Szent Márton-napi díjazottak 2019-ben Szombathelyen

2019.11.09. 18:45

Szent Márton-napi díjazottak 2019-ben Szombathelyen​

WEÖRES SÁNDOR-DÍJ

Weöres Sándor-díj adományozható annak a művészeti tevékenységet folytató személynek, csoportnak vagy alkotó közösségnek, aki vagy amely Szombathely város művészeti életében végzett kiemelkedő munkájával környezetében megbecsülést szerzett, vagy Szombathely város hírnevét gyarapítja. A díjat évente kettő, művészeti tevékenységet folytató személy, csoport vagy alkotó közösség kaphatja.

A díjat 2019-ben Horváth János és a Mesebolt Bábszínház kapták.

Horváth János Gedi

1960-tól az Ungaresca Táncegyüttes tagja. 1963-1978 között a Kossuth díjas Pesovár Ernő mellett az együttes művészeti vezetője, majd 2009-ig vezetője.

Irányítása alatt táncos nemzedékek sora nőtt fel. Az általa szervezett képzések, továbbképzések és az Ungaresca működésének hatására Vas megye számos településén sorra alakultak a táncos közösségek. A hagyományossá vált Tánc Világnapja városi rendezvény kezdeményezője. Nevéhez fűződik a Szombathelyi Táncregiszter szerkesztése és több éven át tartó megjelentetése.

Az Ungaresca történetét egyedülálló dokumentumként több kötetben írta meg. Koreográfusi tevékenységét számos díjjal ismerték el (1974, 1981, 1983, 1998). Példamutató módon szolgálta és szolgálja a mai napig egész családjával együtt a Vas megyei néptáncmozgalmat.

Jelenleg az Ungarescosenior táncegyüttes vezetőjeként vállal aktív szerepet. Az utánpótlás képzésére 1998-ban művészeti iskolát alapított, mely napjainkig sikeresen működik néptáncpedagógus gyermekei vezetésével.

Jelentősebb kitüntetései:

Bessenyei Díj 1992

Szombathely Város Kulturális Életműdíja 1997

Vas megyéért Díj 2001

Pesovár Emlékplakett 2013

Vasvár város Díszpolgára 2014

Batthyány Lajos Vas megyéért Életmű Díj 2017

 

WEÖRES SÁNDOR-DÍJ

A díjat 2019-ben a Mesebolt Bábszínház és Horváth János kapták.

Mesebolt Bábszínház

A Mesebolt Bábszínház elődje 1989 őszén alakult mint amatőr majd félhivatásos együttes. 25 évvel ezelőtt, 1994 augusztusában több hónapi egyeztetés után – 1995. január 1-i indulással - a város és a megye közösen alapított művészeti intézményt: egy hivatásos önkormányzati színházat, mely ma már Szombathely MJV fenntartásában működő kiemelt előadó-művészeti intézmény. A Szombathelyi Bábszínház társulata 1997-ben kezdeményezte nevének megváltoztatását. Választásuk a szombathelyi születésű költőnő, Gazdag Erzsi egyik gyermekversének címére esett, így lett MESEBOLT a Mesebolt.

A színház máig az ország egyik legkisebb létszámmal működő társulata, de az ország egyik legjelentősebb, külföldön is elismert gyermekszínházi műhelye. A színházi fesztiválokon évről-évre rangos szakmai díjakkal ismerik el munkájukat, előadásaikat.

A Mesebolt egy-egy évadban 10-12 új produkciót mutat be, 320-360 előadást játszik 30-35 ezer nézőnek, főként Szombathelyen, de gyakran vendégszerepelnek a megye településein, az ország más vidékein és külföldön is.

A törzsközönséget jelentő óvodások és kisiskolások mellett játszanak a bölcsődés korú gyermekeknek, a kamaszoknak az ifjúsági korosztálynak és a felnőtteknek is.

Olyan bábszínházban hisznek, amely „képes formálni, alakítani környezetének arculatát, kulturális igényszintjét, amely önmaga is képes ünnepeket teremteni. Hagyomány és Korszerűség, egyszerre megőrizni és megújítani.” Minden évad ezekre az alapokra épít, ezeket kívánja erősíteni.

 

AZ ÉV CIVIL SZERVEZETE-DÍJ

Az „Év Civil Szervezete-díj” adományozható annak a szombathelyi székhelyű egyesületnek, vagy alapítványnak, amely legalább 5 éven keresztül aktívan, eredményesen működött Szombathely városában, és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával való együttműködése, önkéntességben való részvétele kiemelkedő. A díjat évente két civil szervezet kaphatja.

A díjat 2019-ben a Parkerdei Kertbarát Egyesület és Szombathely Város Szent Márton Kórusegyesülete civil szervezetek kapták.

Parkerdei Kertbarát Egyesület

A Parkerdei Kertbarát Egyesület 1994-ban alakult 310 taggal. „Területe” három oldalról erdő által határolt, szép környezetben az úgynevezett séi Fekete Fenyvesben található. A kertbarátok célja a szabadidő hasznos eltöltése, a jó levegőn való kertészkedés, kikapcsolódás, a tapasztalatok egymás közti cseréje. A kertbarátok hétvégén családostól kiköltöznek a kertbe, ahol hamar előkerül a bogrács, megfő benne a gulyás, halászlé, vagy roston megsül a pácolt húsféle, zöldség.

Az Egyesület területén található utcák csak egy része szilárd burkolatú, a többi utca karbantartását pedig folyamatosan végzik. 2007től szervezik a „Legszebb kert, legrendezettebb utca” versenyt. A díjak átadására minden évben augusztus 20-án kerül sor. Több szervezettel állnak folyamatos kapcsolatban. Részt vesznek a Váci úti Nyugdíjas Klub rendezvényein, valamint meghívják a klub tagjait a Parkerdőbe. Jó kapcsolatot ápolnak a Parti Kertészettel. A kertészet 10% kedvezményt biztosít a tagoknak, továbbá évente 5-600 cserép virággal ajándékozza meg őket. A Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal közös palánta és virágvásárt szerveznek az Egyesület területén, segítve ezzel az itt tevékenykedő idős polgárokat. Az Egyesület pedig lehetőséget biztosít a kert és parképítő szakos tanulók számára tapasztalatcserére. Figyelmet fordítanak a környezet védelemre is, évente több tonna hulladékot szednek össze a Parkerdőben.

 Az Egyesület 2019 - ben ünnepli fennállása 25. évfordulóját, amelynek méltó emléket állít az Év Civil Szervezete-díj elnyerése.

 

AZ ÉV CIVIL SZERVEZETE-DÍJ

A díjat 2019-ben Szombathely Város Szent Márton Kórusegyesülete és a Parkerdei Kertbarát Egyesület és civil szervezetek kapták.

Szombathely Város Szent Márton Kórusegyesülete

A Szent Márton Kórus 1959-ben alakult amatőr énekesekből. Az idén 60 éves kórus tevékenysége során jelentős szakmai sikereket ért el a hazai és a nemzetközi kulturális életben. Több európai országban adtak már koncertet, de az ország számos településén is szerepeltek már.

Szoros szakmai kapcsolatot alakítottak ki ausztriai zene-és énekkarokkal. Széles és sokszínű repertoárjukat rendszeresen önálló koncerteken is bemutatják. Állandó közreműködői az Iseumi Szabadtéri Játékoknak és a Szent Kvirin ünnepi búcsúmisének.

Többéves hagyomány, hogy Szent Márton hetében kórustalálkozót szerveznek, ahova színvonalas kórusokat hívnak meg bel-és külföldről egyaránt, és év végén adománygyűjtő koncertet szerveznek. A 60 éves jubileum alkalmából a 2019. december 14-i adománygyűjtő koncertjükön a Savaria Szimfonikus Zenekar és szólisták közreműködésével Mozart: Requiem című művét adják elő.

.