Érettségi - Itt vannak az idei magyarérettségi feladatlapok és a javítási-értékelési útmutatók

Érettségi 2023

alon.hu/oktatas.hu

2023.05.09. 10:57

Magyarérettségi feladatlapok és javítási-értékelési útmutatók 2023.

Középszinten két feladatlapot kellett megoldanani az érettségizőknek.

Az I. feladatlap egy szövegértést és egy szövegalkotást tartalmazott. Erre 90 perc állt rendelkezésére ahhoz, hogy megoldják a szövegértési feladatsort és megírjanak az egyik rövid fogalmazási feladatot. A II. részben pedig műértelmező szövegalkotás volt a feladat (egy mű értelmezése vagy egy összehasonlító elemzés) 150 percben, melynek terjedelme 400-800 szó lehetett.

Emelt szinten magyarból mindössze egy feladatlapot kaptak, az azon szereplő feladatokat pedig tetszőleges sorrendben oldhatták meg. Egy szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor mellett voltak szövegalkotási feladatok, valamint egy műértelmező és egy reflektáló szöveget is kellett írniuk.

A magyar írásbelire összesen 100 pontot szerezhetnek a vizsgázók. Az I. feladatlap helyes megoldásért maximum 50 pontot, melyből 40 pont a szövegértési feladat helyes megoldására, 10 pont pedig a gyakorlati szövegalkotásra jár. 
A II. feladatlap maximum 40 pontos, ennél magára az elemzésre 25, a nyelvi minőségre, vagyis a helyes, érthető fogalmazásra és a dolgozat felépítettségére pedig 15 pontot kaphatnak a diákok. 
A magyar érettségin jutalmazzák a helyesírást és az írásképetek is. 
Maximum 8 pontot jár azért, ha a helyesírás hibátlan, és 2 pont járt azért, ha a dolgozat külalakja is esztétikus és rendezett.

Itt vannak a magyar írásbeli javítási, értékelési útmutatók >>>

.