Mi legyen december 24-én este a menü? - Három nagyon finom, klasszikus ételt ajánlunk szentestére
Szenteste
alon.hu
2020.12.16. 19:27
Receptötletek szentestére.
Néhány nap és itt a szenteste, és még nem tudja milyen finomsággal lepje meg szeretteit? Sokszor csak egy jó ötlet kell, aztán onnan a többi már jön magától. Az ötletet talán éppen mi adjuk most. Szentestére, a hagyományos magyaros halászlé, a rántott hal és a mákos guba receptjét osztjuk meg Önökkel.
Ha tartani akarjuk a hagyományokat, december 24-én, szenteste, halászlét, rántott halat, töltött káposztát vagy mákos gubát készítsen. Egy-két évszázada ugyanis ez a nap, a karácsony böjtje volt; illett tehát ekkor böjti ételeket fogyasztani. A katolikus hagyomány szerint, hús és tejmentes ételeket ettek. Sok helyen úgynevezett böjti bablevest, savanyú káposztát, halászlét, rántott vagy sült halat fogyasztottak.
A karácsonyi ételekhez babonák is kapcsolódtak. Ezért is fogyasztottak sok, kis apró szemből álló, pl. mák, borsó vagy babból készült étkeket, mert ezek bőséget jelképezték. Édességnek pedig mákos és diós bejglit, mákos gubát, zserbót vagy almás ételeket készítettek.
Most egy alap halászlé receptet mutatunk be. Az igazi halászlé többféle halból készül. (Tengeri hal vagy halfilé egyáltalán nem való a magyaros halászlébe.)
A halat készítsük elő, tisztítsuk meg, vágjuk el. A ponty fejét és a farokrészt válasszuk le.
A hagymákat tisztítsuk meg, a zöldségeket mossuk meg.
A halat szeleteljük fel, majd sózzuk. Egy órára tegyük félre. Ez kerül majd a végén az alaplébe.
Készítsük el az alaplevet. A hal farok és fej részét, a nagyobb darabokra összevágott hagymát, a parikát és a paradicsomot bő lében tegyük fel főni, mindaddig, míg a hús leválik a csontról.
Ebből az alapléből vegyük ki a haldarabokat, a csontokat távolítsuk el, majd passzírozzuk át. Ezt a paszírt tegyük vissza az alaplébe.
1 fej hagymát vágjunk össze. Egy nagyobb edénybe hevítsük fel az olajat/zsírt, tegyük bele az összevágott hagymát, majd a pirospaprikát öntsük fel vízzel és az alaplével. Fűszerezzük és forraljuk össze.
Ha az alaplét összeforraltuk, tegyük bele az előzőleg már besózott halszeleteket, majd főzzük meg. Ügyeljünk arra, hogy a halhús ne essen szét, mert az étel nem lesz gusztusos.
Forrón tálaljuk.
Azt tudta, hogy milyen sokfajta halászlé létezik?
Bajai halászlé
Balatoni halászlé
Dunai halászlé
Szegedi halászlé
Tiszai halászlé
Szekszárdi
Mohácsi
és magyaros halászlé és még sorolhatnánk... Mindegyiknek megvan a sajátos összetevője, speciális elékészítési módja.
Rántott tengeri halfilé
Rántott halfilé, sült burgonyával, majonézzel
Hozzávalók
személyenként 15-20 dkg tengeri halfilé
A panírozáshoz: liszt, tojás, morzsa
só, bors
citrom
napraforgó olaj
Elkészítés:
A tengeri halfilét olvasszuk ki, facsarjunk rá a citromlevet, tegyük be a hűtőbe.
Készítsük ki, külön-külön tálakba a panírozáshoz a lisztet, tojást és a morzsát. A tojást sózzuk.
Hevítsük fel az olajat.
Panírozás előtt a halszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk meg lisztben, tojásban, majd a morzsában.
Süssük ki a halszeleteket.
Tálalhatjuk krumplipürével, majonézes krumplisalátával, hasábburgonyával vagy majonézes kukoricával is.
A tojásokat üssük fel egy nagyobb tálba, tegyük bele a cukrot, a vaníliás cukrot és a tejet. Kézi habverővel keverjük össze.
Adjuk hozzá az olvasztott vajat. Tegyük bele a citrom és a narancs reszelt héját. Végül forgassuk bele a kifli karikákat.
Egy nagy hőálló edényt vajazzunk ki, sorakoztassuk bele a kifli karikákat, szórjuk meg a darált mákkal. Locsoljuk meg olvasztott vajjal ill. dobjunk rá még vajdarabkákat.