Mennyi az esélye annak, hogy érvényes lesz a népszavazás?

2016.10.02. 16:19

A legnagyobb népszavazási részvételt kéne produkálni az utolsó négy órában ahhoz, hogy érvényes legyen a referendum. 2003-ban majdnem volt akkora hajrá, mint amekkora most kellene ehhez.

A vg.hu esélylatolgatása szerint a választók legalább 19,34 százalékát kéne még elvinni az urnákhoz, hogy legalább matematikailag esély legyen arra, hogy érvényes lesz a népszavazás. Délután 3 óráig ugyanis 30,66 százalékos a részvétel. Ez persze nem lehetetlen, de kiemelkedően jó mozgósításra lenne rá szükség.

Egyetlen olyan alkalom sem volt az elmúlt másfél évtizedben, amikor annyian szavaztak egy referendum utolsó négy órájában, mint ahányan most kellenének az érvényességhez.

Ám nincs még vége a napnak: látszik az is, hogy 2003-ban sikerült megközelíteni azt a számot, amire most is szükség volna az érvényességhez. Talán ha a nemet pártolókat, akik bizonytalanok voltak abban, hogy voksoljanak-e, megijeszti az alacsony részvétel, van esély az érvényességi küszöb elérésére.

Ám azt sem szabad elfelejteni: az 50,01 százalék szinte biztos, hogy nem lesz elég - hívja fel a figyelmet a portál. Nem tudni, hogy hányan vannak, akik érvénytelenül fognak szavazni, de annyian valószínűleg igen, hogy

minimum 52-53 százalékos részvételi arány kéne ahhoz, hogy az érvényességet pártolók hátradőlhessenek.

A következő részvételi adatra nem kettő, hanem két és fél órát kell várni, fél hatkor fogják közölni. Hagyományosan az, a 15 óra és 17:30 közti időszak az, amikor még egy nagyot ugrik a részvétel - sokkal okosabbak leszünk fél hat után.

Táblázat, grafikon: választás.hu

.