Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Elronthatatlan húsmentes fogások a szigorú böjti napokra

Húsvét

alonmedia.hu

2023.04.05. 05:27

Mit süssünk, főzzünk nagypénteken? - Elronthatatlan húsmentes fogások a szigorú böjti napokra >>> Daramorzsa v. császármorzsa, juhtúrós gnocchi

Daramorzsa v. császármorzsa

Daramorzsa v. császármorzsa
Daramorzsa v. császármorzsa

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg búzadara
  • 5 dl tej
  • 4 tojás
  • 1 citrom
  • 5 dkg mazsola
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • porcukor a szóráshoz
  • csipetnyi só

 

Elkészítés:

  • A tojásokat válasszuk ketté. A citromot alaposan mossuk meg, a héját reszeljük le. A mazsolát mossuk meg.
  • A vaj kétharmadát, a cukor felével, a vaníliás cukorral, a tojássárgával, csipet sóval keverjük habosra.
  • Öntsük hozzá a tejet, keverjük bele a darát, a reszelt citromhéjat, és kb. fél óráig állni hagyjuk, hogy a dara kissé megdagadjon.
  • A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a maradék cukrot, és verjük kemény habbá, majd keverjük lazán a grízes masszához.
  • A sütőt 180 fokra melegítsük elő. A megmaradt vajat tepsiben forrósítjuk fel, öntsük bele a grízes masszát, és tegyük a sütőbe.
  • Időnként megkeverve kb. 30 percig süssük.
  • Amikor elkészült még forrón villával szagassuk szét, adjuk hozzá a mazsolát is.
  • Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.

 

Juhtúrós gnocchi

gnocchi
Juhtúrós gnocchi

Hozzávalók:

  • 2 csomag gnocchi
  • 20 dkg juhturó
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg sajt

Elkészítés:

  • A gnocchit tegyük forrásban lévő sós vízbe. Néhány perc alatt főzzük ki.

Ízlés szerint juhtúróval, tejföllel és sajttal tálaljuk.

.