Karácsonyi menü - Három egyszerű, de különleges ünnepi vacsora szentestére
Ünnepi receptek
Tepsiben sült tejszínes-kapros halfilé
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg filézett hal
- 10+10 dkg ementáli vagy trappista sajt
- 2 dl tejszín
- 2-3 szál friss kapor (vagy 2-3 teáskanál szárított kapor)
- 2-3 szál friss petrezselyemzöld
- olívaolaj (vagy fűszervaj)
- só, bors, ételízesítő
- 1 citrom leve
Elkészítés:
- A halfiléket hűtőben vagy hideg kamrában olvasszuk fel. Legjobb, ha előző este kivesszük a fagyasztóból. Semmiképp se mikrózzuk! A halakra nyomjunk egy kis friss citromlevet.
- A halakat olívaolajjal kenjük be, sózzuk meg, majd tekerjünk rá borsőrlőből pici borsot. Kb. 20 percre tegyük be a hűtőbe, hogy egy kicsit átjárja a halfilék húsát a fűszerkeverék.
- Egy hőálló jénai tálat vagy cserépedényt kenjünk ki olívaolajjal (vagy fűszervajjal) és helyezzük bele a fűszeres halfiléket.
- A tejszínt ízesítsük pici sóval (vigyázzunk, mert a halat már besóztuk, csak a tejszínt sózzuk!), tegyük bele az összevágott kaprot és petrezselyemzöldet majd keverjük bele a reszelt sajtot is.
- Ezt a tejszínes kapros, sajtos öntetet öntsük rá a halakra
- Helyezzük előmelegített sütőbe. Hamar megsül; kb. 30 perc alatt süssük készre.
- Amikor a hal már majdnem puha, vegyük ki, szórjunk sajtot a tetejére. Pár percre csúsztassuk vissza sütőbe. Nagyon finom a tejszíntől kicsit szaftos, a sajttól ropogós lesz, ha picit tovább bent hagyjuk a sütőben.
- Tálaljuk zöldkörettel, jázminrizzsel vagy burgonyapürével.
.