Hirdetés

Hirdetés

Fókusz

Monopoly: A Vas Népe a neten

2004.03.07

A múlt héten új szereplővel gazdagodott a Vas megyei hírszájtok amúgy kurta sora. Hosszú évek előkészületei után a megyei napilap is megjelent az interneten. A végeredmény olyan, mint maga a Vas Népe. Óvatos, racionális, sima. És multinacionális.

"Csak zsozsót ne kérjél!" - Elfogadták Szombathely költségvetését

2004.02.27

Csütörtökön hosszas vita után elfogadták a város költségvetését a képviselők. Pénteken délelőtt a szokásos közgyűlés utáni sajtótájékoztató-hegyeken az ALON is jegyzetelt szorgalmasan. Az igazi kérdés az, hogy mit fog tartalmazni a két héten belül elkészülő 600 milliós „Ipkovich-csomag”.

Utógondozatlanság: Rozsdás honlapok Vas megyében

2004.02.02

Mindannyian tapasztaltuk, hogy az internet tömve van elhanyagolt oldalakkal. Nem kivétel ez alól szűkebb régiónk sem. Településeink, szervezeteink, vállalataink egy része láthatóan azon verseng, ki tudja kínosabbnál-kínosabb frissességű honlappal égetnie magát. Erős a mezőny.

Kedvenc képeink 2003-ból

2004.01.01

Vicces lenne, ha négyhónapos weblapként nagy visszanézésekbe bocsátkoznánk, meg amúgyis jobban szeretünk előre nézni. De tekintettel az új évre mégis megállunk egy szusszanásnyit. Közzé tesszük az ALON rövid történetének számunkra kedves fényképeit, rövid indoklásokkal.

Sulinet Expressz-káosz: Vissza a hiánygazdaságba?

2003.12.08

Egyesek szerint kissé szervezetlen, mások szerint totálisan kaotikussá vált év végére a Sulinet Expressz. Az biztos, hogy egyre több a csalódott, lógó orral távozó vásárló, de az eladók tűréshatára is alaposan próbára van téve. Mi Szombathelyen néztünk körül, mi is van a médiából áradó sikerpropaganda mögött. Volt mit nézni, utoljára talán az úgynevezett szocializmusban volt ilyen.

A drágább szállásokat keresik Vas megyében

2003.12.02

November közepén láttak napvilágot azok a statisztikák, melyek szerint leépülni látszik a magyar idegenforgalom - legalábbis a vendégéjszakák számát tekintve. Mi Vas megye néhány ismert szállásán érdeklődtünk, mi a helyzet errefelé. A kapott válaszokból az rajzolódik ki, hogy itt már régen nem árverseny dönt.

Gazdafórum az Unióról - Teccikérteni?

2003.11.07

Fogták a fejüket erősen a vasi gazdák az EU követelménylistájának hallatán, miközben a Vas Megyei Agrárkamara előadásán tájékoztatták őket a várható támogatási feltételrendszerről. Az biztos, hogy a mezőgazdaságban szemléletváltásra van szükség, mégpedig igen gyorsan. Helyszíni beszámolónk, amelyből már az EU hűvös lehelete árad.

Tánczos Gábor ügyében lépett a strasbourgi bíróság

2003.10.17

Az utóbbi évek egyik legellentmondásosabb bírósági ítélete, a körmendi gyermekgyilkosság ügyében újabb fejlemény történt. Strasbourgi kérésre az Igazságügyi Minisztériumnak most kommentálnia kell Tánczos Gábor ügyvédje által benyújtott kérelmet. Háttérinformációk.

Schüssel és Medgyessy Szombathelyen

2003.09.27

A hazai és nemzetközi sajtóban mérsékelt publicitást kapott a magyar és az osztrák kormányfő szombathelyi találkozója. A város számára azonban kétségtelenül rangot, önbizalmat jelenthet a csúcs, már csak azért is, mert az előző városvezetés alatt mértékadó politikus nem járt Szombathelyen.

10 éves az Anima Sound System - Interjú Prieger Szabolccsal

2003.09.22

Szeptember 27-én este, az Emlékműnél ünnepli 10 éves születésnapját a város legismertebb szellemi exportja, az Anima Sound System. Kevesen tudják, hogy a zenekarnak ma már csak egyetlen tagja lakik Szombathelyen. A médiának csak ritkán megnyíló Prieger Szabolcs adott némileg rendhagyó interjút az ALON-nak.

Bin Laden-mappa: Egy titokzatos élet

2003.09.11

Úgy tűnik, a szeptember 11-et ismét megúsztuk terrorcselekmények nélkül. Mégis: Oszama bin Laden igazat szólt, amikor két éve kijelentette, Amerika meg fogja tanulni, milyen is rettegésben élni. Ki ez az ember, aki két éve sakkban tartja a nyugati világot? Részletes életrajzát a BBC néhány napja megjelentetett írása nyomán adjuk közre.

Jó szerencsét, Narda!

2003.08.31

A szombat délutáni nardai antilignit tüntetésen kiderült, a Nógrádszén kft-nek csak akkor van esélye a győzelemre, ha cirka akkora érdekérvényesítő képességekkel rendelkezik, mint a Microsoft. Másrészről: ha lesz itt bánya, az minden eddiginél szomorúbb képet fest a magyar közállapotokról. Helyszíni beszámolónk.

Beköszönünk illedelmesen: kop-kop

2003.07.16

Kedves Olvasónk! Ilyenkor, a kezdet kezdetén illik egy beköszöntőfélével előrukkolni, amelyben a szerkesztők közhírré tétetik, hogy ők milyen okosak meg rendesek. Így nekünk mint a legifjabb szombathelyi sajtóterméknek szintén ildomos mondanunk valami kedveset és szépet. Mindazonáltal aggodalomra semmi ok, nem leszünk hosszúak, kattintson hát a tovább gombra bátran.

Ingyenes hangos angolszótár az interneten

2004.03.03

Ha ez így folytatódik, lassan eljön a kommunizmus. A múltkor felett örvendeztünk, most meg egy ingyenes beszélő online szótárra bukkantunk. Az egyelőre angol-magyar-angol kivitelben elkészült verzió ráadásul le is tölthető. Az is ingyenes.

Gazdatiltakozás: Útban vannak?

2004.02.16

Csendesen szomorkás hangulatban ácsorognak a hidegben a gazdák Zanat és Nemesbőd között. Roppant magányosnak tűnnek ott a mezőszélen, ahogy a havas eső egykedvűen veri a fekete gyászlobogóikat. Helyszíni tudósításunk a mezőgazdasági tiltakozás első napjáról.

Várkertfürdő, Pápa

2004.01.22

Pápán van fürdő? – kerekedik a szemük csodálkozva mindazoknak a szerencséseknek, akiknek elkezdem mesélni az élményeket. Van, bizony, nem is akármilyen. A közelmúltban nyílott pápai fürdő talán kevésbé előkelő, mint vetélytársai, ám van néhány nagyon szerethető vonása.

A karácsony fókuszpontjai

2003.12.21

Hétvégi tanulmányutunk során nyitva tartottuk a szemünket és a fényképezőnket. Karácsonyi csomópontokra vadásztunk az ünnepek lázától felbolydult vasi megyeszékhelyen. Íme a Jézuska-várás fél tucat zavarba ejtő mellékszála, politikai fakereszttel, Fő téri esztrád zenével, burgenlandi nyugdíjasokkal, télapósipkás mobilokkal.

Jövővázlat foltokkal: Lamperth Mónika Szombathelyen

2003.12.04

Főként a közigazgatás szerkezének átalakításáról beszélt csütörtök délután a szombathelyi városházán Lamperth Mónika belügyminiszter. A kistérségek jövőjéről sokat megtudtunk, a régiók és a megyék sorsáról viszont annál kevesebbet. Nem volt rá idő.

Agrárfórum: Mozgó csónakból repülő vadkacsákra lőni

2003.11.27

Az Alon mezőgazdasági ügyekért felelős deszantegysége ismét agrárfórumom járt. Az ilyen sajátos hangulatú szakmai fórumokon rajzolódik ki igazán, min is mennek keresztül a magyar gazdák, s mi vár még rájuk a jövőben. Mellbevágó információk az EU-csatlakozás káoszáról és az élelmiszeripari minőségekről.

Velem - Elbújni jó

2003.11.04

Dunántúl legmagasabb hegye, az Írottkő szomszédságában szerényen megbúvó Velem település bár közel egy évszázada áll a turizmus középpontjában, valami csoda folytán meg tudta őrizni báját és természetes romlatlanságát.

Aranypatak Vendéglő, Bozsok

2003.10.14

A töltött káposzta nyomában érkeztünk a határmenti kis falu ismert éttermébe. Az említett ételt végül itt sem leltük, de a hely mégis vonzónak találtatott. Zamat, nyugalom, családiasság, osztrák alsóközép.

A szélessávú internet jövője Vas megyében

2003.09.25

A három legnagyobb érintett cég illetékeseit kérdeztük, hogyan alakul a megyében a szélessávú internet jövője az elkövetkezendő években. A válaszokból úgy tűnik, az ár nem fog csökkeni, s a kisebb falvaknak még várniuk kell egy jó darabig. Az üzlet azonban mozgásban van, Szentgotthárd, Bük és Vasvár például nemsokára alaposan begyorsulhat.

Autómentes nap 2003 - Az érdektelenség sivataga

2003.09.21

Az autómentes napnak jó esélyei vannak, hogy letaszítsa a képmutatás trónusáról a műfaj bajnokát, a nőnapot. Ez utóbbinak legalább van valami hozadéka pár szál virág és egy legális céges ivászat képében.

Letették az alapkövet: Medgyessy Péter Szombathelyen

2003.09.04

Miniszterek, képviselők, fúvósok, táncosok. Medgyessy Péter, Kiss Péter és Gyurcsán Ferenc is letette a leendő új sportcsarnok alapkövét jól. Kaptunk 10 milliót. Egy ember tüntetett, de ő meg lett viccelve.

Savaria Karnevál: Felvonulás és levonulás

2003.08.24

Jöjjön hát az idei utolsó karneváli beszámoló, Töki Pompos-oknyomozással, rabszolgavásárral, fáklyás felvonulással és vasárnappal. Merészelünk értékelni és tanulságokat levonni.

Szombathely - Kalandváros

2003.05.24

2002 augusztusában nyitotta kapuit Európa egyik legnagyobb és egyben legbarátságosabb játszótere. A Kalandváros garantált élmény a gyerekeknek, s pár óra lélegzetvételi esély a felnőtteknek.