Olaszország Szlovéniába is áttelepítene néhány barnamedvét

MTI

2023.04.22. 19:02

De Szlovéniában már most is nagy a medvepopuláció.

Az olasz környezetvédelmi minisztérium külföldre szeretne áttelepíteni barnamedvéket Trentino-Alto Adige régióból, és megkérheti Szlovéniát arra, hogy fogadjon be néhányat - közölte szombaton a szlovén sajtó.

Ebben a hónapban egy 26 éves futót marcangolt halálra egy medve az észak-olaszországi Trentinóban. Az állatot befogták, de állatvédő szervezetek nyomására egy közigazgatási bíróság nem engedélyezte a kilövését. A környezetvédelmi minisztérium ezért most azt tervezi, hogy csökkenti a medvepopulációt Olaszországban.

Gilberto Pichetto Fratin miniszter az áttelepítés lehetőségét az után jelentette be, hogy pénteken találkozott Trentino tartomány vezetőjével és környezetvédőkkel - idézte az APA osztrák hírügynökséget a szlovén közszolgálati televízió.

Pichetto Fratin szerint Szlovénia is szóba jöhet az áttelepítésre, mivel a medvék Szlovéniából kerültek Olaszországba.

A JJ4 jelű nőstény medve, amely megtámadta a futót, két olyan medve utódja, amely 2000-ben és 2001-ben került Trentinóba Szlovéniából az EU Life Ursus projektjének részeként.

Szlovéniában azonban már most is nagy a medvepopuláció, a becslések szerint 1100 egyedet tartanak számon, és a hatóságok a következő években 800-ra szeretnék csökkenteni a számukat - írta a szlovén sajtó, hozzátéve, hogy a szlovén természeti erőforrások minisztériuma éppen a múlt héten adott zöld jelzést 230 barnamedve elejtésére.

Szlovéniában 2017 óta tíz medvetámadást regisztráltak.

.