Új otthonteremtési támogatást szorgalmaz az építőipari szakma

MTI

2023.06.28. 13:54

Attól félnek, hogy az év második felében még jobban befékez a piac.

Az építőipari szakma az új otthonteremtési támogatás részletszabályainak kidolgozását vagy az erre vonatkozó kormányzati tervek bemutatását szorgalmazza, hogy elkerüljék a módosítások ingatlanpiacra gyakorolt ellentétes hatásait - közölte az Új Ház Zrt. szerdán az MTI-vel.

Felidézték, hogy a kormány múlt heti bejelentésének értelmében 2024. január elsejétől alapjaiban változik meg a babaváró hitel és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) konstrukciója. Utóbbinál fontos, hogy míg a csok falun érvényes szabályait megtartják, és 50 százalékkal megemelik a keretösszegeket, addig a városokban a jövőben nem lehet majd igénybe venni ezt a támogatást. A kormány új támogatási rendszert dolgoz ki az 5000 főnél nagyobb lélekszámú településekre.

A bejelentett módosítások már azelőtt ellentétes hatást válthatnak ki az ingatlanpiacon, hogy életbe lépnének - mutatott rá a közleményben Juhász Attila, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Magyar Építőanyagkereskedelmi Tagozatának az elnöke, az Új Ház Zrt. igazgatóságának elnöke.

Közölte: várakozásaik szerint 2024. január elsejéig sokan fogják még igénybe venni a jelenlegi feltételek mellett az otthonteremtési támogatásokat, mert "nem tudni, mi jön utána". Éppen ebből következik a negatív hatás is, ugyanis ez óvatosságra inti a befektetőket és a fejlesztőket, akik kivárhatnak.

Juhász Attila a közlemény szerint elmondta: a falusi csok jelentős emelése miatt lesznek olyan, eredetileg idénre tervezett beruházások, amiket tudatosan eltolnak a következő évre a nagyobb támogatás reményében. A támogatás összegének megemelését üdvözlik, de megítélésük szerint ahhoz, hogy "ne fékezzen be az év második felében még jobban a piac, minél előbb egy tiszta képet kellene adnia a kormányzatnak arról, hogy konkrétan milyen támogatási forma várható a városi csok után. Szorgalmazzuk, hogy a részletszabályok a lehető leggyorsabban lássanak napvilágot" - fogalmazott a szakember.

Hozzátette: a szakma másik elvárása az, hogy az állam kedvezményes lakáshitellel, zöldhitellel támogassa az ingatlanberuházásokat, amire korábban már volt példa. A jelenlegi kamatkörnyezet ugyanis jelentősen visszafogja az ingatlanpiac volumenét.

Az Új Ház Zrt. igazgatáságának elnöke szerint már az is élénkítené az építőipart, ha a kormány legalább az ilyen irányú szándékait közölné a jövő évre vonatkozóan.

.