Hirdetés

Hirdetés

Helytörténet

Székely Ferenc - egy serény szombathelyi miniszter

2007.10.27

Tudják önök, mi volt az a Székely-gyors, és honnét hová tartott? Vagy hogy Szombathely nem egy, hanem két igazságügy minisztert is adott a hazának? Székely Ferenc nevét sem gyorsvonat, sem utca nem őrzi már, sőt még a város hivatalos honlapján sem szerepel neve a híres szülöttek között, egy táblát viszont nemrégiben kapott szülőháza falára.

Ismét kinyitott a szombathelyi villamos

2007.10.04

Már majdnem akkora a forgalom a villamoson, mint amikor még az utcán csattogott végig. Legutóbb épp a levegőben örökítettük meg a sárga járgányt, ma már csengetni is hallottuk. Picit. Villamosavatón és kiállításnyitón jártunk a Smidt Múzeumban. Kis fanklub kezd kialakulni a járgány körül.

Zsidó fesztivál Bächer Ivánnan, flódnival és egy kis történelemmel

2007.09.09

Jó egy hete kezdődött a szombathelyi zsidó fesztivál, de jó hír azoknak, akik az eddig eseményekről lemaradtak volna, hogy még tart. Az ALON több rendezvényen is részt vett, sőt utánanéztünk a hajdani zsidó negyednek, már amennyi megmaradt belőle. Pénteken Bächer Ivánnal vacsoráztunk, és szereztünk pár zsidó receptet is.

Egy múltidézős este a szombathelyi cukrászrászmesternél (recepttel)

2007.08.20

Szent István ünnepének előestéjén most már másodszor rendeztek a vasi múzeumok „virrasztást”, hogy aki nem akarja a szép nyárestét alvással tölteni, az kedvére kalandozhasson a múlt tárgyi emlékei között. Én Heincz Gyula szombathelyi cukrászmester műhelyében jártam, amely ez este a Smidt Múzeumban várta az édességek és Szombathely nevezetes polgárai iránt érdeklődőket.

Filmpremier: Történelmi séták Szombathelyen

2007.03.23

Láthatóan boldogan és kissé meghatottan álltak a hétköznapokban nem túl sok elismerést begyűjtő Szombathelyi Tv munkatársai a Savaria Mozi vászna előtt. A csütörtök esti örömteli pillanatok oka a televízió által elkészített helytörténeti sorozat bemutatója volt. A pályázati pénzekből elkészített tíz rész áprilistól kerül a képernyőre.

Diákok emlékeztek a temetőben

2007.03.15

A szentmártoni temetőben szombathelyi középiskolás diákok emlékeztek meg a város két itt nyugvó egykori 1848-as katonatisztjéről.

A Szent Márton napi díjazottak névsora

2006.11.11

Szombaton este a Szent Márton napi gála alkalmával kiosztották az idei díjakat. A Szombathelyért-díjat Konkoly István korábbi megyéspüspök kapta. A további díjazottak közt van többek között Marosfalvi Antal, Lakézi Gábor és Goda Imre. Íme a teljes névsor és az indoklások.

1956. Szombathelyen - Séta az egykori helyszíneken

2006.10.21

Az újból indult Szombathelyi Séták első útvonala az 1956-os helyszínekre vezetett, hogy aztán a szerencsésebb korban született szemlélőnek fogalma támadjon arról, mi is az a velünk élő történelem: mit jelent megélni, túlélni, látni - akár gyerekként - a vérzivataros napokat. Katona Attila történész, főiskolai adjunktus vezetése és a jelenlévő sétálók visszaemlékezései idézték 1956 szombathelyi napjait. Sétáljon ön is velünk!

A Szent Márton úti temető: Porladó kövek árnyékában

2005.11.17

Tudta kedves olvasó, hogy a szombathelyi Szent Márton úti temető Európa egyik legrégebbi üzemelő sírkertje? Hivatalosan 1962. óta nem temetnek ide senkit, így aztán hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről a különleges hangulatú iparművészeti és kulturális múzeumról, amely lakóival együtt elporlad, ha nem kezdünk vele valami okosat. .

Pető András emléktáblát kapott Szombathelyen

2004.11.03

Tudta Ön, hogy a világhírű Pető Intézet alapítója Szombathelyen született? Ha nem, valószínűleg nincs egyedül, mert a város ügyesen titkolta híres szülöttét. Ez idáig. Szerda délutántól ugyanis Pető Andrásnak emléktáblája van a Kossuth utcában.

Emléktábla a régi szülészeten

2007.10.20

Emléktáblát kapott a régi szombathelyi szülészet, jelenlegi Pelikán Irodaház, annak alkalmából, hogy a városban 110 éves a szülésznőképzés.

Szent Flórián serege - 135 éves a szombathelyi tűzoltóság

2007.09.12

Most szombaton ünnepli Szombathely Város Tűzoltósága fennállásának 135. évfordulóját, mégpedig a város lakosságával együtt, a Ferences kertben, egy egész napos programmal. Azért épp ezen a napon, mert 1872. szeptember 16-án döntött Szombathely város lakossága arról, hogy önkéntes tűzoltóegyletet állít fel. Tüzoltótörténelem.

Saághy Istvánnak emléknapja van - nekünk meg kámoni arborétumunk

2007.08.23

Saághy István emléknapját tartották ma a Herényiek Házában. Azért ott, mert az arborétumban nincs olyan hely, ahol lehetne. Az arborétum ettől függetlenül él és virul. Egyelőre. Mert nem mindenki derűlátó, egyesek szerint, ha nem sikerül pénzhez jutni, a kert 5-10 éven belül tönkremegy. Körbesétáltuk

A szombathelyi villamos végállomása - Álmában csenget egy kicsit

2007.07.11

Kicsiny, ám lelkes csoport kísérte utolsó útjára a szombathelyi villamost, amely nem sínen, hanem tréleren gurult az Éhen Gyula térről a Smidt Múzeum udvarára. A Szépítő Egyesület mentőakciója sikerrel ért véget. Mert ez nem egy Combino.

Tanácsköztársaság - "A dicsőséges 133 nap" Szombathelyen

2007.03.21

Két évtizede még ünnepeltük március 21-ét, a mai fiatalok már csak a történelemkönyv fejezeteként találkoznak a Tanácsköztársasággal. Pedig nem tanulság nélküli. Szombathelyen néhány nap alatt államosították az ipari üzemeket, a mai Savaria Szállóban pedig proletáréttermet hoztak létre. Az őrségi határszél módfelett szkeptikus volt.

Szombathely bombázása - Mi történt 1945. március 4-én?

2007.03.04

Felbúgó szirénák, egyre erősödő repülőgépzúgás, riadt, menekülő lakosok, süvítő bombák, robbanások; leomló házfalak, romok. Ma már kevesen gondolnak arra, hogy a háborús filmekből mindenki számára jól ismert képsorok Szombathely idősebb polgárai számára nem csak vizuális élmény, hanem a félelmetes valóság volt. A város vasárnap este emlékezett a tragikus napra, mi pedig utánanéztünk, mi is történt.

Egy mégsem elfeledett tudós: Emléktábla Kapossy Jánosnak

2006.11.03

A pénteken hivatalosan is elkezdődött, mégpedig Kapossy János művészettörténész emléktáblájának elhelyezésével. A Szombathelyi Tudományos Társaság konferenciáján Balogh Péter építész, dr. Zsámbéky Mónika művészettörténész és dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész szólt arról, ki volt, és mit alkotott a levéltáros és művészettörténész.

Ünnepség Horváth Boldizsár felújított szobránál

2006.05.27

A Savaria Múzeum előtti parkban közel egyórás ünnepség keretében adták át Horváth Boldizsár felújított szobrát. A rendezvényen visszafogott számban képviseltették magukat a helyi politikusok, de jelen volt Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Az ünnepi beszédeknek aktuálpolitikai üzenetük is volt.

Emléktáblát kapott Bárdosi Németh János

2005.04.11

A költészet napja alkalmából a Széll Kálmán utcai szülőház falán emléktáblát kapott Bárdosi Németh János. Jó, jó, csóválhatja a fejét az olvasó, de kicsoda Bárdosi Németh János? Elmondjuk.

Weöres Sándor-emléktáblát avattak

2003.09.18

Sok mindenre asszociáltunk eddig a jellegtelen, zajos és koszos Petőfi Sándor utca kapcsán, csak épp a névadóra vagy a költészetre nem. Ezután sem fogunk, de legalább tábla fog mulasztásunkra figyelmeztetni.

.