Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Elronthatatlan húsmentes fogások a szigorú böjti napokra

Húsvét

alonmedia.hu

2023.04.05. 05:27

Nyakunkon a húsvét és a legszigorúbb böjti napok következnek. Néhány ötlet a nagypénteki menühöz.

A legszigorúbb böjti napok jönnek. Nagypénteken tilos húst enni. Nagycsütörtökön is zöld levelekből készült étel kerülhet az asztalra. 

Nagypéntek a gyász napja. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról. Ekkor a legszigorúbb a böjt: csak háromszor szabad enni, jóllakni is csak egyszer, továbbá ezen a napon tilos húst enni.

De mit is főzzünk nagycsütörtökön és nagypénteken? Itt van néhány ötlet a legszigorúbb böjti napokra.

Brokkolikrémleves

Brokkolikrémleves
Brokkolikrémleves

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 4-5 dkg vaj
  • só, bors, szerecsendió
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál liszt
  • A találaláshoz sajt vagy levesgyöngy

Elkészítés:

  • A brokkolit rózsákra szedve, sós vízben főzzük meg.
  • A krémleves alapját készítsük el. A tűzhelyen olvasszuk fel a vajat. Tegyük bele a lisztet és kevergetve pirítsuk meg egy kicsit.
  • Mehet bele a só, bors és a szerecsendió és a fokhagyma. Tegyük félre.
  • A brokkolit szűrjük le, majd botmixerrel pépesítsük. A főzővízéből is mehet hozzá.
  • A krémleves alapjához öntsük hozzá.
  • Lassú tűzön, néhány percig forraljuk össze. Végül öntsük hozzá a tejszínt is.
  • Sajttal vagy levesgyönggyel tálaljuk

Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Elronthatatlan húsmentes fogások a szigorú böjti napokra >>> Sajtos cukkinilepény, császármorzsa és juhtúrós gnocchi

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.