyan jelenik meg a tudomány a mindennapjainkban, hiszen az érdeklődők számos hétköznapi jelenségre is magyarázatot kapnak a műsorban; továbbá érdekes történelmi összefüggéseket is megismerhetnek.

A vetélkedőre csaknem 3 500-an neveztek, a 2020. novemberi első megmérettetésen történelemből 50-en, biológiából 48-an, kémiából pedig 49-en jutottak tovább. A 2021. februárban megrendezett regionális fordulóból tudományterületenként 8 tanuló vehet részt a televíziós vetélkedőn.

Az elő- és középdöntők, valamint a döntők is páros megmérettetésekből állnak: a történelem, a biológia és a kémia izgalmas világába is egy-egy hétig kalauzolják el a nézőket a versenyzők; az elődöntők nyerteseinek a középdöntőkben, majd a legjobbaknak a döntőkben is szurkolhat a közönség. A diákokat elismert tudósokból álló zsűri értékeli, a feladatok megoldásában a három-három zsűritag segítheti, vagy éppen el is bizonytalaníthatja a versenyzőket.

A meglepő, változatos kérdések között rövid, egyszavas választ, illetve hosszabb érvelést igénylő feladatok is szerepelnek, továbbá a természettudományban induló versenyzők különféle kísérleteket is bemutatnak a stúdióban. Így nemcsak tudásra, hanem gyorsaságra, találékonyságra és jó előadói készségre is szükség van a győzelemhez.

Hétköznapokon 17.25, szombatonként 18.35, vasárnapokon 18.25 órakor látható a műsor az M5-ön. A vasárnap esti adásokban: szeptember 12-én, 19-én és 26-án kerül sor a döntőkre, ekkor derül ki, kik lesznek az Év Ifjú tudósai.

Az elismeréseket prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyújtja át a helyezetteknek.

További részletek az Ifjú tudósok Facebook-odalán, valamint az M5 Facebook-oldalán olvashatók.

.