Mi legyen december 24-én este a menü? - Három nagyon finom és gyors karácsonyi halas recept
Szenteste
alon.hu
2020.12.13. 15:55
Ha elkészíteni nem is tudjuk Ön helyett, de egy-két hasznos ötlettel segítünk. Íme, az Illatos sült lazac, sütőben sült paprikás hekkfilé és a Tepsiben sült sajtos hal receptje:
December 24. egykor karácsony böjtje volt, illett tehát ekkor böjti ételeket fogyasztani. A katolikus hagyomány szerint, hús és tejmentes ételeket ettek. Sok helyen úgynevezett böjti bablevest, savanyú káposztát, halászlét, rántott vagy sült halat fogyasztottak. Ha tartani akarja a hagyományokat, ennek megfelelően december 24-én estére, készítsen halászlét, rántott halat vagy töltött káposztát. Továbbá három nagyon finom és gyorsan elkészíthető halas ételreceptet is megosztunk Önökkel.
A hekkfiléket 10-15 cm-es darabokra vágva citromos vízben áztatjuk kb. fél órát.
Ez idő alatt a vöröshagyma felét apróra vágjuk, zsiradékon megdinszteljük, és a pörköltalapokhoz hasonlóan a dinsztelés végén hozzáadjuk a tört fokhagymagerezdeket és a színes őrölt paprikát. Felengedjük 1-1,5 dl vízzel (fehérborral).
A hagyma másik felét karikára vágva tesszük a tepsi aljára, ráhelyezzük a kinyomkodott, sózott, borsozott halfiléket.
Ráöntjük a hagymás-paprikás alapot, alufóliával letakarva kb. 20 percig sütjük, majd fólia nélkül még 10 percig színre sütjük.
Rizzsel, salátával vagy grillezett zöldségekkel tálaljuk.
Illatos, sült lazac burgonyapürével vagy majonézes kukoricával
Illatos, sült lazac majonézes kukoricával
Hozzávalók 4 adaghoz
Hozzávalók a lazachoz:
600 g lazacfilé
1 evőkanál szójaszósz
só, bors és ízlés szerint halak fűszerkeverék
1 db zöld citrom
2 evőkanál olívaolaj
5 evőkanál kukoricaliszt
1 evőkanál szezámmag (elhagyható)
Hozzávalók a burgonyapüréhez:
700 g burgonya
5 dkg teavaj
100 ml tejszín (vagy tej)
só, bors ízlés szerint
Előkészítés (előző nap):
A lazacokat hideg vízzel öblítsük le, majd töröljük szárazra.
Nyomjuk rá a zöld citrom levét, majd csepegtessünk rá szószószt.
Ízlés szerint sóval és borssal is ízesítsük. Tegyük be a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap:
Kezdjük a burgonyával.
Mossuk meg, majd kockázzuk fel a burgonyát.
Sós vízben főzzük puhára.
Ha megfőtt szűrjük le és burgonyanyomóval vagy villával pépesítsük. Tegyük hozzá a tejszínt (vagy tejet), a vajat és ha szükséges sót és borsot.
Közben készüljünk elő a lazacsütéshez:
Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat. A kukoricalisztbe keverjük bele a szezámmagot. A lazacfiléket tegyük bele, a bőrös felét nem szükséges. Ha felmelegedett az olíva, tegyük bele a lazacszeleteket a húsos (kukoricalisztes) felével. Közepes hőmérsékleten süssünk kb 3-4 percig, majd fordítsuk a bőrös felére és így is süssük át. (Kb. 4-5 perc) Közben fedjük le egy fröccsenés gátló hálóval. Süssük egészen addig, míg a filé enyhén fehéres színeződést kap.