Szombathelyi közgyűlés, 2010. október: változó ritmusú délelőtt

2010.10.28. 17:23

Néha egész lendületesen, néha nagyon unalmasan, néha bosszantó üresjáratokkal és köldöknézegetéssel tudta le a szombathelyi közgyűlés az első rendes ülésnapjának délelőttjét.

Néha egész lendületesen, néha unalmasan, néha bosszantó üresjáratokkal és köldöknézegetéssel tudta le a szombathelyi közgyűlés az első rendes ülésnapjának délelőttjét.

Dezső szót kap

Kilenc óra előtt 10 perccel Lakos Dezső elsuhan mellettem a Kőszegi utcán. Kerékpárja vázára nemzetiszín zászló erősítve. „Ebből megint közgyűlés-hekkelés lesz” – gondolom magamban, de csak félig találom el. Lakos ezúttal – megannyi sikertelen kísérlet után - igazi, hivatalos szót kap az ülés elején. Napirendbe illesztett hekk – mondhatni.

Beszédében többek között arra kéri az Istent, hogy szabadítsa meg az országot a hóhéraitól, szerinte most remélhetően egy jobb kor következik az MSZP, az elmúlt húsz év borzalmai és a „vörös terror” után.

Mondja mindezt szép hosszan, kamerák által zoomolva.

Puskás Tivadar arra figyelmezteti, hogy a Lakos – az ismert szombathelyi szabadságharcos - nem ezt a szöveget adta be előzetesen írásban. Erre Lakos témát vált. Amnesztiát kér az önkormányzati lakásokban élők által felhalmozott lakbérhátralékok számára. Azt mondja, az indokolatlanul nagy végkielégítések, a Gagarin úti villa felújítási pénzei és hasonló kiadások fedezték volna ezt a konszolidációt.

Marton Zsolt alpolgármester (Fidesz) emlékeztet: épp most zajlik a városi lakbérek vizsgálata, csökkentése, ennek keretében megvizsgálják a hátralékokat is.

Gyermekbalesetek

Szakály Gábor frakcióvezető (Fidesz) napirend előtti emlékeztet az elmúlt időszakban történt három gyermekbalesetre, és javasolja a gyalogátkelőhelyek és a kerékpárutak csatlakozásának felülvizsgálatát. (Korábban az ALON – igaz, könnyed hangvétellel, de komolyan - foglakozott a kerékpárutakkal.)

Puskás Tivadar mentőorvosként és polgármesterként azt kérdezi a teremben levő Hollóssi Gábor városi rendőrkapitánytól, hogy mit lehet tenni az ügyben. A kapitány először a statisztikát idézi, ami összességében nem rossz, viszont az is kiderül, hogy mind az elütéses balesetek, mind a gyerekbalesetek száma emelkedett a városban, annak ellenére, hogy az iskolákban figyelnek a kérdésre. Szerinte a fő ok az, hogy általánosságban romlik a közlekedési morál. Ugyanakkor a hétfői balesetben közrejátszhatott az is, hogy rossz idő volt és gond volt a közvilágítási automatikával is. Hollóssi azt is közli: elrendelte a gyalogátkelőhelyek – videózással és fotózással kiegészített – fokozott rendőri ellenőrzését.

A kérdéssel kapcsolatban Horváth Csaba (Fidesz) azt mondja, az utcalámpákat szabályozó automatika túl későn kapcsol be és túl korán kapcsol ki.

Mint kiderül, az utcafény országosan valamilyen sávos rendszerbe van szervezve. Hogy ez miért jelenti szükségszerűen azt, hogy reggel és este sötét periódusok vannak a városban, az nem derül ki.


 

Napirend körülötti indulatos álvita

Vagy negyvenperces álvita alakul ki a napirendek körül, melynek a magja az, hogy a jobboldal által javasolt új napirendi pontokat a közgyűlés felvette a megtárgyalandó pontok közé, a szocialistákét pedig nem.

Ügyrendi felszólalásokba csomagolt, személyes indíttatású politikai csörték sorjáznak, melynek során Czeglédy Csaba frakcióvezető (MSZP) mintha csak arra játszana, hogy kihozza türelméből Puskás Tivadar polgármestert , aki láthatóan olykor ki is jön türelméből.

A lappangó indulatokkal teli, bekiabálásokkal tarkított vita valószínűleg izgalmas a résztvevőknek, a kívülálló számára azonban kissé unalmasan és értelmetlenül kanyarog, a tudósító pedig arra gondol eretnek és antidemokrata módon, hogy lehet, meg kellene szüntetni a közgyűlések tévéközvetítéseit.

Akkor talán rövidülnének a testület elképesztő és bosszantó üresjáratai is. Ha órabérben lennének fizetve a képviselők, ezeket a köldöknézegető, hosszú perceket le lehetne vonni a fizetésükből.

Költségvetés módosítása

A részben technikai, részben némi plusz kiadást szentesítő költségvetési módosítás egyszerű feladatnak tűnik, amit váratlanul hosszan csócsálnak a képviselők.

Ennek pikantériája, hogy legnagyobb vita – pontosabban a legtöbb beszéd – a Haladás 30 milliós támogatási kérelmét (pontosabban pénzkérő levelét) övezi. A szocialisták láthatóan adnának, a városvezetés viszont úgy véli, hogy ennyi pénzről egy levél alapján nagy hirtelen ne döntsenek, először vizsgálják meg, hogy miről is van szó.

A Haladás kapcsán elmondja első beszédét Balassa Péter (Jobbik), akinek kapásból össze is akad a bajsza Czeglédy Csabával. Czeglédy szerint Balassa nem tud eleget az ő munkájáról, Balassa viszont azt hangsúlyozza, hogy nem kellene a sportot a népszerűség növelésére használni.

A költségvetés módosításához mindössze egyetlen érdemleges módosító indítvány van, Németh Kálmáné (SZTKE), aki azt javasolja, hogy ne vegyen fel a város most ezekre a felmerült kiadásokra kölcsönt (nem egész 100 millió forintról van szó), várjanak vele novemberig. Molnár Miklós, a költségvetésért felelős alpolgármester, a téma előadója, egyetért vele, így aztán a közgyűlés is megszavazza azt.

Molnár egyébként a jövő hónapra már 2011-es költségvetési előzetest ígér, de mindettől függetlenül nem nehéz megjósolni, hogy még a korábbiaknál is izgalmasabb lesz összegereblyézni a város jövő évi költségvetését.

Marad a szombati ingyenesség

A szünet előtt hirtelen és váratlanul felgyorsulnak az események, észre sem vesszük és már az ötödik napirendnél, az ingyenes szombati parkolás – és a szombathelyi szombat - meghosszabbításánál vagyunk.

Németh Kálmán, Gyebrovszki János és Czeglédy Csaba (mind MSZP-SZTKE) nagyon nem lelkesedik érte, és Takátsné Tenki Mária (Fidesz), a belváros képviselője is csak mérsékelten, mondván mind a városnak, mind a vállalkozóknak többet kellene letennie az asztalra. Balassa Péter felveti a kórház előtti parkolás ingyenessé tételét, amivel kapcsolatban Szakács Dávid (Fidesz) türelmet kér, mi meg azt jegyezzük meg, hogy egy böhöm nagy városi telek van ott szemben, immár évtizedek óta kihasználatlanul. Több száz autó simán parkolhatna ott a fák alatt, amíg kitalálják, hogy mit lehetne vele kezdeni.

Szünet

A szünetet a képviselők arra használják ki, hogy ismételten egyeztessenek a külsős és belsős bizottsági tagok körül, én meg arra, hogy életemben először téli gumit rakassak fel az autómra.

Míg a gumisnál az automatába szórom a kávéra való aprót, arra gondolok, hogy mennyire nem irigylem Györgyi kolléganőt, aki magára vállalta a közgyűlés délutánját.

Folytatás:

 

A 2010. októberi szombathelyi közgyűlés délutánja: kibeszélő show

.