Szent Márton-napi díjazottak 2019-ben Szombathelyen

2019.11.09. 18:45

Szent Márton-napi díjazottak 2019-ben Szombathelyen​

HEFELE-DÍJ

„Hefele-díj” adományozható annak a személynek, aki a városfejlesztés, a városépítés, területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában tartósan kiemelkedő munkát végzett és ezzel közmegbecsülésre tett szert. A díjat évente egy személy kaphatja.

2019-ben a díjat Pothárn László Péter kapta.

Pothárn László Péter 1985-ben érettségizett a Nagy Lajos Gimnáziumban, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1990-ben szerzett oklevelet. 1992-ig Szombathelyen, a Vas Megyei Tervező Vállalatnál dolgozott, majd annak megszűnése után 1993-tól egy magán tervezőcégnél (Tirbus Kft.) alkalmazták beosztott tervezőként. 1995 óta dolgozik önálló építészként, 1997-től társtulajdonosa a Pannon ArchikonKft.-nek, amely elsősorban építészeti tervezéssel foglalkozik. 1997-ben lett a Vas Megyei Építész Kamara tagja. 2005ben négy munkával szerepelt a Vasi Építészeti Biennálé közönség számára is bemutatott kiállításán. 2008 óta vesz részt Szombathely MJV Önkormányzat Főépítészi Műszaki Tervtanácsának munkájában.

Életútja során Szombathely városában számtalan lakó és középület, műemlék felújítás, ipari épület és városrendezési, fejlesztési munka tervezésében vett részt. A városban számtalan helyen találkozunk építészeti, városfejlesztő munkásságának színvonalas lenyomatával.

Fontosabb tervezési munkák:

•  Szombathely, Hajdú u. – tömb-rehabilitáció, 3x63 lakás és 10 sorház, 2008., beruházási programterv.

•  Szombathely, Nyitra u. – ÁMK bővítés és óvoda létesítés, 2009., eng. terv. (U. Nagy Gáborral)

•  Szombathely, Fő tér – VAOSZ étterem átalakítás és bővítés, 2013, eng. és kiviteli terv. (Horváth Andrással)

•  Kőszeg, Ambó Gy. u. – 2x4 lakásos beépítés, 2017., beruházási program terv.

•  Szombathely, Ady tér – közpark és turisztikai fogadóépület létesítése, 2018. beruházási program és engedélyezési terv.

 

BRENNER-DÍJ

„Brenner-díj” adományozható annak a személynek, aki a gazdaság és a városüzemeltetés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

2019-ben a díjat Horváth László kapta.

Horváth László okleveles építőmérnök, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei igazgatója

Egyetemi tanulmányai befejezése óta, 1980 szeptemberétől megszakítás nélkül dolgozik a Vas megyei közúthálózatot kezelő és üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságán, ill. annak jogelőd szervezeteinél. 2011 áprilisában kinevezést kapott a Vas megyei Igazgatóság vezetésére. Az 1580 km megyei úthálózat, kiemelten szombathelyi és városkörnyéki szakaszok napi üzemeltetésének tapasztalatait sikeresen építi be az úthálózat felújítási és fejlesztési terveibe, a forgalombiztonság mindenkori szem előtt tartásával. Szombathely Város Önkormányzata megbízásából az általa irányított szervezet végzi a város területén működő jelzőlámparendszer működtetését, a kor színvonalához igazodó fejlesztését. Irányításával a megye élen jár új költséghatékony burkolat felújítási technológiák alkalmazásában. Kritikus téli helyzetekben mutatott irányító- és szervezőkészségét a társszervek (Megyei Védelmi Bizottság, Rendőrség, Katasztrófavédelem) is minden alkalommal magasra értékelték.

A Közlekedéstudományi Egyesület Vas Megyei Szervezet Társelnöke. Az országos közúthálózat mindennapi üzemeltetési és fenntartási feladataiban évtizedek óta helytálló tapasztalt, valamint fiatal, szorgalmas és tehetséges dolgozók elismeréséről döntő „Útkaparó Páholy” tagja.

A megye és Szombathely város forgalombiztonsága rendkívül fontos számára, ezt elősegítendő, több beavatkozást indított, pl. a 11-es Huszár úti, és a Rohonci úti városi gyalogátkelőhelyek láthatóságának, jobb észlelhetőségének kiépítésére.

 

GOTHARD JENŐ-DÍJ

„Gothard Jenő-díj” adományozható annak a személynek, aki a gazdaságkutatás, környezetvédelem, valamint a műszaki fejlesztés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

2019-ben a díjat Dr. Szabó M. Gyula kapta.

Dr. Szabó M. Gyula kutatóprofesszor az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium MKK igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia Doktora.

Szakmai tapasztalatát a Szegedi Tudományegyetem munkatársaként és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főmunkatársaként szerezte meg. Posztdoktori vendégkutató volt számos neves külföldi egyetemen (Princeton, JohnsHopkins, Harvard, University of Texas, University of Sydney).

Kutatásai a bolygórendszerek keletkezésével, fejlődésével, különösen a kisebb égitestekkel, holdakkal, üstökösökkel, planetezimálokkal kapcsolatosak.

A jövő európai exobolygókutatásának három legjelentősebb űrtávcsöves programjaiban képviseli Magyarország és Szombathely tudományos életét.

Vezeti az európai-amerikai Mauna Keaspektroszkópiai felmérés exobolygó csoportját. Vezetője a Kozmikus Hatások és Kockázatok GINOP pályázatnak, melynek keretében a meteorok Holdba csapódását figyelik meg az erre a célra kialakított új műszeregyüttessel.

Alapítója az ELTE-MTA-NKTH Exobolygó kutató csoportnak.

Több mint 150 idegen nyelvű tudományos közlemény és több mint 300 magyar nyelvű oktató és ismeretterjesztő munka: cikkek, tanulmányok, könyvfejezetek, könyvek szerzője

 

IFJÚSÁGÉRT-DÍJ

„Ifjúságért-díj” adományozható annak a személynek, aki kiemelkedő munkájával segítette a város ifjúságnevelési, ifjúságvédelmi feladatainak ellátását. A díjat évente egy személy kaphatja.

2019-ben a díjat Dancs Istvánné (Kütsán Katalin) kapta.

Dancs Istvánné (Kütsán Katalin) nyugalmazott pedagógus pályája kezdetétől (1971) nyugdíjba vonulásáig a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskolában dolgozott. Munkásságát a folyamatos újszerűségre törekvés, a modern pedagógiai elvek elsajátítása és alkalmazása vezérelték. Tervezője és kivitelezője volt a Rogers tagozat beindításának és hosszú éveken keresztül a sikeres alkalmazásának. Szakmai kvalitásai kiterjedtek a főiskolások gyakorlatvezetésére, mentortanítói tevékenység folyamatos vállalására. Tanítványai közül többen kerültek az országos zrínyis matematika verseny döntőjébe és sorozatban értek el első helyezést. Huszonöt éven keresztül szervezte és vezette az alsó tagozatos gyermekek nyári táboroztatását Felsőcsatáron.

Éveken át a középiskolás fiatalokkal mezőgazdasági munkát végzett a bólyi építőtáborban, a téli sítáborokban is a diákokért tevékenykedő résztvevő volt. Nyugalmazását követően tovább folytatta a pedagógia munkásságát. Továbbra is táboroztat (nyári napközis tábor, KRAV MAGA tábor).

Az Új Nemzedék Szombathelyi Közösségi Tér elnevezésű szociális intézmény önkénteseként több éve segíti a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatását (korrepetálás), életre való felkészítését, életvitelüket javító tevékenységek megismertetését, elsajátítását, valamint az életutak figyelemmel kísérését.

Díjak, kitüntetések:

Karácsony Sándor-díj 2001.

Önkéntes munkáért elismerő oklevél 2018.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.