Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

Elfriede Jelinek: Nobel-díj és fülledt osztrák belpolitika

2004.10.10

Nemhiába a sok évszádos közös történelmi múlt, ahogy Kertész Imre irodalmi Nobel-díja felkorbácsolta magyar politikai indulatokat, úgy az osztrákok sem egyöntetűen boldogok az idei döntéssel. Különösen a jobboldal morog, Jörg Haider Ausztria meggyalázójának tartja a vitriolos tollú Elfriede Jelinek írónőt. Avagy mi lappang a gazdag szomszéd szennyesében?

Rhyme Time hip-hop fesztivál: Bele a mikrofonba

2004.09.19

Miközben a metálosok a Haladást kívánták megmenteni, néhány száz méterrel odébb az OMK-ban a magyar hip-hop hívei mutattak be jelentős zarándoklatot. Az előbbi eseményt rövid gondolkodás után kihagytuk, az utóbbiról viszont megállapítjuk, hogy siker, mind a színvonal, mind a megjelentek számát tekintve. Persze ilyen nevek mentén ne lenne így: Akkezdet Phiai, Fankadeli, Connections, Deego?!

Kultura.hu: Nem rossz, csak kinek?

2004.09.04

A technikai háttér tízmillió forintból jött ki, és havi további másfél millióba kerül a napokban indított kultura.hu fenntartása. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által gründolt weboldal nem rossz, csak félő, karakter híján kevesen fogják felkeresni.

Lévai Balázs irodalomról, írói hóbortokról, médiáról

2004.08.24

Lévai Balázs az M1-en havonta jelentkező, világhíres szerzőket felvonultató beszélgetéseinek teljes változataiból és az úti beszámolókból könyv született. Ugyancsak Bestseller – A világ nyitott könyv címmel. A szerző múlt héten, az ünnepek előtt járt a szombathelyi . Az irodalmárt az ALON is jól faggatóra fogta.

Sziget 2004 - Élménybeszámoló attitűddel

2004.08.12

A Szigetre száműzött szerencsés kollegánk sokregiszteres esszenciája arról a bizonyos augusztus eleji egy hétről. Koncertek, események, hangulatok, nevek és információk garmadája mindazoknak, kik kíváncsiak arra, mi is van a bulvársajtó és a kereskedelmi média üres beszámolóin túl.

Hitler, János Pál és a hárommellű nő: Neu aus USA

2004.09.21

Akinek a hírességek és a torzszülöttek iránt érzett kíváncsiságát nem elégítik ki a kereskedelmi tévék vacsoraidőben nyomatott műsorai, az most megfejelheti a kulturális élményt az MMIK-ban egy hasonló kaliberű viaszbábus kiállítással. Rémségek és hírességek kicsiny boltja. Fényképeztünk eleget.

Tigrics: A teremtés nem arról szól, hogy rögzítünk valamit

2004.09.12

Tigrics, azaz Bereznyei Róbert az éppen üres színpadon a laptopja fölé hajlik. Megvárjuk, amíg végez. Szólhattunk volna, hogy megjöttünk, mondja. Van időnk, válaszolom, de valami csendesebb helyet javaslok az interjúhoz. Mire ő mezítláb, egy korábbi elvétett lépés miatt bicegve a fák sűrűje felé irányít, ahol leülünk az útpadkára. Látszik rajta, hogy fáradt, de próbál vidáman hozzáállni.

Ludditák: "Mi kissé másfelől közelítünk a hip-hophoz"

2004.09.01

„Nem ugyanazokkal a sémákkal, ugyanazokkal a témákkal operálunk, amik a hip-hop körben általában elfogadottak” – mondják a lányok, és igazuk van. A Ludditák az egyik legizgalmasabb zenei formáció kis hazánkban. MC Móki és MC Tita még a Szigeten válaszolt az ALON kérdéseire. Lendületben nem volt hiány.

Szombathelyi pajzánságok: Biztosra mentek

2004.08.19

Győztes csapaton ne változtass! – járhatott az ismert sportmondás a Karneválszínház illetékesei fejében, amikor annak idején kiötlötték az idei stratégiát. A Szombathelyi pajzánságok izgalommentesen hozza a minőségi népszórakoztatás kötelező kűrjeit, nincs bent semmi olyan, ami ne tetszhetne egy nyárvégi karneválon.

Miért néznek hülyének? - Óriásplakátok a Felvonulási téren

2004.08.08

Ötödszörre rendezik meg szeretett székesfővárosunkban az Arc szabadtéri óriásplakát-kiállítást. Az idén mi is arra jártunk, s habár lelkesedési szintünk jóval a honi média átlaga alatt van, ízelítőnek azért készítettünk pár fotót: Hátha másnak jobban bejön.

.