Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

Amorf Ördögök: Cellux-szimfónia

2005.06.18

A nagy közéleti beszámolók és politikai jegyzetek közepette egészen elfeledkeztünk például lemezt ajánlani. Nem baj, majd nyáron bepótoljuk, mert van ám mit. Itt van például a Amorf Ördögök Cellux-szimfónia című lemeze, amely szépen illeszti össze a korszellemet a magas mívű zenei barkácsolással. Egy link segítségével bele is hallgathat mindebbe a jóba.

Sin City: Kegyetlenül képregény

2005.06.12

A mértékadó tengerentúli kritika rajongása miatt nem kétséges, hogy kultuszfilm lesz Rodrigez Sin City-jéből. És nálunk is csak kevesen merik majd nyilvánosan elmondani, hogy nem tetszett, mert unalmas, öncélú, és fogalmunk sincs, ki az a Frank Miller.

Olvasói levél: József Attiláról és az idei Könyvhétről

2005.06.08

„A sínen egy vonat jön, én állok ablakaiban, én fekszem az útjába, egy ember ki többfele van. És mindenhol tanítható már....” (Bereményi Géza)

Überelni a tavalyi semmit - Ünnepi Könyvhét a Fő téren

2005.06.02

Mazsorettek masíroznak, dobverőket pörgetnek, kórusmű csendül fel műszaki rásegítés nélkül, és persze vers. Akár május elseje is lehetne. Kányádi üdvözli a világhálót, a polgármester még vacillál, bár inkább a nem felé hajlik. József Attila halott, Garamvölgyi szerint nem önszántából. Leslie L. Lawrence a dedikáláson túl inkább nem nyilatkozna egyikről sem. Ja, és a „ko” programja még jó is volt!

Star Wars 3: Sithek, jedik, hiányzó láncszemek

2005.05.22

A csillagközi saga legújabb és egyben utolsó epizódjában minden eddiginél mélyebb lélektani vizekre evez George Lucas, igaz, ezek a vizek így is csak térdig érnek. Ettől függetlenül a Sith-ek bosszúja egy élvezhető és díjazandó munka, amelybe nemcsak pénzt, de – ne féljünk kimondani – szellemi energiát is belefecceltek. Egy mozijegyet és egy kritikát megér.

Bloomsday 2005: A körülírás kategória helyezettjei

2005.06.17

Valahára! Túlhabzó karneváli hacacáré helyett átgondolt mértéktartás a programok terén. Felfejtése a Leopold Bloom szombathelyi kötődéseinek, komputergrafika a Joyce-i antihős indíttatására, verszenésítés, színdarab-fragmentumok és a fikció a fikcióadik hatványon. Legalábbis ennyiben van részünk e nap folyamán, túl az előző napi Bloom filmen. Annyi csak a piszokfolt az összképen, hogy maga a könyv nincs igazán emberközelbe hozva, a belterj tobzódását még lehetne csitítani.

Kőszegi Várszínház 2005

2005.06.11

A hagyományokhoz híven idén is lesz Kőszegi Várszínház. Íme a részletes program, időpontokkal, szereplőkkel, háttér-információkkal. Mellékeljük az egyéb nyári kőszegi programokat is: folkfesztivál, utcaszínház, komolyzene stb.

Négynapnyi kemping Sopronban - VOLT Fesztivál 2005

2005.06.05

Idén első alkalommal lesz négynapos a VOLT Fesztivál. A gyakorlatban ez több színpadot, zenekart, egyebeket jelent. Vagyis a lehetőségek és a választék bővülését, amit mindig csak üdvözölni lehet. Még a finnyásabbak is találnak maguknak valót Sopronban július 6-9. között.

Táncra ösztönző élőzene - Est Invázió az OMK-ban

2005.05.29

Megint keringett a Föld egyet a Nap körül. A honi zenebiznisz továbbra is inkább lassú őrlésű malom vagy hamar a szereplők ismétlésén kapható ringlispíl. Ezt mi sem bizonyíthatja fényesebben, mint hogy a tavalyi Est Invázióhoz mérve a négyből kettő azonos: Heaven Street Seven és DJ Cadik. Közéjük ez alkalommal még beférkőzik a Quimby és a Másfél. Na nem mintha ez egy kicsit is a kedvét szeghette volna annak, aki jól akarta magát érezni.

Rejtő Jenő: Rajongók, ha összejönnek

2005.05.17

Egy nagyteremnyi Rejtő-rajongó jött össze a megyei könyvtárban, hogy egy beszélgetős, videózós, vigyorgós est keretében hitet tegyenek Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Vanek úr és a többiek mellett. A hivatalos irodalomkritikának meg legfőbb ideje lenne átgondolni ezt az egész Rejtő Jenő-kérdést.

.