Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

Spiró György: "Mit tegyünk, ha így történt?"

2005.08.30

A Fogság című regényben szereplő kínzások és kegyetlenkedések akkoriban valóságosak voltak – mondja Spiró György. A 2005-ös év irodalmi szenzációjának számító, tizenkét évig készült regény íróját a hétvégi KO Könyváruházbeli dedikálása kapcsán kaptuk diktafonvégre.

Karneválszínház: A bögre

2005.08.21

Félek az idei karneváltól, és nem is kicsit. Ebből a szempontból jó jel, hogy a Karneválszínház idei előadása csuklóból hozza a színvonalat, még ha az élvezetéhez a szokásosnál finomabbra kell is hangolni a receptorainkat. A bögre látszólag egy laza nyári vígjáték, ám valójában egy bátor kísérlet a tradicionális kultúra ébrentartására. Van benne szellemi munka szépen, így megérdemli, hogy mi is többet fecceljünk bele a szokásosnál.

Egymásból következő jó dolgok láncolata: Sziget 2005

2005.08.18

Aztán azon kapja magát a delikvens, hogy a sátra fémes részei szorosan az anyaföldbe vannak plántálva. Az általa fogott párabevonatú műanyagpohár túloldalán a sör lágy hullámzása mozgást sejtet. Egyikeként a társaságnak járják végig a színpadokat, amiből van jó pár. És ami onnan eléjük tárul: Illés, Juliette Lewis, Underworld, Franz Ferdinand, Nick Cave, The Hives, The (International) Noise Conspiracy stb. Megjött a szigetről az ALON tudósítója, és mindent elmond, amire emlékszik.

Küszöbönálló prófétaság - Pop Art Market Szombathelyen

2005.07.31

Nincs az „ingyen”-nél kedvesebb szavuk a magyaroknak, állítják a brit tudósok nemzetkarakterológia ürügyén. Ezúttal azonban jól járt a pénztálca-kímélő megoldások híve is. A Prieger Szabolcs vezette Pop Art Market legénysége eljönni látta az időt, hogy „hazai” pályán is megmutassa magát.

Haknihuszárok tündöklése és bukása (2)

2005.07.27

A kilencvenes évek hazai hullócsillagaira emlékező írásunk második és egyben befejező részében nem kisebb neveket idézünk meg, mint a Soho Party, a Carpe Diem, a Happy Gang, a Bestiák vagy a Baby Sisters. Külön feladat: Mely zenekar munkásságához fűződik az idézet: „Öregszem, de azért még törekszem. Én vagyok az Öreg Sam”

Néha szigetek - Dénes Nóra és Kassai Ferenc tárlata a Művészetek Házában

2005.08.26

Néha előfordul, hogy egy kiállítás megnyitója egyben élénk társasági eseménnyé is válik. Ilyen volt Dénes Nóra fotós és Kassai Ferenc grafikus tárlatának bemutatója csütörtökön a Művészetek Házának Pincegalériájában.

A Sziget rejtett zugai

2005.08.20

Szigetre száműzött kollegánk a fejest ugrott a koncertek garmadájába. Most azokat az egyéb apró élményeket gyűjtötte csokorba, amelyek a Szigetet igazán Szigetté varázsolják. Sampont tarháló punkok, pólódivatok, toi-toi-vécék működés közben, irodalom, miegyéb, avagy mi is van a Szigeten a zene, a bulvársajtó és a kertévék világán túl?

Anyád napja: Recept után készült

2005.08.16

A cím, a szereplőgárda és a rendező alapján nagyjából sejttük, hogy mire is számítsunk. És igazunk lett. Az Anyád napja egy kedves vígjáték, ami arra való, hogy kockázat nélkül moziba menjünk a nyárvégén, ha rossz az idő a strandoláshoz. Jane Fonda visszatér, Jennifer Lopez meg szerencsére nem énekel.

ALON-könyvajánló - Heimito von Doderer: A slunji vízesés

2005.07.29

A békebeli Monarchia barokkos látásmódban , avagy az előző századforduló idillinek mondott polgári világa a második világégés utánról szemlélve. Természetesek hát a nosztalgikus ízek, ha játékos iróniával is keverednek. Mindehhez idegenvezetőnek kapunk egy kedélyes és a könnyedségében fajsúlyos világszemléletű osztrák öregurat, Doderert, aki Kosztolányival mondhatná párban: „mily mély a sekélység”. Ha tehetjük, olvassuk el!

Haknihuszárok tündöklése és bukása (1)

2005.07.27

Például Alvajárók, Ámokfutók, Digital Scream, FLM, Soho Party, Carpe Diem és Bestiák. Emlékeznek még rájuk? A nevekre biztos. A dalokra nem annyira. A után most a hazai szcéna egynyári csapataira emlékszünk. Tartson velünk, és tudja meg utólag mindazt, amit érdemes tudni a magyar könnyűzene eme habkönnyű szegmensének felszínéről és mélyéről.

.