Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

KASZT: Nemcsak egy kasztnak

2004.11.16

Van úgy, hogy a kisvárosban érdekesebb dolgok történnek, mint a nagyvárosban. A jövőre tízéves Körmendi Alternatív Színjátszó Társaság (KASZT) Karinthyász előadása például jókora gombócokat helyezett a minap a nézők torkába. Kik is ők?

Rubens-kiállítás Bécsben

2004.11.06

A bécsi Albertinában december 5-ig látható a barokk egyik legismertebb művészének mintegy 160 darab festménye, rajza és vázlata. A kiállítást a „világ legnagyobb Rubens-gyűjteményének” propagálják. Bennünk van a hiba, hogy a Metropolitan Múzeummal közösen tető alá hozott tárlatot mégsem éreztük elsöprőnek.

Élménybeszámoló: Moszkvában járt az Anima

2004.10.26

Hétvégén Moszkvában adott koncertet az Anima Sound System. A fogadtatásról, a körülményekről, az ottani zenei életről és az orosz valóságról mesélt az ALON-nak Prieger Szabolcs. Azt is megtudtuk, nemsokára új frontemberek érkeznek az Animába, s a soron következő szombathelyi koncertdátum: december 27.

Hagyomány és jelenlét: Dúl Antal Hamvas Béláról

2004.10.23

A Művészetek Házában egy kultikus magyar íróról beszélt a legavatottabb ismerője, Dúl Antal. Hamvas Bélát, ahogyan ő mondta, még akkor is érdemes lesz olvasni, mikor a klasszikusok némelyikét csak a vizsgára készülő diákság veszi kézbe.

Elfriede Jelinek: Nobel-díj és fülledt osztrák belpolitika

2004.10.10

Nemhiába a sok évszádos közös történelmi múlt, ahogy Kertész Imre irodalmi Nobel-díja felkorbácsolta magyar politikai indulatokat, úgy az osztrákok sem egyöntetűen boldogok az idei döntéssel. Különösen a jobboldal morog, Jörg Haider Ausztria meggyalázójának tartja a vitriolos tollú Elfriede Jelinek írónőt. Avagy mi lappang a gazdag szomszéd szennyesében?

SoundClash Fesztivál: Generációk találkozása

2004.11.14

Generációk kultuszzenekarai adtak egymásnak randevút Szombathelyen az OMK-ban. Hogy a Quimby, a Pál Utcai Fiúk vagy a Belga nyerte-e a szombat éji népszerűségi meccset, azt nehéz megmondani, de a látottak azt sugallják, nemzedékváltás zajlik a hazai alternatív zenében, és láthatólag az utánpótlásban sem lesz hiány.

Érintés: Japán-nap a Nyitra utcában

2004.10.27

Mindig csábító, ha valakik arra adják a fejüket, hogy bemutassák Japánt. Most sincs ez másként: ha nem is mélységében, de talán új ismeretekhez is jutottunk a szerdai napon. Gésa, teák, bonsai-fák, origami, Kill-Bill-atmoszféra, no meg a napközi szkippelésén felbuzdult gyerekhad.

A Sziget látogatóinak zenei világa

2004.10.24

A 2004-es Sziget Fesztivál ideje alatt az ALON több mint kétszáz kérdőívet töltetett ki a rendezvény látogatóival. Elsősorban a sziget közönségének a zenei ízlését volt hivatva feltérképezni az akció, de áttételesen képet kapunk a hazai fiatalok általános zenei nívójáról is. Belefutottunk néhány érdekes adatba.

Anima: Meglepetés lesz az új énekesnő

2004.10.20

Az Origo internetes magazin Csevegőszobájában járt az Anima Sound System két tagja, Németh Gergely és Prieger Zsolt. Az Anima életében új fejezet kezdődik, de a régi számokat is játszani fogják. Szó esett a közéletről is.

Hitler, János Pál és a hárommellű nő: Neu aus USA

2004.09.21

Akinek a hírességek és a torzszülöttek iránt érzett kíváncsiságát nem elégítik ki a kereskedelmi tévék vacsoraidőben nyomatott műsorai, az most megfejelheti a kulturális élményt az MMIK-ban egy hasonló kaliberű viaszbábus kiállítással. Rémségek és hírességek kicsiny boltja. Fényképeztünk eleget.

.