Milyen ételeket lehet enni nagypénteken? Ötletek:
Húsvét az egyik legfontosabb mozgó dátumú ünnep. A húsvét napja minden évben más időpontra esik, a legkorábbi időpontja március 22-e, a legkésőbbi pedig április 25-e lehet.
Időpontja a Holdtól függ: húsvétvasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget - azaz március 20-át - követő első holdtölte utáni első vasárnap.
Ezzel együtt a nagypéntek időpontja is minden évben változik, mivel ez a húsvétvasárnap előtti péntek. Magyarországon 2017 óta munkaszüneti nap.
Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról. Nagypéntek a gyász napja. Ezen a napon a legszigorúbb a böjt.
Nagypénteken tilos húst enni.
Az étkezés ezen a napon legyen egyszerű és szegényes. Ezen a napon csak háromszor szabad étkezni és csak egyszer jóllakni.
A hal azonban kiesik a tilalom alól.
Az ilyenkor szokásos étrend az ecetes-hagymás hal, a rántott leves, rántott hal valamilyen húsmentes leves (burgonyaleves, zöldségleves esetleg bableves csipetkével) húsmentes tészta pl. krumplis tészta, túrós tészta, mákos tészta, túrós palacsinta esetleg lekváros, kakaós palacsinta esetleg valamilyen tojásos pl. tojásos nokedli, tejes, tojásos étel úgy mint pl. rizsfelfújt, darafelfújt, daramorzsa vagy császármorzsa.
Húsmentes fogás még például a rántott sajt rizzsel, a spenót (a spenótot elkészíthetjük tésztával, gnocchival, esetleg nokedlivel is), a császármorzsa, a krémlevesek, mint például brokkoli-, karfiol-, vagy fokhagymakrém leves.
A zöldségeket elkészíthetjük egytálételnek is, főzhetünk, süthetünk például rakott karfiolt, rakott brokkolit, cukkinilepényt vagy burgonyalepényt.
Egyes helyeken nagyon szigorú böjt, ami semmilyen állati eredetű élelmiszert nem engedélyez, így nemcsak a hús, de például a tojás és a tejtermékek és tiltólistára kerültek. Kenyeret azonban ajánlatos volt enni és sütni ezen a napon, mert állítólag a friss kenyér illata enyhítette Krisztus fájdalmait.
Nagypénteken nemcsak Krisztus kereszthaláláról emlékeznek meg, hanem az a nagypénteki tisztálkodásnak, a rituális fürdésnek is az ideje.
A húsvét előtti nagypénteket, nagyszombat követi.
Nagyszombat a húsvéti örömünnep kezdete.
Krisztus feltámadásának ünnepe. Ekkor ér véget a böjt. Vasárnap reggel kerülhetnek az asztalra a hagyományos húsvéti ételeket, a sonka, a kalács és a tojás.
Húsvéthétfő a locsolkodás napja, az egészséget és a termékenységet jelképezi. Régen gyakran a kúthoz, vályúhoz vitték a lányokat, és egész vödör vízzel öntötték le őket. A két világháború között vált szokássá, az ún. „szagos” vízzel, rózsavízzel való locsolkodás.
Pünkösd szintén mozgó dátumú, mint húsvét napja, leginkább azért is, mert a húsvét időpontjától számított 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep. Ekkor a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg.