Hirdetés

Hirdetés

Aktuális

Kétszintű érettségi: Nehezen tisztul a kép

2004.02.04

E tanév végén lesz utoljára főiskolai és egyetemi felvételi vizsga. 2005-től indul a kétszintű érettségi, amely jó magyar szokás szerint alaposan eltorzult az eredeti elképzelésekhez képest. A homály és a kétely oszlatására a Pedagógiai Intézetet is megkérdeztük.

Szombathelyi panelpiac: Érdemes-e felújítani?

2004.01.28

Szombathelyen is folyik a panellakások felújítása. A folyamat nemcsak az államnak kerül sokba, de nem valami jó üzlet a lakóknak sem. A felújításba fektetett pénzt ugyanis nem ismeri el a piac.

Újabb középiskolai sorrend: A Nagy Lajos országos kilencedik

2004.01.21

Egy hete tettük közzé a felvételi dolgozatok eredményei alapján összeállított , amelyen a Bolyai Gimnázium a 12. volt. Nos, a felvételi arányokat tekintve már a Nagy Lajos a jobb: országosan kilencedik. A szakközepek között kihúzhatja magát a szombathelyi Gépipari és Informatikai Műszaki Szakközépiskola is.

Városi bál 2004, Szombathely

2004.01.18

Mintegy 500 vendég mulatott szombaton a Művelődési és Sportházban a város szezonnyitó báli eseményén. A rendezvényt Dr. Ipkovich György polgármester nyitotta meg.

Vas megyében kevés a baleset, viszont sokat iszunk

2004.01.16

Arányait tekintve messze a legalacsonyabb a balesetek száma a megyénkben, tudtuk meg pénteken a Megyei Rendőrfőkapitányságon tartott sajtótájékoztatón. A közúti balesetek oka túlnyomórészt a romló közlekedési morálban keresendő. Néztünk videót szabálytalan autósokról is. Biciklisek reszkessetek!

Középiskolák rangsora: TOP 100

2004.01.13

A felvételi írásbeli dolgozatok átlagát tekintve a szombathelyi Bolyai János Gimnázium az országos lista előkelő 12., a Nagy Lajos a 29. helyét foglalja el. Rajtuk kívül gyakorlatilag csak a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumot jegyzik Vas megye középiskolái közül.

Nyereséges volt a bezárt répcelaki húsüzem

2004.01.06

A répcelaki húsüzem nem azért zárt be, mert veszteséges volt, hanem mert pénz hiányában nem tudott megfelelni az EU-előírásoknak. A céget 30 millió forint – egy átlagos szombathelyi családi ház ára - megmentette volna. A Gazdasági Minisztérium a napokban jelentette be, hogy 160 millió forintért népszerűsítik a tárca tevékenységét.

Szilveszter előtti gyorskörkép

2003.12.29

Néhány vendéglátóhelyet feltárcsáztunk, vajon az idén mennyiért és mit lehet csinálni az év utolsó napján. Nos, van, ahol Chippendale-show lesz, van, amelyik ki sem nyit. Az árak tekintetében csak a Park Hotel Pelikán lóg ki a sorból.

Sulinet szoftverek: Nem lesz ebből baj?

2003.12.22

Nem nehéz megjósolni, a Sulinet keretében vett pénztárcakímélő Linuxok jelentős részét legyalulják a fenyőfa alatt, s helyükre az amerikai óriás szoftvercég ablakait helyezik. Nem ünneprontásként, csak halk figyelmeztetésként jegyezzük meg, hogy a Sulinet keretében gépet vett vásárlók adatait megannyi helyen feljegyezték.

Ablánc csárda, Bük (Acsád)

2003.12.17

Vitathatatlanul ma is szól néhány indok amellett, hogy felkeressük a hajdan kultikus helynek számító Ablánc csárdát. Sajnos ellene is. A barátságos környezetért és a nyugalomért például a szokásosnál kissé mélyebben kell a zsebbe nyúlnunk.

Használtautó-biznisz

2004.02.01

Petíció ide, tüntetés oda, életbe lépett végül a jogszabály, mely szerint a külföldről behozott gépkocsik után regisztrációs adót kell fizetni. Gyorskörképünk alapján az derült ki, hogy amíg a használtautóval foglalkozók dörmögnek, a márkakereskedők még örülnek is az új helyzetnek.

Bukott a kisvárosi drogdíler és a nagyvárosi besurranó

2004.01.21

Egy szerdai rendőrségi sajtótájékoztatón kirajzolódott, hogyan is működik – illetve talán működött – a Szombathely-Körmend- Szentgotthárd drogútvonal. Megtudtuk az aktuális árakat, no meg azt is, kisvárosban nehéz a kábítószer-kereskedők élete.

Babák vízben és szárazon

2004.01.20

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell... Ismerősen cseng, ugye? Szombathelyen az egészen aprócskák is elkezdhetik, nemcsak az otthoni franciaágyon. A csecsemőúszáson és a baba-mama tornán jártunk.

Rendhagyó történelemóra: Emlékezés a doni áldozatokra

2004.01.16

A magyar történelem tele van fekete dátumokkal. Pénteken az egyik legfeketébbre, a 61 évvel ezelőtt zajlott doni csatára és az áldozatokra emlékeztek Szombathelyen, láthatóan politikai konszenzussal.

Megállt az idő: A Gyöngyös Áruház

2004.01.15

Ha nosztalgiára vágyik kérgesedő szívünk, vagy tudatlan ivadékainknak szeretnénk megmagyarázni, milyen hangulata is volt a létező szocializmusnak, illusztrációként el ne szalasszuk a szombathelyi Gyöngyös Áruházat. Senkit ne tévesszen meg a felújított külső, az enteriőr megbízhatóan visszaröpít minket pár évtizeddel.

A Szentgotthárdi Mezőgépgyár rejtélye

2004.01.11

Terjedelmes cikkben foglalkozik a Heti Világgazdaság (HVG) a szentgotthárdi GPF Mezőgépgyár (korábban Vogel-Noot) legújabb kori történetével. Az újság azt állítja, a mintegy 250-300 milliós tartozást maga után hagyó cég gyakorlatilag orránál fogva vezette a magyar hatóságokat.

Te mennyit adtál?

2004.01.03

Törölték a Vas megyei orvosra vonatkozó véleményeket az utóbbi hetek nagy port felvert internetes oldaláról, a halapenz.hu-ról. Az adatvédelmi biztos várhatóan napokon belül állást foglal a vitatott adatbázisról, amely kissé kontroláltabb formában, de még üzemel.

Sok műhó - nem semmiért

2003.12.26

Szombathely egyetlen szánkózásra alkalmatos dombját napok óta műhó borítja. Az emígyen keletkezett szánkópálya kétségkívül ötletes ajándék az önkormányzattól így téli szünet tájékán.

Műsajt: Mivel meg nem etetnek?

2003.12.18

Növényi alapanyagú sajtra bukkantunk egy szombathelyi bevásárlóközpontban. A terméket akcióban 800 forintért árulják. Ha valaki a kelleténél hátrébb ült általános iskolában biológiaórán, felhívnánk a figyelmét: a tehén nem növény…

Advent Bécsben: Mézes, diós, lampionos

2003.12.14

A karácsony előtti Bécsben maga a Meseország elevenedik meg, hol valódi népmesei, hol műmesei elemekkel. Ha képesek vagyunk eltekinteni néhány földi apróságtól, no meg a megfelelő irányba indulunk el, gyermekkorunk álomkarácsonyában találhatjuk magunkat.

.