Mi legyen december 24-én este a menü? - Három nagyon finom és gyors karácsonyi halas recept

Szenteste

alon.hu

2020.12.13. 15:55

Ha elkészíteni nem is tudjuk Ön helyett, de egy-két hasznos ötlettel segítünk. Íme, az Illatos sült lazac, sütőben sült paprikás hekkfilé és a Tepsiben sült sajtos hal receptje:

December 24. egykor karácsony böjtje volt, illett tehát ekkor böjti ételeket fogyasztani. A katolikus hagyomány szerint, hús és tejmentes ételeket ettek. Sok helyen úgynevezett böjti bablevest, savanyú káposztát, halászlét, rántott vagy sült halat fogyasztottak. Ha tartani akarja a hagyományokat, ennek megfelelően december 24-én estére, készítsen halászlét, rántott halat vagy töltött káposztát. Továbbá három nagyon finom és gyorsan elkészíthető halas ételreceptet is megosztunk Önökkel.

  • Sütőben sütött paprikás hekkfilé

  • Illatos, sült lazac burgonyapürével

  • Tepsiben sült sajtos hal

A klasszikus december 24-i vacsora összeállításunkat itt találja.

Sütőben sütött paprikás hekkfilé

Hozzávalók

  • 1/2 kg hekkfilé 
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika 
  • bors
  • citromlé
  • 1 ek. olívaolaj

Elkészítés

  • A hekkfiléket 10-15 cm-es darabokra vágva citromos vízben áztatjuk kb. fél órát.
  • Ez idő alatt a vöröshagyma felét apróra vágjuk, zsiradékon megdinszteljük, és a pörköltalapokhoz hasonlóan a dinsztelés végén hozzáadjuk a tört fokhagymagerezdeket és a színes őrölt paprikát. Felengedjük 1-1,5 dl vízzel (fehérborral).
  • A hagyma másik felét karikára vágva tesszük a tepsi aljára, ráhelyezzük a kinyomkodott, sózott, borsozott halfiléket.
  • Ráöntjük a hagymás-paprikás alapot, alufóliával letakarva kb. 20 percig sütjük, majd fólia nélkül még 10 percig színre sütjük.
  • Rizzsel, salátával vagy grillezett zöldségekkel tálaljuk.

Illatos, sült lazac burgonyapürével vagy majonézes kukoricával

Illatos, sült lazac burgonyapürével vagy majonézes kukoricával
Illatos, sült lazac majonézes kukoricával

Hozzávalók 4 adaghoz

Hozzávalók a lazachoz:

  • 600 g lazacfilé
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • só, bors és ízlés szerint halak fűszerkeverék
  • 1 db zöld citrom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 evőkanál szezámmag (elhagyható)

Hozzávalók a burgonyapüréhez:

  • 700 g burgonya
  • 5 dkg teavaj
  • 100 ml tejszín (vagy tej)
  • só, bors ízlés szerint

Előkészítés (előző nap):

  • A lazacokat hideg vízzel öblítsük le, majd töröljük szárazra.
  • Nyomjuk rá a zöld citrom levét, majd csepegtessünk rá szószószt.
  • Ízlés szerint sóval és borssal is ízesítsük. Tegyük be a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap:

  • Kezdjük a burgonyával.
  • Mossuk meg, majd kockázzuk fel a burgonyát.
  • Sós vízben főzzük puhára.
  • Ha megfőtt szűrjük le és burgonyanyomóval vagy villával pépesítsük. Tegyük hozzá a tejszínt (vagy tejet), a vajat és ha szükséges sót és borsot.
  • Közben készüljünk elő a lazacsütéshez:
  • Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat. A kukoricalisztbe keverjük bele a szezámmagot. A lazacfiléket tegyük bele, a bőrös felét nem szükséges. Ha felmelegedett az olíva, tegyük bele a lazacszeleteket a húsos (kukoricalisztes) felével. Közepes hőmérsékleten süssünk kb 3-4 percig, majd fordítsuk a bőrös felére és így is süssük át. (Kb. 4-5 perc) Közben fedjük le egy fröccsenés gátló hálóval. Süssük egészen addig, míg a filé enyhén fehéres színeződést kap.
  • Ízlésesen burgonyapürével tálaljuk.

Tepsiben sült sajtos hal >>>

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.