Mi legyen december 24-én este a menü? - Három nagyon finom és gyors karácsonyi halas recept
Szenteste
alon.hu
2020.12.13. 15:55
Ha elkészíteni nem is tudjuk Ön helyett, de egy-két hasznos ötlettel segítünk. Íme, az Illatos sült lazac, sütőben sült paprikás hekkfilé és a Tepsiben sült sajtos hal receptje:
December 24. egykor karácsony böjtje volt, illett tehát ekkor böjti ételeket fogyasztani. A katolikus hagyomány szerint, hús és tejmentes ételeket ettek. Sok helyen úgynevezett böjti bablevest, savanyú káposztát, halászlét, rántott vagy sült halat fogyasztottak. Ha tartani akarja a hagyományokat, ennek megfelelően december 24-én estére, készítsen halászlét, rántott halat vagy töltött káposztát. Továbbá három nagyon finom és gyorsan elkészíthető halas ételreceptet is megosztunk Önökkel.
A hekkfiléket 10-15 cm-es darabokra vágva citromos vízben áztatjuk kb. fél órát.
Ez idő alatt a vöröshagyma felét apróra vágjuk, zsiradékon megdinszteljük, és a pörköltalapokhoz hasonlóan a dinsztelés végén hozzáadjuk a tört fokhagymagerezdeket és a színes őrölt paprikát. Felengedjük 1-1,5 dl vízzel (fehérborral).
A hagyma másik felét karikára vágva tesszük a tepsi aljára, ráhelyezzük a kinyomkodott, sózott, borsozott halfiléket.
Ráöntjük a hagymás-paprikás alapot, alufóliával letakarva kb. 20 percig sütjük, majd fólia nélkül még 10 percig színre sütjük.
Rizzsel, salátával vagy grillezett zöldségekkel tálaljuk.
Illatos, sült lazac burgonyapürével vagy majonézes kukoricával
Hozzávalók 4 adaghoz
Hozzávalók a lazachoz:
600 g lazacfilé
1 evőkanál szójaszósz
só, bors és ízlés szerint halak fűszerkeverék
1 db zöld citrom
2 evőkanál olívaolaj
5 evőkanál kukoricaliszt
1 evőkanál szezámmag (elhagyható)
Hozzávalók a burgonyapüréhez:
700 g burgonya
5 dkg teavaj
100 ml tejszín (vagy tej)
só, bors ízlés szerint
Előkészítés (előző nap):
A lazacokat hideg vízzel öblítsük le, majd töröljük szárazra.
Nyomjuk rá a zöld citrom levét, majd csepegtessünk rá szószószt.
Ízlés szerint sóval és borssal is ízesítsük. Tegyük be a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap:
Kezdjük a burgonyával.
Mossuk meg, majd kockázzuk fel a burgonyát.
Sós vízben főzzük puhára.
Ha megfőtt szűrjük le és burgonyanyomóval vagy villával pépesítsük. Tegyük hozzá a tejszínt (vagy tejet), a vajat és ha szükséges sót és borsot.
Közben készüljünk elő a lazacsütéshez:
Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat. A kukoricalisztbe keverjük bele a szezámmagot. A lazacfiléket tegyük bele, a bőrös felét nem szükséges. Ha felmelegedett az olíva, tegyük bele a lazacszeleteket a húsos (kukoricalisztes) felével. Közepes hőmérsékleten süssünk kb 3-4 percig, majd fordítsuk a bőrös felére és így is süssük át. (Kb. 4-5 perc) Közben fedjük le egy fröccsenés gátló hálóval. Süssük egészen addig, míg a filé enyhén fehéres színeződést kap.