Hirdetés

Hirdetés

Kultúra

Anima-koncert Szombathelyen: Széllel szemben, jó irányba

2005.04.03

„Ez a bongyor hajú csávó válasz egy csomó korábbi kérdésre. Nekem kurvára bejön az egész” – kiabálja a koncert vége felé fülembe kissé akadozó nyelvvel a város egyik ismert underground-arca. Véleményével nincs egyedül. A megújult Anima Sound System a járt utat járatlanra cserélte, kockáztat, és jól teszi.

A Nagy Könyv nálunk

2005.03.21

Néhány hete már beszámoltunk A Nagy Könyv mozgalom . Egy hétfői sajtótájékoztatón további részleteket tudtunk meg az elkövetkezendő programokról, s már lokális népszerűségi listákkal is tudunk szolgálni. A megyei könyvtárban például mostanában Tolkien és Lőrincz L. László a legnépszerűbb. Már Szombathelyen is megjelentek a szavazólapok és az ALON-on is

Tavaszi bécsi kiállítások

2005.03.14

Marc Chagall, John F. Kennedy, a szentimentális Bécs, Andersen és húsvéti vásár. Többek között. Idén tavasszal a szokottnál is erősebbnek tűnik az osztrák főváros kiállítás-felhozatala. Csak emlékeztetőül: Tőlünk Bécs mindössze másfél óra autóút.

Rímekben mondva el: Rhyme Time Hip-hop Fesztivál

2005.03.06

Silány, futószalagon legyártott zenékkel hosszú távon nem érdemes a közönség elé állni. Ez hatványozottan áll a hip-hopra. E rendezvény szervezői másodszorra sem bíztak semmit a véletlenre. A névsor több mint impozáns volt Oladon: FankaDeli, MC Gőz, Artos Csaba, Minimal Project, Beat Dis stb.

Tóth Vera, Sickratman és mások: Tavaszi koncertek az OMK-ban

2005.03.02

Tóth Vera, Kispál és a Borz, Sickratman, Neo, Alvin és a Mókusok és még egy szakajtó egyéb izgalmas név fordul meg idén tavasszal az Oladi Művelődési Központban. Most hétvégén például Rhyme Time: hiphop rogyásig. Időpontok, háttérinfók.

E. L. Doctorow: Regénykék az édeni Amerikából

2005.03.27

A legjobb írókat onnan lehet felismerni, hogy számukra nem okoz problémát az irodalmi minőség és az olvasmányosság összeboronálása. Doctorow öt zseniális novellán keresztül mutatja be a számunkra ismeretlen Amerikát, és emlékeztet arra, hogy még a 21. század agymosó tömegmédia korában is van személyiségünk. Amire nem árt vigyázni.

Lehetséges alternatívák: SoundClash Fesztivál 2005

2005.03.20

Az OMK-s SoundClash Fesztiválokat az teszi eseménnyé, hogy immáron hetedszerre tágítják a helyi tudatot a zene terén. Biztos érzékkel szelektálja egymás mellé a különböző stílusok hazai legjobbjait. Hadd pallérozódjék a belénk szorult lélek. Neo, Freshfabrik, Másfél, Sickratman, Kowalsky meg a Vega etc.

Az irodalmár gróf esete az öles termetű szaxofonossal: Esterházy Péter estje a Művészetek Házában

2005.03.10

Meglepő lehet, ha egy nemzet legismertebb írója egyben fajsúlyos is. Hogy vajon mennyi ebből az értő olvasó, rongyosra vannak-e lapozva a megvett kötetek, az persze nehezebben mérhető. Az azonban igen, hogy mennyien jelennek meg a felolvasáson. Örömmel konstatálhatjuk: nagyon sokan.

Falfelfújt galériás kerettel: Graffiti-kiállítás Szombathelyen

2005.03.03

Kis ízelítő, termékminta, ugranak be a szavak. A kíváncsiságból betérő meg majd járván a várost, kissé tán másként tekint az ilyes feliratokra-képekre. Ha persze ennyit nem is ér el az MMIK-ban zajló kiállítás, érdekes óra tölthető el e falak közt. Rask, Rapa és Nikon segedelmével a hip-hop-kultúra egyik alappilléréről.

Korszerűtlen elmélkedések, avagy sanzonnal elmegy - Hobo Faludy György-estje

2005.03.01

Hobo immáron 60 évesen is az, aki hajdanán volt. Hogy jó-e ez, azt döntse el mindenki maga. A Művészetek Háza pincéjében két zenésztársával lépett elénk. Mindez, szorosan az esthez kapcsolódva, vizsgálatra sarkallt.

.