Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

A legcsúnyábban beszélő filmek

2005.10.09

A Wikipedia internetes lexikon szerkesztői időt és fáradságot nem kímélve összeállították a legcsúnyábban beszélő filmek toplistáját. Számos hollywoodi, úgynevezett „nagy film” is van helyezettek között.

ALON-könyvajánló - Julio Cortázar: Rítusok

2005.09.17

A fojtott levegőjű, szürreális Dél-Amerika kereszteződése az európai klasszikus iparművészettel. Cortázar egyelőre csak a szűkebb, beavatott kör számára jelent irodalmi nyalánkságot, mi pedig mindenkit arra buzdítunk, torkoskodjon bele ebbe a csemegébe.

A Don-kanyar krónikása - A haditudósító, Kuntár Lajosról szóló dokumentumfilm

2005.09.02

Túl a papír és a betű szabta korlátokon, a 91. évét idén betöltő dr. Kuntár Lajos hírét már a digitális technika mozgóképes médiuma is költi. Szerteágazó munkássága az újságírástól a művelődéstörténészig bezáróan Horváth Zoltán-Boros Ferenc kettősét ihlette cselekvésre. A Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár előadótermében került bemutatásra e dokumentumfilm.

Néha szigetek - Dénes Nóra és Kassai Ferenc tárlata a Művészetek Házában

2005.08.26

Néha előfordul, hogy egy kiállítás megnyitója egyben élénk társasági eseménnyé is válik. Ilyen volt Dénes Nóra fotós és Kassai Ferenc grafikus tárlatának bemutatója csütörtökön a Művészetek Házának Pincegalériájában.

A Sziget rejtett zugai

2005.08.20

Szigetre száműzött kollegánk a fejest ugrott a koncertek garmadájába. Most azokat az egyéb apró élményeket gyűjtötte csokorba, amelyek a Szigetet igazán Szigetté varázsolják. Sampont tarháló punkok, pólódivatok, toi-toi-vécék működés közben, irodalom, miegyéb, avagy mi is van a Szigeten a zene, a bulvársajtó és a kertévék világán túl?

Rímek szövetkezve mikrofonokkal - Rhyme Time 3.

2005.10.02

Szombat éjjel az OMK-ban az őszi szezon nyitányaként az idehaza legintenzívebben fejlődő és legproduktívabb zenei stílus jegyében ragadták meg a fellépők a mikrofont. Itt volt Deego, Akkezdet Phiai, Az idő urai, Bobie és Flourid. Egy nagyon összejött este krónikája.

Őszi koncertajánló Oladról

2005.09.08

Olvasónk megszokhatták, hogy minden koncertidény elején beszámolunk az Oladi Művelődési Központ (OMK) esedékes terveiről. Nos, az intézmény felfedte őszi kártyáit. Most szombaton jön az Aljas Kúszóbab, utána meg még sok mindenki. Lesz Soundclash, ska- és hiphop fesztivál, jön a Belga, a Korai Öröm, a Hooligans, a K.F.T., a Kispál és a Borz és sokan mások. A részletekért kattintson!

Spiró György: "Mit tegyünk, ha így történt?"

2005.08.30

A Fogság című regényben szereplő kínzások és kegyetlenkedések akkoriban valóságosak voltak – mondja Spiró György. A 2005-ös év irodalmi szenzációjának számító, tizenkét évig készült regény íróját a hétvégi KO Könyváruházbeli dedikálása kapcsán kaptuk diktafonvégre.

Karneválszínház: A bögre

2005.08.21

Félek az idei karneváltól, és nem is kicsit. Ebből a szempontból jó jel, hogy a Karneválszínház idei előadása csuklóból hozza a színvonalat, még ha az élvezetéhez a szokásosnál finomabbra kell is hangolni a receptorainkat. A bögre látszólag egy laza nyári vígjáték, ám valójában egy bátor kísérlet a tradicionális kultúra ébrentartására. Van benne szellemi munka szépen, így megérdemli, hogy mi is többet fecceljünk bele a szokásosnál.

Egymásból következő jó dolgok láncolata: Sziget 2005

2005.08.18

Aztán azon kapja magát a delikvens, hogy a sátra fémes részei szorosan az anyaföldbe vannak plántálva. Az általa fogott párabevonatú műanyagpohár túloldalán a sör lágy hullámzása mozgást sejtet. Egyikeként a társaságnak járják végig a színpadokat, amiből van jó pár. És ami onnan eléjük tárul: Illés, Juliette Lewis, Underworld, Franz Ferdinand, Nick Cave, The Hives, The (International) Noise Conspiracy stb. Megjött a szigetről az ALON tudósítója, és mindent elmond, amire emlékszik.

.