2018-as Szent Márton-napi díjazottak Szombathelyen

2018.11.10. 23:55

AZ ÉV CIVIL SZERVEZETE-DÍJ

Az „Év Civil Szervezete-díj” adományozható annak a szombathelyi székhelyű egyesületnek vagy alapítványnak, amely legalább 5 éven keresztül aktívan, eredményesen működött Szombathely városában, és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával való együttműködése, önkéntességben való részvétele kiemelkedő. A díjat évente két civil szervezet kaphatja.

 

A díjat 2018-ban az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület és a Polgári Egyesület Szombathelyért civil szervezetek kapták.

 

Alpokalja Nagycsaládos Egyesület

 

Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület alapítását 1988-ban harmincegy család határozta el. Ma már több mint 725 család érdekében tevékenykednek. Céljuk a szülői hivatás megbecsülése, a gyerekek vállalásának tiszteletére nevelés, a házasságért érzett felelősség erősítése, a családi életre nevelés. Céljuk továbbá felmutatni a társadalom számára és tudatosítani azokat az értékeket, amelyeket a nagycsaládok hordoznak, mint az önzetlen szeretetet, a megosztás képességét, a fontos dolgok megbecsülését, a kicsikben is bővelkedést. Tevékenységük során felkutatják és segítik a támogatásra szoruló családokat, számukra adományokat gyűjtenek, segítik a nagycsaládban élő gyermekek táboroztatását, évente megszervezik a Szoci Szociális Fórumot, és az Édesanyák Szombatja programsorozatot. A fiatal anyák részére főzőtanfolyamot szerveznek, részt vesznek országos, és regionális találkozókon, számos egyesülettel, intézménnyel működnek együtt.

Az egyesület két tagja a Nagycsaládosok Országos Egyesülete választmányának

tagja. Az egyesület tagjai vállalják, hogy a nehézségek ellenére is nagycsaládban élni jó, mert az az, ami az élete nevel, ahol meg kell tanulni alkalmazkodni, elfogadni, együtt örülni. Véleményük szerint a nagycsalád nem a probléma, hanem a megoldás a problémára.

 

Polgári Egyesület Szombathelyért

 

A Polgári Egyesület Szombathelyért 2002 decemberében alakult. Célja a nemzeti kultúra, a polgári és keresztény értékek ápolása, kulturális örökség megóvása. Legfőbb céljuk megvalósítása érdekében havonta tartanak zártkörű összejöveteleket, de rendeznek nyilvános esteket, előadásokat, fórumokat is, ahova szombathelyi és országos hírű prominens személyeket hívnak meg. Rendszeresen tartanak megemlékezéseket nevezetes évfordulók, nemzeti és egyházi ünnepek alkalmából, de szerveztek már filmbemutatókat, kiállításokat is. Hosszú ideje minden év október 23-án felkeresik a budapesti rákoskeresztúri temető 301-es parcelláját, ahol koszorúzást tartanak. Évente legalább egyszer kirándulást szerveznek az ország valamely pontjára. Hagyománnyá vált, hogy vacsorával egybekötött évzáró rendezvénnyel zárják az évet. Az évzáró rendezvényen az egyesület tagjai, barátok és hozzátartozók, prominens személyek vesznek részt, akik az egyesület éves tevékenységéről szóló elnöki beszámolót követően mindig egy-egy neves vendégművész előadását hallgathatják meg.

 

TÓTH GÉZA-DÍJ

„Tóth Géza-díj” adományozható annak a személynek, aki a szombathelyi

versenysport, élsport területén több éven át tartó kiemelkedő tevékenységet végzett. A díjat évente legfeljebb egy személy kaphatja.

 

2018-ban a díjat Veréb István kapta.

 

Sportolói pályafutását a Haladás VSE - ben 1966-ban kezdte és 1985- ig aktívan sportolt. Többször volt országos korosztályos bajnok egyéniben és csapatban egyaránt. 1978-ban az IBV-n 5. helyezést szerzett. 1979-ben a Junior Világbajnokságon versenyzett, 1978-tól 1981-ig pedig az olimpiai keret tagja volt. Felnőtt korosztályban mindvégig első osztályú versenyző volt, pályafutása befejezéséig. 1991- 1994-ig társadalmi munkában, 1995-1996-ig másodállásban, 1996-tól főállásban szakosztályvezetőként és vezetőedzőként dolgozik a Haladás

VSE-ben.

Edzői munkája eredményei: 293 országos bajnoki cím, 29 Olimpiai, Világ- és Európa-bajnoki érem. Az elmúlt négy olimpián 8 versenyzője vett részt. 1999-ben, 2003-ban és 2008-ban az év utánpótlás szabadfogású edzőjévé választotta a Magyar Birkózó Szövetség.

A Magyar Birkózó Szövetség 2006-ban, 2010-ben és 2011-ben is az év felnőtt szabadfogású edzőjévé választotta.

2009-ben megkapta a Magyar Köztársaság Önkormányzati Miniszterétől a magyar sportért emlékérem ezüst fokozatát.2013-ban vehette át a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) bronz fokozatát edzői munkája elismeréseként, majd 2014-ben az ezüst fokozatot. 2014-ig kilenc alkalommal a Haladás VSE elnöksége az év edzőjének választotta. 2005 óta a Magyar Birkózó Szövetség elnökségi tagja. 2006-2015 között, 9 évig a magyar junior szabadfogású válogatott edzője volt. Különösen büszke arra, hogy a diák korosztálytól a felnőttekig saját nevelésű versenyzőkkel érte el a nagyszerű eredményeket.

 

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.