2018-as Szent Márton-napi díjazottak Szombathelyen

2018.11.10. 23:55

WEÖRES SÁNDOR-DÍJ

„Weöres Sándor-díj” adományozható annak a művészeti tevékenységet folytató személynek, csoportnak vagy alkotó közösségnek, aki vagy amely Szombathely város művészeti életében végzett kiemelkedő munkájával környezetében megbecsülést szerzett, vagy Szombathely város hírnevét gyarapítja. A díjat évente kettő, művészeti tevékenységet folytató személy, csoport vagy alkotó közösség kaphatja.

 

A díjat 2018-ban Veres Gábor szobrászművész és a Boglya Népzenei Együttes kapták.

 

Veres Gábor

 

Veres Gábor a magyar szobrászat egyik legsokoldalúbb személyisége. Sorra örökítette meg a hely kultúrájához közvetlenül, vagy áttételesen köthető, országosan, illetve nemzetközileg elismert személyiségek szobrait, Weöres Sándortól, Ottlik Gézától, James Joyce –ig. Számos középületet díszítenek plasztikái, domborművei.

Töprengő, tépelődő alkat, amíg létrehozza a művét, de a végeredmény már határozott döntést tartalmaz abból a szempontból, hogy mit közöl egyértelműen, és mit hagy nyitva a közönség számára. Szerencsés kezű abból a szempontból, hogy az összes portrészobra fizikálisan is hasonlít modelljére. Kísérletező művész, immár hatalmas tapasztalat birtokában, tehát látszólag „élethű” alkotásai mögött ott van a modern szobrászat átfogó ismerete. Az intim műfajokban is kitűnő, érmei több kiállításon szerepeltek. Tanárként is elismert, 1996 óta vezető

oktató a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában. Irányítása alatt a művészeti szakközépiskolák rangsorában az elsők közé került a képzőművészeti tagozat. Az utóbbi évek kiemelkedő alkotása a Brenner János-szobor, amelyet a boldoggá avatott szerzetesről elnevezett Nevelési Központ főbejáratánál

helyeztek el. Veres Gábor olyan művész, aki komolyan gondol mindent. Ugyanakkor mind személyiségében, mind alkotásaiban megvan az irónia, önirónia, a játékosság, csupa olyan tulajdonságok, amelyek révén az alkotásai által közvetítve is kapcsolatot talál az emberekkel.

 

Boglya Népzenei Együttes

 

Az együttes 1984-ben alakult Szombathelyen, tanárképző főiskolásokból. Alakulása óta folyamatosan működik. Vezetője Földesi Jánosné. Céljuk a magyar népzene hagyományhű elsajátítása és eljuttatása a közönséghez. A három megye Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron valamennyi jelentős táncegyüttesével dolgoztak együtt, jelenleg állandó kísérői az Ungaresca és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyütteseknek.

Koncerteket és táncházakat tartanak folyamatosan megyénkben és az országban egyaránt. Önálló kiadványaikon kívül számtalan rádió és tévéfelvételen szerepeltek. Népzenei versenyek állandó díjazottjai 1992 óta folyamatosan járják a magyar nyelvterületet. Gyűjtik a magyar népzene remekeit. 21 éve minden nyáron népzenei tábort rendeznek. 1997-ben beindították a Bartók Béla Zeneiskolában a népzene tanszakot, ami jelenleg is 27 fővel működik, majd 2011-ben a középfokú népzeneoktatást a Művészeti Szakközépiskolában. Tanítványaik országos és nemzetközi népzenei versenyek győztesei vagy díjazottjai. Diákjaik legutóbbi sikerei: Veres Mihaela Ezüst Páva díj, Vass Lajos nagydíj, Hangyaboly Zenekar Vass Lajos Nagydíj, San Sebastianban, népzene kategóriában, Magyarországot képviselték az Európa fesztiválon.

A zenekar tagjai: Földesi Jánosné – hegedű, Németh Gyula – kontra, Tarsoly György – cimbalom, brácsa, koboz, tambura, Pusztainé Sebők Lívia – ének, citera, Földesi János – bőgő, brácsa, ütőgardon, ének, Ifj. Földesi János – bőgő, cselló, dob.

.