Állandóan fáradt és aluszékony? - Így lehet legyőzni a tavaszi fáradtságot

alon.hu

2023.04.16. 22:05

Tavaszi fáradékonyságtól szenved? - Így győzze le!

Tavasszal sokan panaszkodnak fejfájásra, fáradékonyságra, aluszékonyságra és ingerlékenységre. Talán a leginkább érintett korosztály a prepubertás, illetve a pubertás korú gyerekek.

Minden kellemetlen tünete ellenére a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át.

Vitaminhiány is okozhatja

A tavaszi fáradtságot a vitaminhiányos állapot is okozza, tavaszra lecsökken a D-vitamin-szint a szervezetben.

Ha egész évben kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozunk, akkor nem lesz „annyira súlyos a tavaszi fáradtság nevű tünetegyüttes”. Az ősztől tavaszig tartó időszakban, amikor kevés a napsütéses órák száma, nem tudjuk az ételekből fedezni a D-vitamin-szükségletet, ezért ilyenkor fontos az étrend-kiegészítő használata.

De az is előfordulhat, hogy vahiányosak vagyunk. Ha például sápadt és száraz a bőre, töredző és bordás köröme, állandóan fáradt és dekoncentrált, gyakan fáj a feje, ez mind a vashiányra utal.

Át kell állni egy aktívabb életformára

A hosszú tél alatt kevés napfényhez jutunk, keveset mozgunk, sokat vagyunk sötétben, amitől a hangulatunk is rosszabb lesz, hiszen a természetes fény fontos tényezője a hangulatunknak.

A téli időszak után át kell állnunk egy tavaszi, fittebb, mozgásban gazdagabb, és talán kevesebb alvással járó életformára.

Kellő mennyiségű C-vitamin bevitele mellett fontos a gabonafélék, a müzlik, a zabkása vagy a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztása, de nem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitelről sem.

.