Káld és Csíkszentimre értékei tapasztalatcsere programsorozat a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával

2016.08.03. 09:00

Négy nap krónikája.

Vendégeink július 20-án este 8 óra előtt érkeztek. A fogadásuk után meleg vacsorával látta vendégül a csoportot a Káldi Napraforgók Egyesülete. A vacsorát követően a szállásadók és a vendégek együtt hazamentek, és éjszakába nyúló ismerkedés, barátkozás vette kezdetét.

Július 21-én délelőtt a Faluházban felállítottuk mindkét település értéktárának kiállítási anyagait.

A gyermekek (kb. a csoport 2/3-ad része) népi játékokat, népi technikákat tanultak Horváthné Ágoston Ildikó vezetésével. Az önkormányzat épülete melletti téren a helyi és a vendég mesteremberek felállították a székelykaput, melyet Csíkszentimre község önkormányzata és közbirtokossága ajándékozott Káldnak. Délután 2 órakor a helyiek elkalauzolták vendégeiket a falu nevezetes pontjaihoz, meglátogatták a kovács és asztalos műhelyt is. Később a gyermekek részére játékos vetélkedő volt, melynek során sok hasznos információhoz juthattak egymás településeinek életéről, nevezetességeiről. Este 6 órától az értéktár kiállítás megnyitója és a helyi értékklub ünnepélyes ülése volt, melyen részt vett Benkőné Klára Júlia, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodájának vezetője, valamint Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke, aki ünnepi beszédében említést tett arról, hogy

folyamatban van az értéktár kapcsolatok kiépítése Hargita megyével, így remélhetőleg tovább tudják majd erősíteni a településeink közti kapcsolatot is.

A kiállításon volt lehetőség megkóstolni mindkét település jellegzetes ételeit, italait, ízeit is. (Nagyon finomak voltak mind!)

Július 22-én, pénteken délelőtt a vendégek és a káldi gyermekek egy része a sárvári fürdőre látogatott. Délután 2 órától a 135 éves Káldi Tűzoltó Egyesület ünnepélyes jubileumi programján vettek részt helyiek, vendégek és a környező települések tűzoltó egyesületei. Ünnepi beszédet mondott Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

Július 23-án szombaton délelőtt 10 órától a székelykapu ünnepélyes átadásával, megszentelésével kezdődött a program. A magyar és a székely himnusz éneklését követően rövid ünnepi beszédet mondott dr. Schmidt József, Káld polgármestere, Fülöp Kinga, Csíkszentimre alpolgármester asszonya, Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. A Káldi Asszonykórus káldi dalokat, a Csíkszentimréről érkezett csoportból 2 kislány székely dalokat énekelt.

Balról jobbra: Kondora Bálint, Fülöp Kinga, dr. Schmidt József

Gondolatok a székelykapu átadása kapcsán 

Dr. Schmidt József, Káld polgármestere

A székely kapu állítása fontos lépés a testvértelepülések kapcsolatában, hiszen az összetartozást szimbolizálja, összmagyarsági jelkép. A nyitott kapu azt is jelenti, hogy aki azon át érkezik, azt jó szívvel vendégül látjuk, de aki a zárt kapu mellett próbál bejönni, az nem a barátunk. Ez napjainkban a mindennapi életünkre is egyre inkább jellemző. De Magyarország a történelemben sokszor volt már „kapu”. Csak egy aktuális példa: most ünnepeltük a nándorfehérvári diadal 560. évfordulóját, azt, hogy Hunyadi János seregei megállították a török hordákat. Ezután hatvan évig nyugalom volt az országban. Sajnos akkor Európa hagyott minket elveszni, hiszen a törökök francia ágyúkkal és velencei gályákkal érkeztek meg Európába a tengeren, és Magyarország most is próbálja védeni a keresztény Európát, még ha néha úgy is érezzük, hogy hátba támadnak minket.

Fülöp Kinga, Csíkszentimre alpolgármestere

Először vagyok itt, Káldon. Nagyon meghatott az a barátság, szeretet, és nem utolsó sorban az egység, ami a településen fogadott minket. Nagyon nagy dolognak tartom a két község összefogását, ezért méltó ajándék a székelykapu, hiszen ha a székely ember kivágja a fát, akkor szívvel-lélekkel alkot belőle.  Azt kívánom, hogy ez a kapu a bizalom, a hit, a szeretet, a barátság és a közös jövő jelképe legyen. Az a testvéri érzés, amellyel a káldiak fogadtak minket, azt jelenti, hogy Káld nem hűtlen, érzi a székely sorsot. Közös a kultúránk, a nyelvünk, a jövőnk. Azt kívánom, hogy Isten áldja a magyart és ne hagyja veszni Erdélyt.

Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke

Sok avatóünnepségen veszek részt szerte Vas megyében, de olyen mély érzelmi felszabadulásban ritkán van részem, mint amit itt, Káldon megtapasztaltam. Hasonló élmények értek akkor is, amikor a Székelyföldön jártam. Köszönöm ezt erdélyi vendégeinknek és a káldiaknak. Úgy vélem, ez a kapu egy híd, amelynek egyik pillére Csíkszentimrén van, a másik pedig itt, Káldon. A védelmező tető pedig megóv minket a történelem viharaitól.

Ezt követően a Keresztelő Szent János templomban a nemrég elkészült harangjáték megszentelése történt, melyet a Sárvári Vonósok koncertje követett. A csodálatos, megható koncert minden résztvevőnek könnyet csalt a szemébe, nagyon felemelő volt! Délután kettőtől kezdődtek a falunapi programok a szabadidő központban. A színpadi műsorok mellett hagyományosan kiegészítő programok (Holdfényliget játékai, íjászat, egészségügyi mérések) és a szokásos versenyek (főzés, aszfaltrajz) is megrendezésre kerültek.

Színpadi programok a következők voltak: Gersekaráti Kötélugrók, Stop&Go társastánc Sárvár, Rocky Dilly Káld, Septeam együttes Kemenesmagasiból, Csíkszentimrei Fehér Liliom néptánccsoport és a Káldi Napraforgók Egyesületének néptánccsoportja, Nagy Jonathan bűvész, Pápai Musical Stúdió. Csíkszentimrei Fehér Liliom néptánccsoport mezőségi, sóvidéki és felcsíki táncaikkal,valamint a Káldi Napraforgók Egyesületének néptánccsoportja, akik vasi tánccsokrukat adták elő, melynek része a jellegzetes „káldi sapkatánc”. Este retro diszkó volt a Faluházban.

 

Szombat délután megtisztelte programunkat Szijártó László, a Vas Megyei Közgyűlés Területi Tervezési és Területfejlesztési Bizottság Pénzügyi és Ügyrendi Bizottságának elnöke, aki a főzőverseny elnökeként adta át a díjakat a verseny résztvevőinek.

Július 24-én a 10 órás szentmisén vettek részt székely vendégeink. Ebédre a Káldi Kertbarát Kör látta vendégül őket. Ebéd után a Farkas erdő értékeit – mely a megyei értéktárnak is része – tekinthették meg Horváth József kerületvezető erdész irányításával: Scherg Lőrinc kilátó, Pilóta domb, Lajos bükkök, Hidegkúti vadászház, Scherg Lőrinc erdőmester sírja, Banyafák.

A vacsorát a Káldi Napraforgók Egyesülete készítette, majd az esti műsor is az egyesület szervezésében valósult meg: 19:30-tól a Faluházban Szikra László humorista szórakoztatta a közönséget, utána pedig tábortűz mellett a Capito gitárklub zenéjére táncoltunk együtt vendégeinkkel. Ezt követte a hajnalig tartó pakolás, készülődés, búcsúzkodás. Hajnali 4 órakor indult haza Erdélybe a busz.

További fotók ide kattintva tekinthetők meg.

 

Galéria

.