Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Elronthatatlan húsmentes fogások a szigorú böjti napokra >>> Daramorzsa v. császármorzsa, juhtúrós gnocchi
Daramorzsa v. császármorzsa
Daramorzsa v. császármorzsa
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg búzadara
- 5 dl tej
- 4 tojás
- 1 citrom
- 5 dkg mazsola
- 15 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- porcukor a szóráshoz
- csipetnyi só
Elkészítés:
- A tojásokat válasszuk ketté. A citromot alaposan mossuk meg, a héját reszeljük le. A mazsolát mossuk meg.
- A vaj kétharmadát, a cukor felével, a vaníliás cukorral, a tojássárgával, csipet sóval keverjük habosra.
- Öntsük hozzá a tejet, keverjük bele a darát, a reszelt citromhéjat, és kb. fél óráig állni hagyjuk, hogy a dara kissé megdagadjon.
- A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a maradék cukrot, és verjük kemény habbá, majd keverjük lazán a grízes masszához.
- A sütőt 180 fokra melegítsük elő. A megmaradt vajat tepsiben forrósítjuk fel, öntsük bele a grízes masszát, és tegyük a sütőbe.
- Időnként megkeverve kb. 30 percig süssük.
- Amikor elkészült még forrón villával szagassuk szét, adjuk hozzá a mazsolát is.
- Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.
Juhtúrós gnocchi
Juhtúrós gnocchi
Hozzávalók:
- 2 csomag gnocchi
- 20 dkg juhturó
- 2 dl tejföl
- 10 dkg sajt
Elkészítés:
- A gnocchit tegyük forrásban lévő sós vízbe. Néhány perc alatt főzzük ki.
Ízlés szerint juhtúróval, tejföllel és sajttal tálaljuk.