Mit süssünk, főzzünk húsvétkor? Itt van három tökéletes húsvéti ebéd, amit lehetetlen elrontani

Húsvét

alon.hu

2023.04.07. 18:47

Mit süssünk, főzzük húsvétkor? - Ünnepi ételek a húsvéti asztalra >>> Egészben sült karaj

 

Egészben sült karaj

Egészben sült karaj
Egészben sült karaj

Hozzávalók: 

  • 1,5 kg csont nélküli sertéskaraj

Hozzávalók a hús pácolásához:

  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál egyéb zsiradék (ez lehet fűszervaj, sertészsír)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 kanál majoranna
  • 1 fej fokhagyma
  • őrölt kömény
  • 2 evőkanál mustár
  • só, bors

Elkészítés:

1 nappal korábban:

  • A páchoz keverjük össze a fűszereket. A fokhagymából csak két gerezdet nyomjunk bele.
  • Ezt követően egy éles kés hegyével pár helyen szurkáljuk meg a csont nélküli karajt, és ezekbe a zsebekbe szúrjunk be egy-egy szelet fokhagymát.
  • Az elkészített páccal dörzsöljük be a karajt, takarjuk le és tegyük egy napra a hűtőbe.

Másnap:

  • Vegyünk elő egy nagy kerámiasütőt. Kenjük ki egy kis zsiradékkal az edény alját és a húst, a zsírosabb felével lefele tegyük bele. Öntsünk alá egy kis hidegvizet.
  • Az edényt takarjuk le alufóliával és csúsztassuk be a sütőbe. Előmelegíteni nem szükséges, 180 fokon süssük. Kb. háromnegyed óra elteltével az alufóliát vegyük le és úgy süssük tovább.
  • A következő fél óra múlva a húst fordítsuk meg és a sütés végéig időnként saját szaftjával locsolgassuk. Kb. 1,5-2 óra alatt sül meg. (Sütőtől függ.)
  • Ha egy hegyes kés könnyen áthatol a húson, akkor jó ill. ha már szép ropogósra sült.
  • Krumplipürét vagy zöldköretet készítsünk hozzá.
.