12 tipp, hogy jó fejnek tartsanak bennünket Ausztriában

2016.09.27. 10:18

Mielőtt elindulunk nem árt átfutni a listát.

Mielőtt elindulunk üzletelni, síelni vagy akcióvadászok leszünk egy kiárusításon, nem árt átfutni a listát.

Nehéz megmondani, hányadán is állunk a nyugati szomszédjainkkal. Néha azt gondoljuk, nincs náluk jobban sznob, hűvösebb és nagyképűbb társaság, néha meg a világ legkedélyesebb, leglazább embereinek tűnnek.

Az egyik osztrák weboldal összegyűjtötte azokat a tippeket, melyek az idegeneket segíthetik az igazodásban.

Ha figyelembe vesszük őket, állítólag jobb fejnek tűnünk.

1. Tanuljunk meg néhány szót németül. Ettől – ahogy szinte minden nép – az osztrákok is elérzékenyülnek. Arra viszont nagyon vigyázzunk, hogy ne keverjük a tegezést (Du) és a magázást (Sie).

2. Köszönés: az első pont folyománya. Ha kisebb boltba megyünk, köszönjünk bátran, hogy „Hallo”, „Guten Tag” vagy még inkább „Grüß Gott”. Ha távozunk, akkor „Auf Wiedersehen”.

12 tipp, hogy jó fejnek tartsanak bennünket Ausztriában

3. A társasági összejövetelek etikettje hasonló a mienkéhez. Hagyjuk, hogy a vendéglátó mutasson be minket a többieknek. Ha egyedül vagyunk, akkor tegyük ezt meg magunk. Nézzünk az emberek szemébe, amikor kezet rázunk velük. Érzékeny pont a nők üdvözlése. A legbiztonságosabb, ha velük is csak kezet fogunk. A kézcsók régimódinak számít. Kompromisszumként szánkhoz közelíthetjük a hölgy kezét, de az száj érintése elmarad, vagy saját kézfejünket csókoljuk meg.

4. Ausztriában a titulusok nagyon fontosak, különösen az üzleti életben. Sokan a hivatalos iratokba is beíratják a beosztást vagy a felsőfokú végzettséget. A mindennapi társalgásban is gyakori, hogy valakit nem a nevén, hanem a beosztásán (Herr Magister, Frau Doktor stb.) szólítanak. Előfordul, hogy valaki hamis tudományos címet használ, hogy nagyobb tiszteletet kapjon az üzleti partnerektől.

5. Nagyra tartják a pontosságot. Ha csak egy kicsit késünk az üzleti találkozóról, mindenképpen kérjünk sűrű elnézést. 15 perc vagy több késés már a baráti vacsoránál is illetlenségnek számít. Ugyanakkor elsietni sem szabad a dolgokat. Ha a megbeszéltekhez képest korábban érkezünk, az szerintük lelki problémára utalhat, vagy éppen „Piefke” németnek tartanak. Egyik sem túl előnyös.

6. Ha vendégségbe megyünk, egy üveg bort vagy egy csokor virágot vigyünk. Az utóbbi esetben a virágok számának páratlannak kell lennie, kivéve, ha a csokor pont 12 szálból áll. A politikai felhang miatt semmiképp ne vörös szegfűt válasszunk, és kerüljük a temetőbe való krizantémot is. Alig merjük ideírni, hogy az utóbbi időben a közeli barátok között divatba jött a marihuána is mint ajándék.

12 tipp, hogy jó fejnek tartsanak bennünket Ausztriában

7. Az asztalnál ülve, evés előtt elhangzik a „Mahlzeit” vagy a  „Guten Appetit”. Az első pohárköszöntőt általában a házigazda mondja. Nézzünk a szemébe, miközben beszél, poharunkat emeljük meg és koccintsunk, miközben „Prost!”-ot mondunk. Formális étkezés esetében figyeljünk az asztalfőn ülőre. Amikor ő bólint és az evőeszközökért nyúl, az adja meg a jelet az evés elkezdésére.

8. Az osztrákok komolyan veszik a szomszédságot és komolyan dühbe tudnak jönni, ha elhanyagoljuk a közös területek (járda, folyosó, lépcső stb.) tisztítását. Örüljünk, ha megússzuk vétkünket figyelmeztető cédulákkal. Lakótömbben este 10 után ajánlatos elcsendesedni, és eszünkbe ne jusson hangosan zenét hallgatni.

9. A közhiedelemmel ellentétben Ausztriában is létezik borravaló. A személyzet elvárja, hogy a számlát felfelé kerekítsük kb. 10 százalékkal. Ha például 28 eurót fizetnénk, akkor adjunk 30-at. Ilyenkor ssak annyit kell mondanunk, hogy „Danke” vagy „Stimmt so”, és le van rendezve a dolog.

10. Ha a férfi hagyományosan udvarias, Ausztriában is előreengedi a nőket az ajtóknál,  felsegíti a kabátjukat és kinyitja nekik a kocsiajtót. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy egyre több fiatal nő ezt lekezelőnek tartja.

11. A meztelenség sokkal elfogadottabb és gyakoribb, mint a legtöbb más országban. A ruha nélküli vagy félmeztelen napozás mindennapinak számít a tavak partján. Ugyanakkor figyeljük a helyiek viselkedését, hogy elkerüljük a kellemetlen szituációt. Ha egy medencénél vagy tónál FKK jelet látunk, ott több mint illetlen magunkon hagyni a fürdőruhát. Ugyanez vonatkozik a szaunákra is, ahonnan ki is küldenek, ha nem vagyunk meztelenek. Fürdőkre, uszodákban viszont elvárt a fürdőruha.

12. Még mindig nagyon sok osztrák fiatal dohányzik, és még mindig tartja magát az az ismerkedési módszer, hogy idegenektől tüzet kérnek. Ez bécsi dialektusban úgy hangzik, hogy „Host a Chic?”.