Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Elronthatatlan húsmentes fogások a szigorú böjti napokra
Húsvét
alonmedia.hu
2023.04.05. 05:27
Nyakunkon a húsvét és a legszigorúbb böjti napok következnek. Néhány ötlet a nagypénteki menühöz.
A legszigorúbb böjti napok jönnek. Nagypénteken tilos húst enni. Nagycsütörtökön is zöld levelekből készült étel kerülhet az asztalra.
Nagypéntek a gyász napja. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról. Ekkor a legszigorúbb a böjt: csak háromszor szabad enni, jóllakni is csak egyszer, továbbá ezen a napon tilos húst enni.
De mit is főzzünk nagycsütörtökön és nagypénteken? Itt van néhány ötlet a legszigorúbb böjti napokra.
Brokkolikrémleves
Brokkolikrémleves
Hozzávalók:
1 fej brokkoli
2 dl tejszín
2 dl tej
4-5 dkg vaj
só, bors, szerecsendió
3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál liszt
A találaláshoz sajt vagy levesgyöngy
Elkészítés:
A brokkolit rózsákra szedve, sós vízben főzzük meg.
A krémleves alapját készítsük el. A tűzhelyen olvasszuk fel a vajat. Tegyük bele a lisztet és kevergetve pirítsuk meg egy kicsit.
Mehet bele a só, bors és a szerecsendió és a fokhagyma. Tegyük félre.
A brokkolit szűrjük le, majd botmixerrel pépesítsük. A főzővízéből is mehet hozzá.
A krémleves alapjához öntsük hozzá.
Lassú tűzön, néhány percig forraljuk össze. Végül öntsük hozzá a tejszínt is.
Sajttal vagy levesgyönggyel tálaljuk
Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Elronthatatlan húsmentes fogások a szigorú böjti napokra >>> Sajtos cukkinilepény, császármorzsa és juhtúrós gnocchi