Karácsonyi menü - Három egyszerű, de különleges ünnepi vacsora szentestére

Ünnepi receptek

alon.hu

2020.12.21. 16:38

Megvette karácsonyra a halat, de nem tudja milyen ünnepi fogást készítsen belőle? Íme, itt van két halasrecept ötlet. Mindkettőt bármilyen típusú - lehetőleg kevés szálkát tartalmazó - halfiléből elkészítheti.

Sütőben sütött hal (lazac, pisztrángfilé vagy hekkfilé)

Sütőben sütött lazacszelet
Sütőben sütött fűszeres lazac

Ezt a sütőben sütött hal készülhet hekkfiléből, pisztrángfiléből; azonban ha lazacból sütjük, akkor lesz igazán ünnepi fogás.

Hozzávalók:

  • Személyenként 2 szelet lazac
  • só, bors
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • fűszervaj
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  • A halfiléket készítsük elő: mossuk meg, töröljük szárazra, majd facsarjunk rá citromlevet. Az olajat keverjük össze sóval, borssal, zúzott fokhagymával, majd ezzel kenjük be a halszeletek mindkét oldalát.
  • Negyed órán át, hűvös helyen pihentessük.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • Vegyünk egy nagy hőálló kerámiaedényt vagy hőálló tálat. Fűszervajjal vagy sima vajjal, esetleg olívaolajjal kenjük ki.
  • Helyezzük bele a fűszeres lazacszeleteket, úgy, hogy ne érjenek egymásra.
  • Tegyük be az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük készre.
  • Majonézes kukoricával, burgonyapürével vagy  zöldkörettel tálaljuk.
 

Tepsiben sült tejszínes-kapros halfilé >>>

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.