Villányi kékfrankos lett az idén a legjobb karneváli bor

2014.08.07. 22:57

Ezeket a borokat keresse majd a Borok utcájában. A torták között a szedertorta nyert.

Rekordszámú, nyolcvannégy bort neveztek a tizenharmadik alkalommal meghirdetett Karnevál Bora versenyre.

Karnevál bora 2014

A pincészetek két hét múlva a Borok Utcájában mutatkoznak be a nagyközönségnek. Az eredményeket Szommer Ildikó karneváligazgató, Mérei Tamás kuratóriumi elnök, Mészáros Gábor cukrász és Márkus Béla sommelier ismertették.

A tizenötödik Savaria Történelmi Karnevál legjobb borai az ítészek szerint:

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Bora 2014

Vylyan Pincészet – Villányi Kékfrankos - 2012

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Száraz Fehérbora 2014

Royal Tokaji Borászat – Tokaji Furmint dűlőválogatás - 2011

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Vörösbora 2014

Ősi Pincészet – Villányi Cabernet Franc - 2011

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Rosébora 2014

Tiffán Imre - Villányi Rosé Cuvée - 2013

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Gyöngyöző-pezsgő bora 2014

Cezar Winery Nagyrada - Rosé pezsgő

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Édes bora 2014

Royal Tokaji Borászat - Tokaji aszú 5 puttonyos -2008

Márkus Béla sommelier, a zsűri elnöke szerint a kékfrankos eddig igencsak háttérbe szorult, pedig országszerte sok helyen foglalkoznak vele. Kicsit alulmarketingeljük, pedig osztrákok jól megélnek belőle – fogalmazott.  De azzal, hogy ez a 2012-es kékfrankos lett a 2014-es Karnevál Bora, bizonyítja a fajta létjogosultságát hazánkban.

A tortaversenyre kilenc nevezés érkezett, kettő amatőr és öt profi cukrász indult. A zsűri – élén Mészáros Gábor cukrásszal – négy kategóriában értékelt: íz, állag, megjelenés és a karneváli jelleg.

Karnevál bora 2014

A legjobbnak Németh Gabriella szedertortája bizonyult. Elképzelhető, hogy jövőre is folytatódik a kezdeményezés, bár akkor nem tortával, hanem süteményekkel, apróbb édességekkel lehet majd nevezni.

A tortát a karneválon külön pavilonban meg lehet majd kóstolni.

.