Leteszteltük a Miele gőzpárolóját - Valami nagyon új

2008.11.19. 17:50

Pestós csirke rizzsel, párolt paradicsom bazsalikommal, kecskesajttal és párolt brokkoli. Desszertként pedig túrógombóc. Ez volt a menü. Egészséges, könnyű, rostban dús, vitaminban gazdag és valóban ízletes ételeket kóstolhattunk a Vitalitas Galéria Miele-gőzpároló bemutatóján. Mi már tudjuk, mi jön a mikró után. Tessék irigyelni és kattintani.

A gőzpároló közelről

A helyzet az, hogy a Miele-gőzpároló nem csak egy sima főzőedény, amire – bevallom - előzetesen számítottam. Ez egy olyan berendezés, mely méretét és formáját tekintve leginkább egy a mikrohullámú sütőhöz hasonlítható. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a benne elkészülő étel minősége értékesebb, egészségesebb. A készülék beépíthető vagy szabadon álló is lehet, kinek hogy fér el a konyhájában. Csak áram szükséges működtetéséhez, a gőzöléshez használt vizet a készülékben található tartályba kell szükség szerint feltölteni.

Miele gőzpároló


Először furcsa, hogy miközben gőzben párol, nem látom a benne készülő ételt, csak azt, hogy még mennyi idő van hátra a főzési időből. Igaz, használatához nincs szükség az állandó felügyeletre, kevergetésre. A gőzpárolóban az ételek vitamintartalma mellett az eredeti színe is megmarad, ami azzal a gyakorlati haszonnal jár, hogy nem kell különféle praktikákat – mondjuk szódabikarbónát a brokkoli főzéskor - bevetni.

Bár ez erősen ízlés kérdése, talán nem túlzás, ha azt állítjuk, a berendezés dizájnja mutatósabb talán bármely más konyhai szerkezetnél.

Miele gőzpároló


A szombathelyi Vitalitas Bútorgalériában tartott bemutató szakácsa Kis Sándor gasztronómiai tanácsadó volt, a részletekről pedig Jobaházi Krisztina termékmenedzsert kérdeztük a helyszínen.

Miért jobb a Miele-gőzpároló, mint egy mikrohullámú sütő?

A berendezés alkalmazható főzéshez, pároláshoz, olvasztáshoz, kelesztéshez. Amiben forradalmi, hogy nem szárít ki, mint a mikró, a belehelyezett ételek beltartalmát, vitamintartalmát nagy százalékban megtartja. Ehhez jön, hogy látványra az elkészített étel - például egy sárgarépa - ugyanolyan élénk színű marad anélkül, hogy segédanyagot használnánk. Az elkészített ételek minimális mennyiséget veszítenek például C-vitamin tartalmukból, ásványi anyag tartalmukat is megtartják. Az elkészített étel minősége jobb, kevesebb fűszerrel is élvezhetőbb, ízletesebb. Akár még az ízesítéshez használt szárított fűszerek aromája is jobban érvényesül, így lényegesen kevesebb kell belőlük. És ha már hasonlítunk: a Miele készüléke nem túlnyomásos gőzben párol, mint például egy kukta főzőedény, amely 100 fok fölötti gőzben párol. Itt minden étel 100 fok alatti gőzben készül el.

Miele gőzpároló


Bármit el lehet készíteni egy ilyen konyhai gépezettel?

Gyakorlatilag bármit, amit nem kell rántani, habarni, sütni. Tészták, hús- halételek, zöldségek, előételek, desszertek mind elkészíthetők a készülékben a gőz segítségével. Alkalmazhatjuk befőzéshez is, de a blansírozás is egyszerűbbé válik a gőzpároló használatával. Ahogy itt a bemutatón is látható volt, a rizses hús vagy a túrógombóc sem akadály. Sok esetben nemcsak elkészíthetők az ismert ételek, de egyéb kellemes pluszpontokat is elkönyvelhetünk. A tészta például nem vízben ázik, így nem tudjuk túlfőzni. A gép alkalmas kelesztésre, olvasztásra anélkül, hogy például a hús széle kiszáradna, a felolvasztott csirkehús ugyanolyan friss lesz, mint megvásárlásakor.

A mai energiaárakat figyelembe véve nem elhanyagolható szempont, hogy meddig tart a főzés?

Minden párolási idő ugyanannyi, mint a hagyományos főzéskor, és az étel mennyiségétől is független annak elkészítésének ideje. Viszont az fontos, hogy nagyobb családi ebédek is elkészíthetőek a Miele-gőzpároló berendezésben, mert egyszerre három szinten lehet a különböző ételeket elkészíteni, anélkül, hogy a szagok keverednének. Ez a funkció más-más főzési idejű ételek esetén is roppant hasznos, mivel a főzés megszakítható vagy éppen a rövidebb párolású ételt később tesszük be a párolóba.

Miele gőzpároló


Hogyan lehet tisztítani egy gőzpárolót? Egyáltalán kell-e?

A gőzpárolóban elkészített étel nem ég le, nem fröcsög ki, csak gőz képződik, amit egy száraz ruhával kell felitatni. Mivel a pároláshoz vizet használ a készülék, ezért bizonyos időközönként a tartályban keletkezett vízkövet speciális ápolószerrel kell eltávolítani. Ehhez egy programot végigfuttatni.

Mennyibe kerül egy ilyen gőzpároló berendezés?

Jelenleg – típustól függően - 300 ezer és 600 ezer forint között van az ára.

Miele gőzpároló


Összefoglaljuk

A készülék kétségkívül nem olcsó. És az is igaz, hogy, hogy az egészséges ételek elkészítéséhez, nem feltétlenül szükséges a legdrágább eszközöket megvásárolnunk, maszatolhatunk nélkülük is a konyhában. Mindenkinek fejben kell eldöntenie, mennyit ér az egészsége és mit tesz meg érte. Egy gőzpároló körülbelül egytizede egy autó árának, illetve nagyjából annyi, mint egy komolyabb szórakoztatóelektronikai berendezés. Az autó három év múlva a felét éri, a házimozi még annyit sem.

Magyarországon sajnos élen járunk a rossz étkezési szokások következtében kialakult megbetegedésekben, mint például az elhízás, magas koleszterinszint, érelmeszesedés, cukorbetegség, rákbetegségek kialakulása. Ezek többsége megelőzhető lenne helyes táplálkozással. Ezt mindenki tudja, csak sajnos nem teszünk érte eleget. Ilyenek vagyunk. Tényleg ilyenek vagyunk?


A Miele gőzpárolója megtekinthető és megvásárolható a
Vitalitas Bútorgalériában
Szombathely, 11-es huszár út 19.
Telefon/fax:(94)-312-052
Mobil:06-20-227-33-52
Skype: vitalitas2000
honlap: www.butorgaleria.hu
e-mail:
.