Mit főzzünk nagycsütörtökön és nagypénteken? Gyors, húsmentes receptek a legszigorúbb böjti napokra

Húsvét

alonmedia.hu

2022.04.13. 19:57

Az egész keresztény világban nagypéntek a gyász napja. Ekkor a legszigorúbb a böjt: csak háromszor szabad enni, jóllakni is csak egyszer szabad továbbá ezen a napon tilos húst enni.

Rakott karfiol

Rakott karfiol
Rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 1 tasak gyorsbulgur vagy gyorsrizs
  • 4 dl tejföl
  • 25 dkg sajt
  • 2-3 dkg vaj
  • 3 ek. morzsa
  • tojás 2-3 db
  • só, bors
  • A karfiol és a bulgur/rizs főzővízébe ételízesítő (ha lehet cukor- és adalékanyagmentes legyen) és só

Rakott karfiol elkészítése lépésről-lépésre:

  • A karfiolt főzzük meg, a tasakos bulgurt/ ill. rizst szintén
  • Egy hőálló tálat vajjal kenjünk ki, szórjuk bele morzsát
  • Ha félig megpuhult a karfiol, (ne essenek szét a rózsák!) szűrjük le
  • A tojásokat verjük fel
  • A sajtot reszeljük le
  • A tejfölt keverjük össze a tojással és reszelt sajttal és fűszerezzük sóval, borssal
  • Egy hőálló tálba tegyük bele a karfiolt és a rizst.
  • Öntsük rá a tejfölös-tojásos-sajtos szószt
  • Kicsit rázogassuk össze, hogy mindenhová kerüljön a szószból
  • 30-40 perc alatt süssük készre.
  • A tetejére még mehet egy kis reszelt sajt.

  >>>  Húsmentes fogások nagypéntekre: sajtos cukkini lepény, és juhtúrós gnocchi.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.