Hogyan kezdjünk a túrázáshoz? - Tippek, szabályok, őszi és téli célpontok

2014.10.13. 19:49

Egy ismert szombathelyi túravezető segítségét kértük.

Megérkezett az ősz, és vele együtt a túraszezon is. Aki kacérkodik a gondolattal, hogy el kellene kezdeni a rendszeres gyalogos kirándulásokat, annak szól a cikkünk. Orbán Róbert, ismert szombathelyi túravezető segítségét kértük.           

Nem hiszem, hogy beszélhetünk abszolút kezdő túrázóról, hiszen az emberek általában már óvodás és kisiskolás korukban kirándulnak, túráznak szüleikkel vagy osztálytársaikkal. A túrázás olyan tevékenység, amelyet gyakorlatilag bárki űzhet. Mindenkinek ajánlom, aki érdeklődik a környezet, a természet iránt és szeret mozogni – mondja Orbán Róbert. 

Nincs megszabva, hogy egy kezdő hány kilométeres távnak vágjon neki, de a szakember szerint  8-10 kilométer megtétele esetén beszélhetünk túráról, az alatt inkább sétálásról. Felső határ azonban van: 30-40 kilométer az, amit még valóban élvezhetünk, ám ez a távolság már inkább a haladóknak ajánlott. 

Hogyan kezdjünk a túrázáshoz?

Az alapfelszerelés fontos: feltétlenül legyen nálunk kényelmes, vízálló cipő, esőkabát, térkép, és természetesen víz. A ruházat esetén az ár nem számít igazán, a hangsúly nem a márkán, hanem a praktikumon és a kényelmen van. 

Ha túrázni indulunk, sajnos számolnunk kell a rossz időjárással is. Ez sokak kedvét elveszi, de egy-egy rövidebb kirándulást ilyenkor is meg lehet ejteni – bátorít Orbán Róbert.  

Nincs olyan túrázó, aki ne tévedt volna el legalább egyszer. Ha valaki ennek ellenkezőjét mondja, az vagy nem túrázott még, vagy nem mondott igazat. Eltévedni emberi dolog. Ha ilyen történik velünk akkor menjünk vissza addig a pontig, amikor még tudtuk, hogy merre vagyunk, vagy próbáljunk eljutni az első faluba vagy országútra, ahol már könnyebben tájékozódhatunk – javasolja a túravezető. 

Előfordulhat, hogy baleset történik velünk vagy társunkkal. A kisebb sérüléseket mi magunk is elláthatjuk, főleg ha viszünk magunkkal elsősegélydobozt, ha pedig nagyobb a baj, telefonon hívjunk segítséget. 

Fontos, hogy egy esetleges nyári túrázás alkalmával a kullancsokra is odafigyeljünk. Orbán Róbert úgy véli, bár nem árt beoltatnunk magunkat, de a boltokban kapható kullancs elleni spray-k is elég megbízhatóak.  

Bennem is sokszor volt már kullancs, de egyik sem okozott különösebb problémát, így megfelelőnek tartom a különböző krémeket és spray-ket – mondja.  

Sok minden múlik azon, hogy milyen területen túrázunk. A fás, bokros területeken ugyanis sokkal több a kullancs. Ilyenkor a hosszúszárú nadrággal és a zokniba tűrt nadrágszárral is védekezhetünk ellenük. De a lényeg, hogy amint észrevettük az élőlényt, távolítsuk el amilyen gyorsan csak lehet. 

Túrázni egyénileg és társasággal is érdemes elindulni, mindegyiknek megvan a maga varázsa. Ha valaki egyedül indul útnak, akkor jobban tud figyelni a természetre, kikapcsolhat és foglalkozhat a saját gondolataival. Társaságban viszont sok közös élményre tehet szert az ember, jó hangulatban és baráti beszélgetésekkel telhet így a nap. 

Néhány kiváló őszi, téli turistacélpont: 

  • Írottkő-kilátó (Kőszegi-hegység) 
  • Csömötei szőlőhegy - Kőszegdoroszló- Pogányok 
  • Ság hegy 
  • A Kemenes-vidék 
.