Hirdetés

Semjén Zsolt: példát mutat a Nyugat-magyarországi Egyetem

2014.09.09. 15:45

A miniszterelnök-helyettes Sopronban beszélt.

Hirdetés

Az egész ország számára irányt mutat, példát ad a Nyugat-magyarországi Egyetem tudományból, tradícióból, hazaszeretetből - hangoztatta az intézmény keddi, soproni tanévnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

    Semjén Zsolt kiemelte, szenvedéllyel oktatják a diákokat, s a legújabb ismeretek átadásához is a legrégebbi tradíciókat felhasználva nyúlnak az intézményben, amelyben, például egyfajta egyenruhával is megjelenik a hajdani és a jövőbeni hallgatók közösségéhez tartozás, az alma mater történelmisége pedig "az az értéktöbblet, amit nem lehet semmi mással pótolni".


    "A tradíciók ápolása olyan karizmája és karaktere a soproni egyetemnek, amire büszke lehet", jegyezte meg Semjén Zsolt, hozzátéve, hogy a volt és jelenlegi diákok kötődése az a fundamentum, ami az egyetem jövőjét jelenti.


    Fekvésével az egyetem "predesztinálva van a hűségre és a nemzethűségre", amiben a felvidéki örökség is szerepet kap, hiszen az intézmény megérte a Szent István-i Magyarország szétszakítását és a gyökerek elvágásának kísérletét, "de ahogy mi egy nemzetnek vagyunk a tagjai, úgy a soproni diákok is egy egyetemnek a polgárai, függetlenül attól, hogy a történelem viharai hova húzkodták  határokat vagy hova üldözték el őket", emelte ki a miniszterelnök-helyettes.


    Faragó Sándor, az intézmény rektora az eseményen azt emelte ki, az egyetem mind felszereltségében, mind szakember-bázisában alkalmas arra, hogy a legmodernebb tudást adja meg hallgatóinak, akik közül mintegy 2700-an kezdik meg elsőévesként tanulmányaikat az öt központ valamelyikében.


    Kiemelte: az elmúlt hét esztendőben mintegy 20 milliárd forintnyi fejlesztés zajlott az egyetemen, jelenleg is másfél tucatnál több projekt fut.


    A rektor megemlítette, a 280. tanévét kezdő egyetem nem csupán szakembereket, de "jó embereket is nevelt", példaként hozva az 1921-es nyugat-magyarországi felkelést, amely lehetővé tette, hogy népszavazást követően Magyarországhoz tartozzon Sopron városa. Utalt arra, hogy a harcokban az egyetem négy diákja életét áldozta a hazáért.