A hónap végéig megkezdődik a közös földgázbeszerzés

MTI

2022.11.04. 14:10

Közben 100 euró körülire esett vissza a gázár, a stratégiai tározók pedig 95 százalékra töltöttek.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint az energiaárak megfékezését célzó önkéntes alapú közös földgázbeszerzés november vége előtt megkezdődhet.

"A hónap végéig úgy gondolom, életbe léphet" - mondta az Európai Bizottság francia tagja a France2 közszolgálati televíziónak pénteken adott interjúban az energiaügyi miniszterek november 24-i találkozójára célozva.

Thierry Breton üdvözölte, hogy a jövőbeni "önkéntes csoportos vásárlásokkal" -, amelyekről az Európai Tanács október 20-21-i ülésén született döntés - az Európai Unió "jelentősebb kapacitásokkal rendelkezik a szolgáltatókkal történő tárgyalásokhoz", s így "szembe fog tudni nézni a téllel".

A belső piacért felelős biztos a gáz szerinte most már "észszerű" árát illetően nyugodtnak mutatkozott. Emlékeztetett arra, hogy a gáz ára az augusztusi megawattóránként 320 eurós rekordról 100 euró körülire esett vissza. Azt is kiemelte, hogy a stratégiai tározók 95 százalékra töltöttek, amely meghaladja a kijelölt célokat.

Az Európai Unió állam- és kormányfői októberi brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak abban, hogy a közös gázbeszerzést létesítik előnyben az Európai Unióban. A folyamathoz önkéntes alapon lehet csatlakozni, kivéve a tározók kötelező 15 százalékos minimum töltöttségét, amely kötelező marad 2023 telére. Az uniós bizottság a kiugró gázáremelkedések visszaszorítására egy új kiegészítő index kidolgozását is vállalta, amely jobban tükrözi a cseppfolyósított földgáz (LNG) valós piaci árát, és piaci korrekciós mechanizmust vezet be a túlzott gázárak korlátozására. A tagállami vezetők megegyeztek egy uniós keret létrehozásáról a villamosenergia-termelésben alkalmazott gáz árplafonjának meghatározására is.

"Oroszország nem lesz többé a gázszolgáltatóink között, véleményem szerint egy jó ideig, Vlagyimir Putyin viselkedése miatt" - mondta Thierry Breton. Hozzátette: "diverzifikáltuk a beszerzéseinket, Katarból, Norvégiából, sokat veszünk az Egyesült Államoktól is".

Az amerikai cseppfolyósított gáz magas árát illetően az uniós biztos kijelentette: "nem normális négyszer annyit fizetni Európában azért, amit az Egyesült Államok termel", s jelezte, hogy a kérdésről hamarosan egyeztetések kezdődnek Washingtonnal.

.