Karácsonyi menü - Három egyszerű, de különleges ünnepi vacsora szentestére

Ünnepi receptek

alon.hu

2020.12.21. 16:38

Tepsiben sült tejszínes-kapros halfilé

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg filézett hal
  • 10+10 dkg ementáli vagy trappista sajt
  • 2 dl tejszín
  • 2-3 szál friss kapor (vagy 2-3 teáskanál szárított kapor)
  • 2-3 szál friss petrezselyemzöld
  • olívaolaj (vagy fűszervaj)
  • só, bors, ételízesítő
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  • A halfiléket hűtőben vagy hideg kamrában olvasszuk fel. Legjobb, ha előző este kivesszük a fagyasztóból. Semmiképp se mikrózzuk! A halakra nyomjunk egy kis friss citromlevet.
  • A halakat olívaolajjal kenjük be, sózzuk meg, majd tekerjünk rá borsőrlőből pici borsot. Kb. 20 percre tegyük be a hűtőbe, hogy egy kicsit átjárja a halfilék húsát a fűszerkeverék.
  • Egy hőálló jénai tálat vagy cserépedényt kenjünk ki olívaolajjal (vagy fűszervajjal) és helyezzük bele a fűszeres halfiléket.
  • A tejszínt ízesítsük pici sóval (vigyázzunk, mert a halat már besóztuk, csak a tejszínt sózzuk!), tegyük bele az összevágott kaprot és petrezselyemzöldet majd keverjük bele a reszelt sajtot is.
  • Ezt a tejszínes kapros, sajtos öntetet öntsük rá a halakra
  • Helyezzük előmelegített sütőbe. Hamar megsül; kb. 30 perc alatt süssük készre.
  • Amikor a hal már majdnem puha, vegyük ki, szórjunk sajtot a tetejére. Pár percre csúsztassuk vissza sütőbe. Nagyon finom a tejszíntől kicsit szaftos, a sajttól ropogós lesz, ha picit tovább bent hagyjuk a sütőben.
  • Tálaljuk zöldkörettel, jázminrizzsel vagy burgonyapürével.
.