Mit süssünk húsvétra? - Itt van két kifogástalan aprósütemény recept a húsvéti ünnepekre
Húsvét
alon.hu
2024.03.25. 18:57
Nyakunkon a húsvét és még nem tudjuk, mit süssünk? Itt van néhány ötlet.
A nagy húsvéti készülődésben néha csak egy szikra, egy jó ötlet kell, aztán onnan a többi már jön magától.
Képviselőfánk
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
5 db tojás
10 dkg margarin
1 dl víz
csipetnyi só
Hozzávalók a krémhez:
5 dl tej
15 dkg porcukor
4 db tojás
6 dkg liszt
2 cs. vaníliáscukor
2 dl tejszín
Elkészítés
Először készítsük el a tésztát
A vizet a margarinnal és a sóval keverjük össze, majd közepes lángon forraljuk fel.
Ha már elolvadt a margarin és forr a víz, adjuk hozzá az átszitált lisztet, és mindaddig kevergetjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
A tésztát tegyük át egy másik edénybe. Ha már kihűlt a tészta, dolgozzuk bele egyesével a tojásokat.
Melegítsük elő a légkeveréses sütőt 200 fokosra.
Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, majd töltsük habzsákba a tésztát. Nagyobb diónyi, kisebb tojásnyi méretű halmokat egymástól távol nyomjunk a sütőlemezre.
Kb. 15 perc alatt megnőnek, megkérgesednek kívülről.
Ezután állítsuk alacsonyabb hőfokra a sütőt (160 fokosra) majd süssük tovább további 15 percig, majd vegyük ki.
Készítsük el a vaníliakrémet
A 4 tojás sárgáját keverjük ki 10 porcukorral, a 6 dkg liszttel és 1 dl tejjel.
A maradék tejet vaníliás cukorral forraljuk fel.
A tojásfehérjéből verjünk kemény habot a maradék porcukorral.
A tojássárgás-lisztes keverékhez öntsük hozzá a felforralt vaníliás tejet. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be.
Vigyázzunk, nehogy forrjon!
Vegyük le a tűzhelyről és adagonként keverjük hozzá a fehérjékből felvert habot.
Végül lészítsük el a tejszínhabot.
A kihűlt fánkok tetejét vágjuk le.
Először töltsük meg a vaníliás krémmel, tegyünk rá egy kis tejszínt, majd helyezzük vissza a fánktészta tetejét.