2018-as Szent Márton-napi díjazottak Szombathelyen

2018.11.10. 23:55

GOTHARD JENŐ-DÍJ

„Gothard Jenő-díj” adományozható annak a személynek, aki a gazdaságkutatás,

környezetvédelem, valamint a műszaki fejlesztés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

 

A díjat 2018-ban Bencsics Attila kapta.

 

Bencsics Attila, a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási

Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának főosztályvezető-

helyettese. Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán

2000-ben okleveles környezetmérnök végzettséget szerzett. Jeles minősítésű diplomamunkájában az ipari parkok gazdasági, társadalmi és környezeti hatásait vizsgálta. Közszolgálati pályafutását 2000-ben, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség Levegő-, Zajvédelmi és Kárelhárítási Osztályán kezdte levegővédelmi ügyintézőként. Szakmai ismereteit folyamatosan bővítette, a hatósági munkához szükséges joganyagot gyorsan elsajátította és kiválóan alkalmazta. Felkészültségét és lényegre látó gondolkodását vezetői is felismerték: 2004-ben osztályvezetői megbízást, 2005-ben Miniszteri Elismerő Oklevelet, 2006-ban pedig szakmai tanácsadói címet kapott. 2010-től előbb a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség igazgatójaként, majd a Vas Megyei Kormányhivatal vezető beosztású munkatársaként irányítja a

környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági feladatok ellátását. 2010 és 2015 között az Állandó Magyar–Szlovén Vízgazdálkodási Bizottság vezetője, 2015-től a bizottság tevékenységét szakértőként segíti. Munkáját a területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági, igazgatási feladatok magas szintű, a környezet állapotának megóvását és a fenntartható fejlődés biztosítását szolgáló ellátása jellemzi. Pozitív gondolkodása és szakmai elkötelezettsége példamutató mindannyiunk számára.

A környezetvédelem és a természetvédelem érdekeinek képviseletében, Szombathely Megyei Jogú Város, illetve Vas megye polgárainak szolgálatában eltöltött közel két évtizedes munkássága értékes hozzájárulás élhető, egészséges környezetünk megóvásához, az azt fenyegető problémák megelőzéséhez, megoldásához.

 

ÉHEN GYULA-DÍJ

„Éhen Gyula-díj” adományozható annak a magyar, illetve kivételesen indokolt esetben nem magyar állampolgárságú személynek, aki Szombathely város gazdaságának fejlesztése, városépítészetének, gazdaságfejlesztésének, környezetvédelmének érdekében hosszabb időn keresztül végzett munkájával kiemelkedő érdemeket szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

 

A díjat 2018-ban Kuglicz J. Attila kapta.

Kuglicz J. Attila első felsőfokú képesítését a szegedi Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola Vasútmérnöki szakán szerezte. Ehhez később társult még államigazgatási és közgazdasági végzettség is.

1979-ben költözött Szombathelyre, a Vasi Volánnál, majd ’86-tól a Budatrans Kisszövetkezetnél dolgozott, ahol 2 évvel később megválasztották a cég elnökének, emiatt Budapestre költözött. 1991-ben visszatért, és még abban az évben megalapította a Zoll-Sped Kft-t., mely azóta is működik, s amely eredménye alapján szerepelt már az első 50 szombathelyi cégben is. A vállalkozás eleinte főleg vámügyintézéssel és külkereskedelemmel foglalkozott, amihez az uniós csatlakozást követően több releváns adminisztrációs szolgáltatás, valamint speciális raktározási szolgáltatások társultak. Mára ezek a cég fő profiljai, bár vámszakmai ügyekben továbbra is a régió egyik legelismertebb szakértője, köszönhetően elsősorban a mindig kiváló szakmai vezetőknek és a tapasztalt gárdának. Lokálpatrióta gondolkodása, a közösség erejébe vetett töretlen hite végigkíséri életét, kitartóan hisz abban, hogy nagydolgokat csak összefogással lehet, illetve érdemes elérni. Rendkívül fontosnak tartja és lehetőségeihez mérten

mindig is támogatta a gyermekek oktatását, fejlődését segítő programokat, az egészségügyet, a sportokat vagy a kultúrát; de emellett számos elismerés, oklevél díszíti irodája falát köszönetképpen a környezetvédelmi szervezeteknek, katasztrófavédelemnek, önkéntes tűzoltóságoknak vagy zenei egyesületeknek juttatott támogatásáért is. Az ifjabb generációk jövőjéért aggódva pár éve a műanyag hulladékok újrahasznosításának terén tűzött ki újabb célokat maga elé, melyek megvalósításában, valamint a cég továbbvitelében immár két fia is segíti. Nős, három gyermek édesapja. Ars poeticája: „amihez nekem jogom van, ahhoz a másik embernek is joga van – azaz a megértés és egymás tisztelete”.

 

IFJÚSÁGÉRT-DÍJ

„Ifjúságért-díj” adományozható annak a személynek, aki kiemelkedő munkájával segítette a város ifjúságnevelési, ifjúságvédelmi feladatainak ellátását. A díjatn évente egy személy kaphatja.

 

A díjat 2018-ban Varga Jenő kapta.

 

Varga Jenő matematika-testnevelő szakos tanár, középiskolai testnevelő tanár. Pályáját a celldömölki Szakmunkásképző Iskolában kezdte 1978-ban. Két emlékezetes tornaünnepély és egy miniszteri dicséret után 1986-ban a szombathelyi 405-ös Szakképző Iskolába hívták tanítani, melynek azóta is a tanára. Új iskolájában már az első évben megépítette Szombathely első iskolai kondi parkját, majd 1997-ben a VARGARÉNA Skate Parkot, mely egyedülállónak számított Magyarországon. Az iskolájában konditermet hozott létre, majd az iskolai lőteret és a sportudvart is sikerült felújíttatnia.

 

A Berzsenyi Dániel Főiskola óraadó tanára volt 12 éven keresztül. Edzőként több mint 300 korosztályos magyar bajnoki és diákolimpiai cím kötődik nevéhez. Szombathely korcsolya és extrém sportjának összes diák- és szabadidős rendezvényét 31 éve szervezi és irányítja. A görkorcsolya sportág magyarországi meghonosítója, felkérésre elkészítette a korcsolya és görkorcsolya sportágak oktatási tananyagát. A Diákkarnevál szakmai vezetője és műsorvezetője, illetve a Városi Diákönkormányzat jeges rendezvényeinek programfelelőse volt. Ta nári pályáját az igényesség, a tehetségek kibontakoztatása és a gyengébbek felzárkóztatása, a diákok egymás iránti tisztelete és segítése jellemezte. Nevelő-

oktatói munkájában a testnevelés tanítása mellett az osztályfőnöki munkájában is kiemelkedő eredményeket ért el. Minden szakképzős osztályában (eddig 12 osztályban) sikerült legalább egy jeles vagy kitűnő eredményű tanulót kinevelnie. Legsikeresebb osztálya a szakmunkásvizsgán 19 kitűnő és 3 jó eredménnyel zárt. Három szakkönyv megírása fűződik nevéhez.

Kitüntetései:

1985, 1990 Miniszteri Dicséret

2000 Kiemelkedő Pedagógusmunkáért-díj III. fokozat

2005 Pünkösthy Csaba-díj

2007 Vas Megye Sportjáért díj

2012 Berzsenyi Dániel Emlékérem NYME-SEK kitüntetése

2013 Magyarország Görkorcsolya Sportjáért Emlékplakett

2013 Magyarország Diáksportjáért MDSZ kitüntetése

2014 Kiemelkedő Pedagógusmunkáért-díj I. fokozat

2016 Kiváló Testnevelő-díj (Vas Megyei Sportági Szakszövetségek Tanács)

 

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.