Húsvét - Mit lehet enni nagypénteken? - Összefoglaló a húsvéti hagyományokról

Húsvét

alonmedia.hu

2023.04.07. 04:37

Milyen ételeket lehet enni nagypénteken? Mikor lehet húst enni? Minden, amit a húsvéti ünnepről tudni kell.

A húsvét, a keresztény közösségek egyik legfontosabb mozgó ünnepe, ami annyit jelent, hogy a kezdete és a vége minden évben más napra esik. A mindenkori húsvét időpontja a nap-éj egyenlőség időpontjától és a Holdtól függ. Húsvétvasárnapja a tavaszi nap-éj egyenlőséget - azaz március 20-át - követő első holdtölte utáni első vasárnap. A húsvét időpontja ezért évről évre változik és így március 22. és április 25. közé bármikorra eshet.

Húsvétvasárnap előtti péntek, pedig nagypéntek, melynek időpontja így szintén minden évben változik. 

 

Nagypénteken tilos húst enni

Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról. Nagypéntek a gyász napja. Ezen a napon a legszigorúbb a böjt.

Az étkezés ezen a napon legyen egyszerű és szegényes. Ezen a napon csak háromszor szabad étkezni és csak egyszer jóllakni. A hal azonban kiesik a tilalom alól. 
Az ilyenkor szokásos étrend az ecetes-hagymás hal, a rántott leves, rántott hal valamilyen húsmentes leves (burgonyaleves, zöldségleves esetleg bableves csipetkével) húsmentes tészta pl. krumplis tészta, túrós tészta, mákos tészta, túrós palacsinta, esetleg valamilyen tojásos (pl. tojásos nokedli), tejes étel (pl. rizsfelfújt).

Húsmentes fogás még például a rántott sajt rizzsel, a spenót (a spenótot elkészíthetjük tésztával vagy gnocchival, esetleg nokedlivel is), a császármorzsa, a krémlevesek (mint például brokkoli-, karfiol-, vagy fokhagymakrém leves).

További nagypénteki ötletek és receptek

Nagypénteken nemcsak Krisztus kereszthaláláról emlékeznek meg, hanem az a nagypénteki tisztálkodásnak, a rituális fürdésnek is az ideje.

A húsvét előtti nagypénteket, nagyszombat követi. Nagyszombat pedig a húsvéti örömünnep kezdete.

 

Húsvétvasárnap

Krisztus feltámadásának ünnepe. Ekkor ér véget a böjt. Vasárnap reggel kerülhetnek az asztalra a hagyományos húsvéti ételeket, a sonka, a kalács és a tojás.

 

Húsvéthétfő

Húsvéthétfő a locsolkodás napja, az egészséget és a termékenységet jelképezi. Régen gyakran a kúthoz, vályúhoz vitték a lányokat, és egész vödör vízzel öntötték le őket. A két világháború között vált szokássá, az ún. „szagos” vízzel, rózsavízzel való locsolkodás.

 

Pünkösd

Pünkösd szintén mozgó dátumú, mint húsvét napja, leginkább azért is, mert a húsvét időpontjától számított 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep. Ekkor a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg.

.