Májusban tartják az idei Furmint Nagykóstolót

MTI

2022.05.16. 21:58

A 12. Furmint Nagykóstoló keretében a mintegy nyolcvan kiállító sorakozik fel a rendezvényen, asztalaiknál összesen több mint százötven furmint kóstolható majd.

Csaknem nyolcvan kiállító több mint százötven féle, furmintból készült borát kóstolhatja a közönség az idei Furmint Nagykóstolón, amelyet a járványhelyzet miatt nem februárban, hanem csütörtökön tartanak meg Budapesten, a Hagyományok Házában.

A Furmint Február azzal a céllal indult el 2010-ben, hogy ez a magyar borkultúra szempontjából kiemelten fontos fehér szőlőfajta minél szélesebb körben eljusson a borkedvelő közönséghez és minél többen megismerjék a benne rejlő lehetőségeket - idézték fel a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Mint hangsúlyozták, tizenkét évvel ezelőtt, amikor Kézdy Dániel életre hívta a Furmint Február mozgalmat, még méltatlanul kevés szó esett a furmintról. Mára azonban elmondható, hogy mind a borászok, mind a borkedvelő közösség összeköti a februárt ezzel a rengeteg lehetőséget tartogató szőlőfajtával, hiszen a tél utolsó hónapjában országszerte számos helyen tartanak furmintkóstolókat, kerülnek fel a borlapokra furmint tételek, árusítanak kedvezménnyel furmintokat, rendeznek furminttal kapcsolatos, egyéb programokat.

Az elmúlt két évben azonban a koronavírus-járvány miatt februárban csak a kisebb kóstolók és programok tudtak megvalósulni a rendezvénysorozat keretében, a hagyományos nagykóstoló elmaradt.

Idén a nagy érdeklődésre tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy kivételesen tavasszal megtartják az eseményt, amelyre így új helyszínen és időpontban kerül sor.

"Számunkra a Furmint Nagykóstoló minden évben igazi ünnep. (...) Idén el kellett engednünk a korábban tíz évig használt és szeretett helyszínünket, de biztosak vagyunk benne, hogy a szépen felújított Hagyományok Háza és a kivételes tavaszi időpont új lendületet és kiváló lehetőségeket biztosít majd ennek a jól bejáratott rendezvénynek" - idézi a közlemény Kézdy Dániel főszervezőt.

A 12. Furmint Nagykóstoló keretében a mintegy nyolcvan kiállító sorakozik fel a rendezvényen, asztalaiknál összesen több mint százötven furmint kóstolható majd.

A borászatok túlnyomó része idén is a Tokaji borvidékről érkezik a Hagyományok Házába, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is szép számmal képviselik a termelők, ráadásul lesznek egri, mátrai, sőt határon túli furmintok is - tudatták a szervezők.

.