Bringázz és bámulj! - Kerékpáros túraútvonalakról készült programfüzet

2015.02.24. 13:39

A kerékpáros turizmus egy kitörési pont lehetne a város életében. 

A kerékpáros turizmus egy kitörési pont lehetne a város életében.

Kombinálja a futást és a kerékpározást a négyszázezer forint értékű Eliptigo. Magyarországon még nem forgalmazzák, leginkább az amerikai piacot hódította meg a Szombathelyen egyedülálló kerékpárszerű sporteszköz – mutatta be a sajtónak az elsőre furcsa kinézetű közlekedési eszközt a nemrégiben felmondott Vörös-Borsody Csilla, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. igazgatója. Két Eliptigót is lehet kikölcsönözni a Tourinform irodában, óránként egy ezresért.

Valahogy így kell hajtani

A kerékpáros turizmus fellendítéséért készítettek programfüzeteket, hogy Szombathely és a város környékét két keréken is könnyebben felfedezhessék a turisták - erről szólt a keddi sajtótájékoztató a Tourinform irodájában, amit Puskás Tivadar polgármester és Koczka Tibor alpolgármester tartott.

Az esztétikus kinézetű, vízhatlan anyagból készült sorozat hiánypótló a helyi turizmusban. A nagy összefoglaló mellett a különböző tájegységeket külön-külön kiemelő füzetecskék is vannak: Kőszegről, Bükről Szombathelyről, Jákról, Sárvárról Hannersdorfról szóló abyagok már megtalálhatók a Fő téri üzletben.

A polgármester szerint kerékpározás sokkal több élményt ad a kirándulónak, mint az autó, sokkal több mindent lát, sőt akár gyorsabban is el lehet jutni ából bébe. A városban amúgy is nagy hagyománya van a kerékpározásnak.

Szombathely legyen a kerékpárosok városa – mondta az alpolgármester, aki szerint a kerékpáros turizmus egy kitörési pont lehetne a város életében. Ha valaki Szombathelyre látogat akár a saját biciklijével, akár egy itt kölcsönzött kerékpárral, el tud öt napot úgy tölteni, hogy más-más kerékpárutat fedez fel. A könnyebb eligazodás miatt minden túrakörnek más színe van, feltüntették bennük a szintkülönbségeket és mindegyik füzet angol és német nyelven is elérhető.

Egy nap alatt 19, 70, 81, 76, 62 és 66 kilométeres túraköröket lehet felfedezni két keréken.

Érdeklődtünk, hogy a tavaly szeptemberben átadott négy kölcsönözhető kerékpár mennyire népszerű a turistán körében. Vörös-Borsody Csilla elmondta, hogy volt kereslet a kerékpárokra, volt olyan is, hogy a négy kerékpárt egy család bérelte ki. Folyamatosan keresik a kerékpárokat, hozzá kell tenni, hogy többször szombathelyiek is igénybe vették már a szolgáltatást.

.