Szent Márton-napi díjazottak 2019-ben Szombathelyen

2019.11.09. 18:45

Szent Márton-napi díjazottak 2019-ben Szombathelyen​

KÖZSZOLGÁLATÉRT ÉLETMŰ-DÍJ

„Közszolgálatért Életmű-díj” adományozható annak a közszolgálatban dolgozó, elsősorban Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalánál, illetve az Önkormányzat által fenntartott intézményeknél közszolgálati jogviszonyban álló személynek, aki a közigazgatás területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – kiemelkedő és példamutató szakmai munkát végzett és ezzel közmegbecsülést szerzett. A díj kivételesen indokolt esetben olyan személynek is adományozható, aki már nem áll közszolgálati jogviszonyban a fent meghatározott munkáltatóknál. A díjat évente egy személy kaphatja.

2019-ben a díjat Heckenast Gusztáv kapta.

1972-ben érettségizett a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban, majd 1974ben autószerelő szakmát szerzett. 1974 szeptemberében kezdett el dolgozni az AFIT XII. Autójavító Vállalat Közgazdasági Osztályán, mint műszaki számlaellenőr. Ez idő alatt végezte a főiskolai tanulmányait a Bánki Donát Műszaki Főiskolán, ahol általános gépész üzemmérnök diplomát szerzett.

1979 augusztusától a Savaria Szakközépiskola tanáraként folytatta munkáját, ahol 18 évig osztályfőnökként is részt vett a diákok életében. 1982 júniusában a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán gépész műszaki tanárként végzett, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Természet- és Társadalomtudományi karon közoktatási vezető szakirányú képzettséget szerzett. A Közoktatási Közalapítvány munkájában a megalapítása óta részt vett, mint felügyelő bizottsági tag, s rövid ideig a Vas Megyei Pedagógiai Intézet Intézményfenntartó Társulás Tanácsának is tagja volt.

1990–1998 között városi képviselő, az Oktatási Bizottság, a Városfejlesztési Bizottság, valamint a Megyei Egyeztető Bizottság tagja.

1999 szeptemberében kezdett el dolgozni Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában. Az Oktatási Osztály vezetője lett. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság tagjaként is tevékenykedett. 2009-ben Szombathely Megyei Jogú Város Jegyzője szakmai főtanácsadói címet adományozott részére.

2016. március 7-én Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta részére a kiemelkedő elméleti ismeretek és szakmai tapasztalat birtokában végzett másfél évtizedes példaértékű közszolgálati munkája, a közoktatás területén végzett magas színvonalú szakmai tevékenysége elismeréseként.

 

SZOMBATHELY SPORTJÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ

A „Szombathely Sportjáért Életmű-díj” adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn át - de legalább 25 éven keresztül - a testnevelés és a sport területén kiemelkedő tevékenységet végzett, és munkájával közmegbecsülést szerzett.

2019-ben a díjat Király Ferenc kapta.

Király Ferenc Szombathelyen született. Labdarúgó pályafutását a Haladásban kezdte, az NBI-ben 1970-ben mutatkozott be. 14 éven keresztül, 1984-ig meghatározó játékosa volt a zöld-fehéreknek. Összesen 260 elsőosztályú mérkőzésen lépett pályára, ezeken 30 gólt szerzett. 1975-ben a Magyar (Népköztársaság) Kupa döntőjébe vezette a Halit, ahol végül 3:2-re kikapott csapata (2 gólos előnyről) az Újpesti Dózsától. Ez a meccs azonban nemzetközi kupaindulást jelentett, Király Ferenc gólt is szerzett a KEK-ben, a máltai Valletta csapatának kapuját vette be. Szintén tagja volt az indiai Nehru-kupát nyert Haladásnak, ahol a csapat, mint magyar olimpiai válogatott szerepelt. Labdarúgó pályafutását Ausztriában fejezte be.

Aktív éveiben a Pannonsport kötelékében leginkább tornatermek berendezésével foglalatoskodott, közben 2003-tól fia, a válogatottsági rekorder labdarúgó Király Gábor által alapított Király Sportlétesítmény felépítésén és működtetésén dolgozott és dolgozik napjainkban is. 2006-ban részt vett a Király Sportegyesület alapításában, azóta, 13

éve a több mint 200 labdarúgóval rendelkező utánpótlás műhelyként funkcionáló egyesület elnöke.

Az 1979-ben létrehozott Haladás Öregfiúk szervezetének tagja, amely azzal a céllal jött létre, hogy az aktív labdarúgással felhagyó focisták továbbra is egy közösségben maradva öregbítsék a nagy múltú csapat és Szombathely hírnevét.

Király Ferenc kezdetektől aktív tag, több évtizede résztvevője, szervezője az öregfiúk életének.

 

ÉHEN GYULA-DÍJ

„Éhen Gyula-díj” adományozható annak a magyar, illetve kivételesen indokolt esetben nem magyar állampolgárságú személynek, aki Szombathely város gazdaságának fejlesztése, városépítészetének, gazdaságfejlesztésének, környezetvédelmének érdekében hosszabb időn keresztül végzett munkájával kiemelkedő érdemeket szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

2019-ben a díjat Gáspár Péter kapta.

Gáspár Péter a Gáspár Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője, vezető-tervezője. Iskolai végzettség, egyéb tanulmányok: 1979-1982 Pollack Mihály Műszaki Főiskola Mélyépítési Szak Okleveles üzemmérnök; 1984–1988 BME Építőmérnöki Kar Szerkezetépítő mérnök.

Munkahelyek, munkakörök: 1984–1988 Vas megyei Építőipari Vállalat Építésvezető

1988–1996 AGROBER Szombathely Építész tervező

1996- Gáspár Mérnöki Iroda Kft. Szombathely ügyvezető, vezető tervező

Számos középület, lakópark tervezésében, műszaki ellenőrzésében vett részt:

• Szombathely, Kárpáti Kelemen lakópark 8 épület 19 lakás (építész tervek elkészítése)

• Szombathely, Szent István lakópark 42 lakás (építész tervek elkészítése)

• WESTPANNON Kft. PENNY MARKET Szombathely, Körmendi út

• Szombathely Városi Nyomozó Ügyészség rekonstrukciója (építész tervek elkészítése)

• Evangélikus Egyházközség Szombathely Reményik Sándor Evangélikus Általános iskola átalakítása és bővítése

• Nagy Lajos Gimnázium Szombathely felújítási munkái

• Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely felújítási munkái, valamint sok más létesítmény tervezése.

Díjak, Kitüntetések:

Hefele-díj 2012.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.