Ezeket a borokat keresse majd a Borok utcájában. A torták között a szedertorta nyert.
Rekordszámú, nyolcvannégy bort neveztek a tizenharmadik alkalommal meghirdetett Karnevál Bora versenyre.
A pincészetek két hét múlva a Borok Utcájában mutatkoznak be a nagyközönségnek. Az eredményeket Szommer Ildikó karneváligazgató, Mérei Tamás kuratóriumi elnök, Mészáros Gábor cukrász és Márkus Béla sommelier ismertették.
A tizenötödik Savaria Történelmi Karnevál legjobb borai az ítészek szerint:
A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Bora 2014
Vylyan Pincészet – Villányi Kékfrankos - 2012
A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Száraz Fehérbora 2014
Royal Tokaji Borászat – Tokaji Furmint dűlőválogatás - 2011
A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Vörösbora 2014
Ősi Pincészet – Villányi Cabernet Franc - 2011
A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Rosébora 2014
Tiffán Imre - Villányi Rosé Cuvée - 2013
A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Gyöngyöző-pezsgő bora 2014
Cezar Winery Nagyrada - Rosé pezsgő
A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Édes bora 2014
Royal Tokaji Borászat - Tokaji aszú 5 puttonyos -2008
Márkus Béla sommelier, a zsűri elnöke szerint a kékfrankos eddig igencsak háttérbe szorult, pedig országszerte sok helyen foglalkoznak vele. Kicsit alulmarketingeljük, pedig osztrákok jól megélnek belőle – fogalmazott. De azzal, hogy ez a 2012-es kékfrankos lett a 2014-es Karnevál Bora, bizonyítja a fajta létjogosultságát hazánkban.
A tortaversenyre kilenc nevezés érkezett, kettő amatőr és öt profi cukrász indult. A zsűri – élén Mészáros Gábor cukrásszal – négy kategóriában értékelt: íz, állag, megjelenés és a karneváli jelleg.
A legjobbnak Németh Gabriella szedertortája bizonyult. Elképzelhető, hogy jövőre is folytatódik a kezdeményezés, bár akkor nem tortával, hanem süteményekkel, apróbb édességekkel lehet majd nevezni.
A tortát a karneválon külön pavilonban meg lehet majd kóstolni.